Közélet

Az E. ON uralhatja a szlovák árampiacot

A Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltató (ZSE) mellett a Kelet-szlovákiai Áramszolgáltató (VSE) kisebbségi tulajdonosa is a német E. ON lehet. Míg a kormány az állam számára előnyös megállapodásról beszél, az ellenzék hazaárulásnak tartja, hogy az állam nem élt az elővásárlási jogával.
Molnár Iván

2020. augusztus 2. 08:30

Richard Sulík
- TASR-felvétel

A három nagy regionális áramszolgáltató – a Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltató (ZSE), a Középszlovákiai Áramszolgáltató (SSE) és a Kelet-szlovákiai Áramszolgáltató (VSE) – többségi, 51 százalékos tulajdonrésze az állam kezében van. A kisebbségi, 49 százalékos tulajdonrészeket azonban már nagyjából 18 éve a nagy külföldi energiaipari cégek uralják. Nyugaton a német E. ON, keleten a szintén német RWE, a közép-szlovákiai cégben pedig a cseh Energetický a průmyslový holding (EPH) a kisebbségi stratégiai tulajdonos. Ha közülük bármelyik is szeretne megválni a részesedésétől, az államnak elővételi joga van, vagyis az első körben az államnak kell felajánlaniuk a részvényeiket.

35,2 millió euró

A mostani tulajdonosváltás hátterében az E. ON és az RWE által még 2018-ban kötött szerződés áll. „Eszerint az E. ON-ból európai energiaszolgáltató lesz, míg az RWE vezető európai áramtermelőként folytatja a működését. Az áramszolgáltatókat ez utóbbitól így külföldön is az E. ON veszi át, ami Szlovákiában a Kelet-szlovákiai Áramszolgáltatót érinti” – nyilatkozta Markus Kaune, az E. ON Slovensko igazgatótanácsának az elnöke.

Míg az előző kormány élt volna az elővásárlási jogával, és megakadályozta volna, hogy az E. ON a Keletszlovákiai Áramszolgáltatóba is bevásárolja magát, a Richard Sulík vezette gazdasági tárca – a világjárvány okozta gazdasági nehézségekre hivatkozva – lemondott erről a jogáról. „Sikerült azonban kialkudnunk, hogy ezért cserébe az E. ON 35,2 millió eurót fizet az államnak. Lehetővé teszik számunkra azt is, hogy az állam megvásárolhassa a ZSE-től a Nagyszombati járásban található manigai (Malženice) kombinált ciklusú erőművet, ami stratégiai fontosságú a szlovák energiarendszer számára. Az E. ON azt is vállalta, hogy az elkövetkező öt évben minimum egymilliárd eurót fektet a szlovák energiaágazatba, hozzásegítve Szlovákiát ahhoz a vállalt kötelezettségéhez, hogy az áramtermelés 19,2 százalékát 2030-ra megújuló energiaforrásokból biztosítsuk” – mondta el Sulík. A miniszter szerint az elővásárlási jogról ráadásul csak erre az egy alkalomra mondtak le, vagyis ha az E. ON a jövőben el szeretné adni a Kelet-szlovákiai Áramszolgáltatóban szerzett tulajdonrészét, erre az államnak újra elővásárlási joga lesz. Hogy a tranzakció mikor zárulhat, azt egyelőre az E. ON sem tudja. Kaune szerint ezt még a német cég közgyűlésének is el kell fogadnia.

Elégedetlen ellenzék

Az ellenzék nincs megelégedve a gazdasági tárca által megkötött egyezséggel. Az előző kormány gazdasági minisztere, Peter Žiga szerint a mostani tárcavezető meghiúsította azt a korábbi elképzelésüket, hogy visszaszerzik a Keletszlovákiai Áramszolgáltató feletti teljes állami ellenőrzést.

„Mi egy ilyen egyezséggel nem értettünk volna egyet, a német cég valószínűleg ezért halasztotta a döntését a választás utánra”

– tette hozzá Žiga.

„Az egyezség miatt tovább nő az E. ON befolyása, ami a fogyasztói árakra is hatással lehet. Az államnak fizetett 35 millió euró olyan júdáspénz, amelynek köszönhetően az E. ON a szlovákiai áramszolgáltatás kétharmadát uralhatja” – mondta el Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke.

Fico azt is kifogásolta, hogy egy ilyen jelentős ügyletről nem tárgyalt a kormány. Hasonló ügyletre azonban a második Fico-kormány idején is sor került. Akkor, vagyis 2013-ban a Közép-szlovákiai Áramszolgáltató 49 százalékos tulajdonrésze cserélt gazdát, a francia Electricité de France (EDF) társaságot akkor váltotta le a cseh EPH. Az állam akkor is lemondott az elővételi jogáról, azonban semmit sem kapott cserébe.

„Akkor nem volt pénzünk a visszavásárlásra” – védekezik Fico, aki szerint az állam a világjárvány miatt most egyébként is hatalmas hiánnyal zárja majd az évet, a pénzszórásba így bőven belefért volna az említett tulajdonrész megvásárlása.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

130 ezer hazai Covid-páciens adata juthatott ki

koronavírus iskola

Eddig tizenhárom iskolát kellett bezárni a járványügyi helyzet miatt

Általános Egészségbiztosító

Egészségbiztosítás: Ne azt nézze, mi a közös, hanem azt, mi a különbség közöttük

Virt

Lépésről lépésre Virten

Pozsonyeperjes

Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Farkasd

Kerékpárút összefogással

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.