Az egész vagyonunk rámehet, ha biztosítás nélkül indulunk nyaralásra

kórház
Pozsony |

Hatalmas összeget bukhatunk, ha utasbiztosítás nélkül vágunk neki a külföldi nyaralásnak – figyelmeztet a nyári üdülési szezon előtt a legnagyobb szlovákiai biztosítótársaság, az Allianz – Szlovák Biztosító. Mekkora számlára számíthatunk, ha nem kötünk biztosítást?

Május elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) feloldotta a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos globális vészhelyzetet, manapság így már gyakorlatilag a világ bármely pontjára komolyabb korlátozások nélkül utazhatunk. Az utazási irodák előrejelzései szerint idén így tovább nő a külföldön nyaraló szlovákiai turisták száma, a biztosítók pedig már felkészültek arra, hogy ezzel párhuzamosan a turistákat ért balesetekből is több lesz. A kárigények száma azonban már tavaly is látványos ütemben nőtt.

„A múlt évben az ügyfeleink 3675 kár-igényt jelentettek be nekünk a nyaralásukról, ami kétszerese az előző évinek. A káresemények összköltsége meghaladta a 2,66 millió eurót”

– mondta el lapunknak Dárius Nógli, az Allianz – Szlovák Biztosító kárrendezési osztályának az igazgatója.

Gyakori balesetek

A Szlovákiában piacvezető Allianz ügyfeleitől a legtöbb bejelentés az elmúlt szezonban a horvátországi (291), a törökországi (217) és meglepő módon az amerikai (171) nyaralásokról érkezett, amit Olaszország (166) és Ausztria (155) követett. „Az ügyfeleink által jelentett leggyakoribb sérülések között a sportolás vagy úszás közben bekövetkező kisebb és közepesen súlyos sérülések dominálnak, sokaknak akadnak azonban súlyos emésztési problémái, és gyakori a hőguta is” – teszi hozzá Nógli.

Százezres számlák

Az Allianz rendszeresen szembesül azonban súlyosabb esetekkel is, mint például a szívroham vagy a közlekedési balesetekből származó sérülések.

„Tavaly az Egyesült Arab Emírségekben az egyik ügyfelünket szívroham érte, miközben az ottani orvosi ellátás és a 16 napos kórházi tartózkodás 127 ezer euróra rúgott. Az elmúlt év messze legnagyobb biztosítási kárigénye azonban az Egyesült Államokból érkezett, ahol az egyik ügyfelünket húgykövekkel szállítottak kórházba, ahol több mint 160 ezer eurót fizettünk a kezelésért és az 5 napos kórházi ellátásért”

– mondta Nógli. Több mint 58 ezer euróba került azonban egy Szudánba utazó ügyfelük ellátása is, aki maláriás lett, és Szudánból a Dél-afrikai Köztársaságba szállították át gyógykezelésre.

A szlovákiai turisták a külföldi utazás előtt leggyakrabban olyan utasbiztosítási csomagot kötnek, amelyben fedezik az orvosi költségeket, azaz a kezelés, a kórházi ellátás, a gyógyszerek, az orvosi vizsgálatok és a hazaszállítás költségeit. A csomag tartalmazza a baleseti kártérítést, a poggyászbiztosítást, a felelősségbiztosítást és az asszisztenciaszolgáltatásokat is. A kockázatokon kívül az ügyfél azt is megválaszthatja, hogy hová utazik.

„A különbség itt elsősorban az árban rejlik, mivel az egészségügyi ellátás a fejlett országokban, például az Egyesült Államokban vagy Kanadában jóval magasabb, mint más országokban”

– magyarázza Lucia Strnad Muthová, az Allianz szóvivője. Szerinte Európán belül semmiképpen sem javasolják, hogy kizárólag az európai egészségbiztosítási kártyára hagyatkozzunk, mivel az nem fedezi a Szlovákiába történő átszállítást, a gyógyszerekért fizetett összeget, sok üdülőhelyen ráadásul csak magán egészségügyi intézmények vannak, amelyekben az európai egészségbiztosítási kártya nem is érvényes.

Megéri a pénzét

Mielőtt utasbiztosítást kötünk, érdemes szétnézni az ajánlatok között, nem éri meg azonban a túlzott spórolás. Egy olcsóbb biztosítással ugyanis megtörténhet, hogy a káresemény bekövetkeztekor kiderül, feleslegesen fizettünk, mert a biztosításunk korlátozott területi lefedettséggel rendelkezik, vagy nem tartalmazza a szükséges kiegészítőket. A mostani szezonban az Allianz alap utasbiztosításának a díja – az orvosi költségekre vonatkozó fedezettel együtt – 65 cent/fő/nap Európán belül. Baleset-, poggyász- és felelősségbiztosítással együtt a költség Európán belül személyenként és naponta legfeljebb 2 euró. „Az átfogó biztosítás ára egy egyhetes európai nyaralásra így kevesebb mint 14 euró, ami a legalacsonyabb tétel a többi nyaralási költséghez képest” – emlékeztet Muthová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?