Közélet

Az agrártárca Zöld üzemanyag néven indít új projektet

Pozsony | Az SZK Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériuma új projektet indít Zöld üzemanyag néven, melynek célja a növénytermesztés és állattenyésztés hatékonyságának növelése, illetve a szlovákiai termelők versenyképességének erősítése.
TASR

2019. április 12. 14:09

Gabriela Matečná - TASR-felvétel

Ezt Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter és miniszterelnök-helyettes jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján, melyen részt vett Eva Antošová (SNS) képviselő és Štefan Ryba, a tárca mezőgazdasági osztályának vezérigazgatója is.

Matečná hozzátette: azt szeretné, ha a pultokon hazai gyümölcs, zöldség, hüvelyes és hús lenne. „A Zöld üzemanyagot ezért olyan aktív gazdák között osztjuk szét, akik növényeket termesztenek, állatokat tartanak, és így hozzásegítenek az élelmiszer-önellátásunk erősítéséhez. További célunk az őstermelés fenntartása Szlovákiában, a kulcsfontosságú termékek behozatalának visszafogása, ezáltal pedig a külkereskedelmi egyenleg csökkentése. Támogatni fogjuk az élelmiszer-termelőink versenyképességét, egyben azt várjuk, hogy magasabb arányban lesznek jelen a hazai élelmiszerek az üzletek polcain” – magyarázta a miniszter asszony.

Matečná hangsúlyozta: az állami támogatással a mezőgazdasági őstermelés szektorában tevékenykedő, szlovákiai székhelyű cégeket akarják segíteni, amelyek az elhasznált ásványi olajok jövedéki adójának egy részét igényelhetik majd vissza. Ez azt jelenti, hogy a gazdák állami támogatás formájában visszakaphatják majd az üzemanyagra fordított költségek egy részét.

A projektre 30 millió eurót fordítanak. Támogatásban kizárólag a kiválasztott haszonállatokat – marhát, sertést, birkát, kecskét, lovat, baromfit - tenyésztő, illetve bizonyos fajta gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, olajos magvú növényeket, továbbá szőlőt, komlót, burgonyát, cukorrépát és gyógynövényeket termesztő gazdák részesülhetnek majd.

Ryba elmondta: a gazdák az Agrárkifizető Ügynökségtől (PPA) igényelhetnek majd „zöld üzemanyagot”. A kérelmeket várhatóan 2019 nyarától fogadják majd, a pontos időpontról a későbbiekben tájékoztatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kassai rendőrök: ne hagyják a gyereket az autóban

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Frissítve

Kiska hivatalosan is bemutatta a pártját

Keresik a Duna-alagút átépítőjét

Az új BMW X7-tel a rengetegben

Ezért nem szabad a tévé előtt aludni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?