Közélet

Az állami alkalmazottak fizetései 10%-kal nőnek jövőre

Pozsony | A közhasznú munkát végző alkalmazottak bértábla szerinti fizetései a jövő évtől átlagosan 10%-kal emelkednek. Ez a közhasznú munkát végző alkalmazottak bérezéséről szóló törvény módosításából következik, melyet szerdai ülésén hagyott jóvá a kormány. A jogszabály 2019. január 1-jével léphet életbe.
TASR

2018. augusztus 23. 08:51

Illusztráció - Fotó: pixabay

A módosítás megszünteti azt a hosszú ideje fennálló problémát, hogy egyre több fizetési osztály került a minimálbér szintje alá. Az emelés mellett további pozitívum, hogy az eddigi 32 év helyett 40 év munkagyakorlatot fognak beszámítani.

A törvénymódosítás összevon bizonyos bértáblákat, illetve az eddigi 14 fizetési osztályt 11-re csökkenti. Az első hat osztályt háromba vonják össze.
 

Az alapul szolgáló új bértábla nem fogja érinteni a pedagógiai és a szakalkalmazottakat, az egyetemi tanárokat és a fejlesztések területén dolgozó alkalmazottakat sem. Ezen munkakörök esetében az oktatási minisztérium azt javasolta, hogy hagyják meg a meglévő két bértáblát, egyet a pedagógiai és szakalkalmazottak, egyet pedig az egyetemi oktatók, illetve a kutatások és fejlesztések területén dolgozó alkalmazottak részére.

2018. augusztus 14. 06:55

Ciprusra vándorló állami pénz

A legfontosabb változás az lesz, hogy minden fizetési osztály meg fogja haladni a minimálbér összegét, tehát ténylegesen emelkedni fog minden közhasznú munkát végző alkalmazott bére. Átlagosan 10%-kal fognak nőni a fizetések, az emelés megközelítőleg 229 000 alkalmazottat érint majd. Nemcsak az állami hivatalnokok fognak többet keresni, hanem például a szociális otthonok alkalmazottai, az ápolók és a gondozók is.
 

A módosítás hatással lesz a közigazgatási kiadásokra. A béremelés jövőre 255,5 millió euróba fog kerülni, ebből a helyi önkormányzatok kiadása 130,7 millió euró lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Bugár: Meg kell egyezni a bírójelöltekről

Ma újra futballünnep lesz Dunaszerdahelyen

Lövöldözés Chicago mellett, több ember meghalt

Rimaszombat: Támogatásból készülhet el a téli stadion lelátója

DAC-Slovan a magyar és a szlovák tévében

Rendkívüli állapotot hirdet Trump, hogy megépülhessen a mexikói fal

Legfrissebb galériák
Olvasta már?