Közélet

Ciprusra vándorló állami pénz

Pozsony | Fogatlan az offshore-ellenes törvény, amely már több mint egy éve arra kötelezi a cégeket, hogy felfedjék valódi tulajdonosi hátterüket. A Transparency International Szlovákia (TIS) szerint aki akar, annak továbbra sem okoz gondot Cipruson vagy más adóparadicsomban regisztrált céghez juttatni pénzét.
Demecs Péter

2018. augusztus 14. 06:55

Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

Az offshore-ellenes törvény alapján az állammal üzletelő cégek kötelesek bejelenteni, kik a valódi tulajdonosaik. A jogszabállyal azt akarták megakadályozni, hogy különböző külföldön regisztrált cégeken keresztül politikusok, azok mecénásai vagy az üzletet előkészítő hivatalnokok profitáljanak az állami megrendelésekből. „Ha azt várták, hogy az új törvény véget vet az állam offshore cégekkel folytatott üzletelésének, s hozzájárul az igazi nagyhalak leplezéséhez, akkor csalódottak lesznek” – mondta Gabriel Šípoš, a TIS elnöke, aki szerint a vállalkozók nagyon gyorsan megtalálták a kiskapukat a jogszabályban. Például a 25 százaléknál kisebb részesedéssel rendelkező tulajdonosokat nem kell jelenteni, a tulajdonosi háttér felfedése olyan cégeket sem érint, amelyek nem bonyolítanak le az állammal százezer eurónál nagyobb üzletet.

Šípoš mintapéldáként említette a dióspatonyi Slovakia Ringet. A cégek tulajdonosi jegyzéke szerint az egész versenypálya a Slovakia Ring Agency tulajdonában van, amelyet két offshore cégen keresztül öt ciprusi és egy Fülöp-szigeteki nő irányít – ők a társaság 95,6 százalékos tulajdonosai. Az egyik offshore cég Londonban, a másik pedig a 15 ezres lélekszámú karib-tengeri Anquilla-szigeten (Nagy-Britannia tengerentúli területe) van bejegyezve. Ha a jegyzékben található információk igazak, akkor az ország legjobb és legnépszerűbb versenypályájának az üzemeltetéséből befolyó pénz például a ciprusi Alma Nuri Flores Flores zsebébe jut. Korábban Zoroslav Kollár vállalkozó és Norbert Bödör, a Bonul biztonsági szolgálat tulajdonosának a fia is a versenypályát üzemeltető cég felügyelőtanácsában ült.

 

2018. május 29. 12:03

Felszámolná az „offshore pártokat” az SNS

A Slovakia Ring Agency a TIS szerint 2011-től több mint 1,7 millió euróhoz jutott állami hivataloktól és cégektől. Dušan Čaplovič (Smer) és Juraj Draxler (Smer-jelölt) oktatási miniszter megbízatási ideje alatt 420 ezer eurót kaptak a versenypálya felújítására, az Érsek Árpád (Híd) vezette közlekedési tárcától pedig 360 ezer eurót sofőrök képzésére – ekkor már hatályos volt az offshore-ellenes törvény.

A tényleges tulajdonosok jegyzékét a Zsolnai Járásbíróság vezeti, eddig egyetlen egy törvényszegést sem észlelt. Az 58 ellenőrzésből már 12-t lezárt, ám kézzel fogható eredmény vagy észrevétel nélkül. Az elmúlt évben egyébként 16 750 cég bonyolított le az állammal legalább 100 ezer euró értékű üzletet, ezen cégek 93 százaléka rendelkezik szlovákiai székhellyel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?