Az Alkotmánybíróság elutasította Andrej Babiš panaszát

Andrej Babiš

Elutasította a taláros testület Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök panaszát, amelyet az Alkotmánybíróságához nyújtott be a kommunista Állambiztonsági Hivatal aktáinak (ŠtB) nyilvántartása ügyében. Babiš a Pozsonyi Kerületi Bíróság ítéletét és a Legfelsőbb Bíróság határozatát támadta meg, de az Alkotmánybíróság elutasította a panaszát. Az Alkotmánybíróság szenátusa február 1-jén zárt ülésen döntött az ügyben.

2022 júniusában a Pozsonyi Kerületi Bíróság elutasította a Babiš által a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) ellen benyújtott keresetet. Tavaly augusztusban a Legfelsőbb Bíróság is elutasította a volt cseh miniszterelnök által benyújtott fellebbezést.

Babiš ügynökként szerepelt az ŠtB aktáiban, Bureš fedőnéven, de tagadja, hogy együttműködött volna az ŠtB-vel, és kitart amellett, hogy jogellenesen került be a neve az ügynökaktákba. 2012-ben keresetet indított az ÚPN ellen.

Az ügyben már több döntést is hozott a bíróság. A Pozsonyi Kerületi Bíróság 2018 februárjában elutasította a volt cseh miniszterelnök keresetét, a Legfelsőbb Bíróság pedig ezt követően elutasította Babiš fellebbezését. Az ügyet újra kellett tárgyalni, miután az Alkotmánybíróság 2018 novemberében hatályon kívül helyezte a kerületi bíróság és a Legfelsőbb Bíróság döntését. A Pozsonyi Kerületi Bíróság 2022-ben megállapította, hogy nem az ÚPN, hanem a belügyminisztériuma által képviselt szlovák állam a legitimált jogalany.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?