Közélet

Autóipar: kell a külföldi munkás

Pozsony | Bár kevesebb autót gyártottak tavaly a Szlovákiában tevékenykedő autógyárak, az ország ennek ellenére 2017-ben is megőrizte világelsőbbségét az egy főre jutó gépjárművek számát illetően. Sorozatban harmadik éve lépte túl az össztermelés az egymillió autót.
Demecs Péter

2018. január 17. 20:10

autók
Ha nem sikerül elég alkalmazottat biztosítani, leállhatnak a hazai autóiparba tervezett beruházások - Németi Róbert felvétele

A pozsonyi Volkswagen, a zsolnai Kia és a nagyszombati PSA Peugeot Citroën teljesítménye tavaly elérte az 1,025 millió gépkocsit, ami 2016-hoz képest körülbelül 15 ezer autóval csökkent. Ezer főre számítva Szlovákiában tavaly 189 autót gyártottak, ezzel az eredménnyel az ország jelentős fölénnyel világelsőnek számít. A második Csehországban 127, a harmadik Németországban pedig csak 74 legyártott autó jut ezer főre.

Mindez egyelőre csak a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) előrejelzése, a pontos számok csak azután lesznek ismertek, hogy március végén a VW pozsonyi gyára nyilvánosságra hozza gyártási adatait.

Miért kevesebb az autó?

Juraj Sinay, a ZAP elnöke szerint több oka is van annak, hogy az autógyárak produktivitása kicsit lassult. „Az egyik, hogy némelyik autógyár tavaly teljesen új modellek gyártását készítette elő, ez pedig lassította a gyártási tempót” – mondta Sinay. Ilyen volt a pozsonyi Volkswagen, amely tavaly fejezett be több jelentős beruházást a pozsonyi gyárban. Az év végén kezdték el a Porsche Cayenne gyártását; korábban csak a modell karosszériája készült a szlovák fővárosban, az autót aztán Lipcsében fejezték be. Jelenleg már teljes egészében Pozsonyban gyártják a modellt.

Egy százalékkal kevesebb autót gyártott a zsolnai Kia (335 600), s idén becslések szerint még enyhén csökkeni fog a termelés. Mindezt a márka hagyományos piacának számító Nagy-Britanniában uralkodó bizonytalan helyzet okozza. A gyártó attól tart, a szigetország unióból való kilépése miatt csökkenhet az új autók iránti kereslet, esetleg drágul a gépkocsik bevitele Nagy-Britanniába, ezért a lehetséges veszteségek elkerülése miatt óvatosabb célokat határozott meg az aktuális évre.

A nagyszombati PSA Peugeot Citroën hat százalékkal, 335 069 gépkocsira növelte a gyártást a 2016-ban előállított 315 050 autóhoz képest.

Az újonnan regisztrált gépkocsik harmada volt terepjáró

2018. január 17. 18:54

Az újonnan regisztrált gépkocsik harmada volt terepjáró

Kulcsfontosságú év

A ZAP képviselői szerint 2018 kulcsfontosságú lesz a szlovák autóipar számára. Nem azért, mert nem sikerül egymillió autónál többet gyártani – a Jaguar Land Rover nyitrai gyárának megnyitása után bizonyára még az ideinél is jobb eredményeket sikerül majd elérni. „Inkább az ágazat jövőjét illetően lesz fontos az idei év. Ha az ország nem lesz képes több alkalmazottat biztosítani az autóiparnak, nagyon gyorsan elveszíti a versenyképességét. Már most sok olyan beszállító cég van, amely a hazai munkaerőhiány miatt inkább külföldön marad” – állítja Sinay. Meggyőződése, hogy az országnak mielőbb könnyítenie kellene a nem uniós országokból származó dolgozók alkalmazásának feltételein, a hazai munkaerőpiac ugyanis már nem tudja kielégíteni a gyártók igényeit.

Alternatív irány

Ezzel szoros összefüggésben van a világban megfigyelhető trend, mégpedig az alternatív meghajtású gépkocsik előretörése. A szlovákiai gyártóknak idővel ehhez is igazítaniuk kell a gyártást, ez pedig további beruházásokkal és újabb munkalehetőségekkel jár. „Természetesen kulcsfontosságú a duális képzés rendszere is, ahol már történt előrelépés, ám mivel ez időigényes folyamat, jelenleg elkerülhetetlen, hogy a harmadik országokból érkező szakképzett munkaerőt is tudjuk alkalmazni. Ha nem lesz munkaerő, az az autóipar tervezett beruházásait is leállíthatja” – mondta Sinay. Szerinte ennek katasztrofális következményei is lehetnének a gazdaságunk húzóágazatára. A munkaerő hiányát igazolja, hogy például a VW gyára Pozsonyban a győri Auditól kért kölcsön körülbelül 500 alkalmazottat, a nagyszombati Peugeot-ban 800 szerb dolgozik, a zsolnai Kiába pedig ezekben a hetekben érkeztek az első bolgár alkalmazottak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
A hírek szerint a most tervezett Covid-pass az első körben az európai újranyitásban segíthet, de később akár az egész világon is használhatnák, elfogadhatnák egy egységes irányelv alapján.

Covid-pass: A jövő útlevele?

koronavírus

Koronavírus: 23 beteg elhunyt, mindössze 196 új esetet találtak vasárnap

Romain Grosjean

A Haas csapatfőnöke meglátogatja Grosjeant a kórházban

Sir Sean Connery

Kiderült, mi okozta Sean Connery halálát

omega

História a VASÁRNAPBAN: Az Omega (már) történelem

koronavírus Csehország

Csehországban ezerre csökkent a napi fertőzések száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.