Gazdaság
A regisztrációs díj miatt veszünk öregebb autókat - Felvétel: Matej Kalina/Plus Jeden Deň

Az újonnan regisztrált gépkocsik harmada volt terepjáró

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 17. 18:54

Pozsony | Csúcsot döntött tavaly az új autók értékesítése Szlovákiában. Az újonnan regisztrált gépkocsik harmada szabadidő terepjáró (SUV) volt.

2017-ben összesen 108 279 új személyautót, teherautót és autóbuszt regisztráltak az országban. Ennyi autót legutóbb 2009-ben jegyeztek be, amikor az új autók eladási számait a roncsprémium emelte meg jelentősen.

A személygépkocsik eladása éves szinten kilenc százalékkal emelkedett, 96 085 autót jegyeztek be – derül ki a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) tegnap közzétett statisztikájából.

Az alsó középosztályba tartozók autókból kelt el a legtöbb, ide tartozik a Škoda Octavia vagy a VW Golf. Az eladott személygépkocsik 30 százaléka viszont SUV modell volt, ami csak igazolja azt az Európai Unióban meglévő trendet, mely szerint az utóbbi években épp ezek az autók tartoznak a legnépszerűbbek közé. Nem véletlenül dob piacra egyre több gyártó ilyen terepjárókat, például a Škoda nem sokkal a nagy Kodiaq megjelenése után kezdte árulni a kisebb Karoqot. A Škoda egyébként épp ennek a két modellnek köszönheti, hogy tavaly abszolút eladási rekorddal zárta az évet, világszerte összesen több mint 1,2 millió gépkocsit értékesített, ami éves szinten 6,6 százalékos növekedést jelent. A márka leggyakrabban vásárolt modellje az Octavia volt.

Kevesebb dízelautó

„Amit sajnálunk, hogy kevesebb teherautó, kamion kelt el. Ezek azok a gépjárművek, amelyek kulcsfontosságúak a gazdasági termelésben. Ennek egyik oka lehet, hogy lelassult az építőipari termelés” – mondta Pavol Prepiak, a ZAP alelnöke.

A futott Škoda Octavia a menő

Tavaly több mint félmillió használt gépkocsiból válogathattak az érdeklődők a szlovákiai bazárokban – derül ki az AAA Auto adataiból. A társaság rendszeresen vizsgálja a futott gépjárművek piacát a visegrádi országokban. Szlovákiában kínálták a legfiatalabb és legkevesebb futott kilométerrel rendelkező gépjárműveket.

Egyébként míg Szlovákiában és Csehországban a leggyakrabban Škoda Octaviát vásároltak a bazárokban, addig Lengyelországban és Magyarországon az Opel Astra vezeti a listát. Érdekesség, hogy Magyarországon egyetlen Škoda sem került be a tíz, leggyakrabban vásárolt használt gépkocsi közé, Lengyelországban az első Škoda – az Octavia – csak a tizedik. A legjobb tízbe mind a négy országban szerepel a VW Passat, a VW Golf, a Ford Focus és a BMW hármas sorozat.

Ha az Octavia esetében összehasonlítjuk a Csehországban és Szlovákiában tapasztaltakat, akkor kiderül, hogy a modell ára gyakorlatilag megegyezett, ám az átlagos futott kilométer a szlovák eladóknál 20 ezerrel több volt. A piacvezető Opel Astra esetében nem volt olyan jelentős különbség Magyarország és Lengyelország között, a futott kilométerek és az autó ára gyakorlatilag megegyezett mindkét országban. Tavaly Trencsén megyében kínálták a legtöbb használt autót, a legkevesebbet pedig Kassán. (dem)

Mint minden évben, tavaly is a cégek vásároltak több autót, a természetes személyekhez képest 65:35 volt az arány; a gépkocsik 42 százalékát a Pozsonyi kerületben regisztrálták. Az eladott gépjárművek 59 százaléka benzines, 38 százaléka pedig dízelautó. Ehhez hozzájárult a dízel meghajtású gépkocsikkal kapcsolatos károsanyag-kibocsátási botrány is, amely miatt évről évre csökken az érdeklődés a dízelek iránt. A maradék három százalékot az alternatív meghajtású – földgáz, LPG, villany és hibrid meghajtású – autók képezik.

Az öregebb autó a menő

Szlovákiában tavaly további 69 573 egyénileg külföldről behozott gépjárművet regisztráltak; a ZAP statisztikái arról tanúskodnak, hogy évről évre öregebb autókat részesítenek előnyben a vásárlók.

Több mint 27 ezer behozott használt gépjármű volt 10 évesnél is öregebb. „Ezt nagyban befolyásolta a tavalytól hatályos regisztrációs díj, amelyre már hatással van az autó kora is. Sokkal előnyösebb Szlovákiába behozni és regisztrálni az olcsó, öreg és környezetszennyező gépkocsikat” – mondta Prepiak.

qwDWSDDW

A ZAP szakértői még a törvény hatályba lépése előtt figyelmeztettek, hogy a regisztrációs illeték kiszámításának rendszere azt eredményezheti, hogy az ország útjain több lesz az öreg, rossz minőségű gépkocsi. A regisztrációs illetéket a használt autók esetében az autó kora, tehát a gyártási éve befolyásolja; minél öregebb egy autó, annál alacsonyabb az illeték. Egy használt, ám egy évnél nem öregebb autóért a teljes értékű regisztrációs díjat számolják ki a rendőrségen (az autó teljesítménye alapján), egy tízéves autó regisztrációs díja viszont pár euróra csökkenhet. Például egy 16 éves, 86 kW teljesítményű gépkocsi esetében ez a díj 5,40 euró. Nem kizárt, hogy a ZAP kezdeményezni fogja a regisztrációs illeték kiszámításának módosítását, ugyanis a jelenlegi módszer a szövetség szerint pontosan ellentmond a korábbi roncsprémiumnak, amelyet azért vezettek be, hogy eltüntessék az öreg, környezetszennyező autókat az ország útjairól. (dem)

Önnek ajánljuk