Az alacsony bérek miatt nem jönnek haza a külföldön dolgozók

euró pénz illusztráció

Az alacsony hazai bérek jelentik a fő okot, amiért nem tervezik a hazatérést a külföldön dolgozó szlovák állampolgárok, a megélhetési költségekhez képest túl alacsonynak tartják az itteni béreket. Mindez abból a felmérésből derült ki, amelyet a Work in Slovakia – Good Idea projekt keretében végeztek 2019-ben a Londonban és Dublinban dolgozók között. A kérdőíves kutatásban a szlovákiai Amerikai Kereskedelmi Akadémia és az IT Asociácia Slovensko vett részt.

A második ok, amiért nem fűlik a foguk a hazaköltözéshez, az a hazai társadalmi-politikai helyzet, emellett sokkal jobbnak tartják a kinti szociális rendszert, továbbá keveslik a megfelelő munkalehetőségeket azokban a hazai régiókban, ahonnan származnak.

Ugyanakkor ami a legjobban ösztönözné őket a hazaköltözésre, az a közállapotok megváltozása, továbbá a megfelelő álláslehetőségek, valamint a családi okok és a hazai kötődések.

A megkérdezettek 14%-a válaszolta, hogy azt tervezi, három hónapon belül hazatér, további 26% pedig egy éven belül. A válaszadók 36%-ánál a távlati tervek között szerepel a hazatérés, konkrét dátum nélkül, és 23%-nyian nem zárták ki, hogy egyszer hazajönnek, de ezt most egyáltalán nem tervezik. 1% mondta, hogy soha nem megy vissza Szlovákiába.

A hazai munkahelyekkel kapcsolatos elvárások között a fő helyen szerepel egy jó állásajánlat konkrét munkaadótól, a jelenlegieknél magasabb fizetés, és nagy szerepet játszik a rugalmas munkaidő is. Ezenkívül csábító lenne egy vezető poszt, a szakvégzettség szerinti munkakör, vagy egy tekintélyes cégtől érkező ajánlat.

A válaszadók több mint fele mondta, hogy jobban megfontolna egy-egy ajánlatot, ha külföldről előre le lehetne bonyolítani az egész elhelyezkedési procedúrát, 60%-nak számítana az is, ha az új munkahelyén fejlődhetne és továbbképezhetné magát a szakmájában.

Az AmCham és az ITAS projektjét a befektetési és informatikai miniszterelnök-helyettes hivatala és a szlovák külügyminisztérium is támogatta. A cél, hogy megpróbáljanak minél több külföldön dolgozót hazacsábítani, együttműködve a legfontosabb hazai munkaadókkal, például az IT-ágazatban és az egészségügyben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?