Közélet

Az állatkínzók legalább fele megússza

Pozsony | Több, állatkínzással kapcsolatos esetet lehetne kivizsgálni, ha módosítanák a jogszabályokat – vélik a szakemberek. Egyelőre azonban az eddigiekkel sem tudnak megbirkózni a rendőrök.
Szalay Hajnalka

2020. május 18. 11:44

kutyus
A csomagmegőrzőből kiszabadított kutyus. - Rendőrségi felvétel

Az elmúlt két hétben több állatkínzásról számolt be a rendőrség, a legkegyetlenebb elkövetőt keresik. Május 6-án a Breznóbányai járásban találtak egy megégett kutyatetemet az erdőben, fára akasztva.

Másnap a gútai Dankó Pista telepen találtak egy kutyát a rendőrök, amelyet a gazdája éheztetett és elhanyagolt.

Nyitrán egy bevásárlóközpontban csomagmegőrzőbe zártak egy kiskutyát. A két tettest megtalálták, azzal védekeztek, hogy sürgősen venniük kellett valamit, és kutyával nem lehet bemenni az üzletbe.

2019-ben hatvanöt állatkínzásról szerzett tudomást a rendőrség, az esetek 34%-át tárta fel. Egy évvel korábban 33%-os felderítettséggel zárták az évet, 43-ból 14 megoldott eset. „Az idei első négy hónapban 30 eljárás indult állatkínzás miatt, eddig ezek 23%-át sikerült felderíteni” – tudatta lapunkkal Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az esetek kétharmada tehát megoldatlan. Bárdyová azt mondta, a rendőrök részéről „nincs pardon az ilyen ocsmány tettek felderítésénél”.

Feltételes büntetés

A büntetést a bűncselekmény mértéke befolyásolja, a bevezetőben ismertetett három eset elkövetői különböző büntetést kapnak. Peter Bublától, az igazságügyi minisztérium sajtóosztályának munkatársától megtudtuk, tavaly 16 személyt ítéltek el állatkínzásért, hárman kaptak börtönbüntetést, a többieket feltételes szabadságvesztésre ítélték, esetleg közmunkára kötelezték. 2018-ban 13 személyt ítéltek el, ketten kaptak letöltendő börtönbüntetést.

Rövid láncon

Megkerestük a Sloboda zvierat állatvédő szervezetet is, azonban ők sem tudtak pontosabb adatokkal szolgálni. „A rendőrségtől kapunk értesítést az eljárások indulásáról, de azt már nem tudjuk meg, hogy az elkövetőket elítélték-e vagy sem” – tájékoztatta lapunkat a szervezet főinspektora, Jozef Chmel.

Hozzátette, bár az országban vannak törvények, melyek alapján az állatkínzókkal szemben eljárhatnak, a tettesek kis részét ítélik el. „A rendőrség nem foglalkozik az elhanyagolt gondoskodásból fakadó esetekkel, és bírósági döntés nélkül rá sem léphetnek a tulajdonos telkére, hogy magukhoz vegyék a kutyát. Tehát olyan kínzás vagy rossz körülmények miatt, amelyek nem teljesítik a törvény által megszabott követelményeket, a rendőrség ritkán hajlandó beavatkozni” – pontosított Chmel, aki megjegyezte, hogy a szervezet által végzett ellenőrzések során a rendőrök együttműködnek velük. Mint mondja, a külföldi törvények szigorúbbak, mint az itteniek.

Példaként említi a kutyák láncon való tartását, amelyet Ausztriában és Németországban már betiltottak, Szlovákiában nem. „A rendőrségnek és a hivataloknak ezekben az országokban van kompetenciájuk közbelépni, ha ilyesmit látnak” – magyarázta a főinspektor.

A hozzájuk beérkező hívások majdnem 80%-a is a kutyák láncon tartásáról szól. „Itt nagyon rövid láncokról van szó, a kutya egész életében gátolva van a mozgásban, vagy a lánc kisebesíti a nyakát. Ha ezt törvény tiltaná, sok állatkínzással kapcsolatos ügy oldódna meg” – véli Chmel, aki emlékeztetett, a probléma a déli járásokban is jelen van, ahol sok kutyát tartanak borzasztó körülmények között.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

időjárás borús

Vasárnap jelentősen visszaesik a hőmérséklet

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.