Közélet

Az alacsony bérek miatt nem jönnek haza a külföldön dolgozók

Az alacsony hazai bérek jelentik a fő okot, amiért nem tervezik a hazatérést a külföldön dolgozó szlovák állampolgárok, a megélhetési költségekhez képest túl alacsonynak tartják az itteni béreket. Mindez abból a felmérésből derült ki, amelyet a Work in Slovakia – Good Idea projekt keretében végeztek 2019-ben a Londonban és Dublinban dolgozók között. A kérdőíves kutatásban a szlovákiai Amerikai Kereskedelmi Akadémia és az IT Asociácia Slovensko vett részt.
TASR

2020. február 8. 18:30

euró pénz illusztráció
- Fotó: pixabay

A második ok, amiért nem fűlik a foguk a hazaköltözéshez, az a hazai társadalmi-politikai helyzet, emellett sokkal jobbnak tartják a kinti szociális rendszert, továbbá keveslik a megfelelő munkalehetőségeket azokban a hazai régiókban, ahonnan származnak.

Ugyanakkor ami a legjobban ösztönözné őket a hazaköltözésre, az a közállapotok megváltozása, továbbá a megfelelő álláslehetőségek, valamint a családi okok és a hazai kötődések.

A megkérdezettek 14%-a válaszolta, hogy azt tervezi, három hónapon belül hazatér, további 26% pedig egy éven belül. A válaszadók 36%-ánál a távlati tervek között szerepel a hazatérés, konkrét dátum nélkül, és 23%-nyian nem zárták ki, hogy egyszer hazajönnek, de ezt most egyáltalán nem tervezik. 1% mondta, hogy soha nem megy vissza Szlovákiába.

A hazai munkahelyekkel kapcsolatos elvárások között a fő helyen szerepel egy jó állásajánlat konkrét munkaadótól, a jelenlegieknél magasabb fizetés, és nagy szerepet játszik a rugalmas munkaidő is. Ezenkívül csábító lenne egy vezető poszt, a szakvégzettség szerinti munkakör, vagy egy tekintélyes cégtől érkező ajánlat.

A válaszadók több mint fele mondta, hogy jobban megfontolna egy-egy ajánlatot, ha külföldről előre le lehetne bonyolítani az egész elhelyezkedési procedúrát, 60%-nak számítana az is, ha az új munkahelyén fejlődhetne és továbbképezhetné magát a szakmájában.

Az AmCham és az ITAS projektjét a befektetési és informatikai miniszterelnök-helyettes hivatala és a szlovák külügyminisztérium is támogatta. A cél, hogy megpróbáljanak minél több külföldön dolgozót hazacsábítani, együttműködve a legfontosabb hazai munkaadókkal, például az IT-ágazatban és az egészségügyben.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Járásokra korlátozzák a mozgásteret húsvétkor

Boris Johnson

Intenzív osztályra került Boris Johnson

Zuzana Čaputová

Čaputová aláírta a törvényt, elhalaszthatják a járulékfizetést a munkáltatók

Marek Krajčí

Már két halálos áldozata van a koronavírusnak Szlovákiában

A Kő téren is higiéniai állomást alakítottak ki A Kő téren is higiéniai állomást alakítottak ki

A koronavírus-válság hatásai Pozsonyra

koronavírus Olaszország
Frissítve

Emelkedett a halottak, csökkent az új fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.