Tíz dolog, amit az áprilistól érvényes új autósiskolai tesztekről tudni kell

Autósiskola
Pozsony |

Többszöri halogatás és módosítás után a belügyminisztérium az utóbbi napokban közölte, április 1-től élesben is beindul az autósiskolákban az újfajta tesztelés. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az új rendszerről.

1. Elektronikus tesztek lesznek

A legjelentősebb változás, hogy ezentúl már nem előre összeállított 35 tesztlapból fogják kiválasztani a teszteket, a kérdéseket ugyanis egy elektronikus rendszer fogja kiválasztani. Mindezt véletlenszerűen, az adatbázisba betáplált 1400 kérdésből. Így aztán minden egyes vizsgázó teljesen egyedi tesztet kap. Egy tesztnek már 40 kérdése lesz, a kitöltésre pedig 30 perc áll rendelkezésre.

2. Minimum 90 pont kell

Az új rendszerben a maximálisan elérhető pontszám 100 lesz, viszont minimum 90 pontot kell majd elérni. Csak ezután mehetnek a gyakorlópályára, ahol parkolásból kell helytállni a rendőr előtt, majd ezt követi a gyakorlati rész a közúti forgalomban.

3. Tíz témakör lesz

Nyolc kérdés érinti majd általánosan a közúti közlekedés szabályait; két kérdés szól a sebességkorlátozásokról vagy arról, kinek kell bizonyos helyzetben előnyt adni; nyolc kérdésben fogják felmérni, ismerik-e a közlekedési táblákat; négy kérdés vonatkozik majd a kereszteződéseken való helyes áthaladásra; egy kérdés vonatkozik a baleset esetén való teendőkre és kötelességekre; három kérdés érinti a gépjárművezetés elméleti részét; további kettő a gépjárművezetéshez szükséges iratok érvényességével lesz kapcsolatos; két kérdésben fogják felmérni, ismerik-e a gépjárművek üzemben tartásával kapcsolatos szabályokat; nyolc kérdés szól a közúti forgalomban való biztonságos közlekedés alapelveiről, kettő pedig a gépjárművek felépítéséről és karbantartásáról.

autosiskola

4. Kipróbálhatják a teszteket

Az új elektronikus teszteket bárki kipróbálhatja a belügyminisztérium honlapján. Mi is több alkalommal kitöltöttük a teszteket, és beigazolódott, hogy a legnehezebb kérdések a gépjárművek felépítésével és karbantartásával kapcsolatosak. Ebben a témakörben olyan kérdésekre kell válaszolni, mint például hogy mi a kuplung szerepe az autóban, vagy mi van a leginkább hatással a kuplung élettartamára. A biztonságos közlekedés alapelveiről szóló kérdések ráadásul nemegyszer megtévesztők lehetnek. A rendelkezésre álló válaszokból ugyanis nem mindig nyilvánvaló, melyik a helyes, nemegyszer több kínálkozó válaszlehetőség is helyesnek tűnhet. Egy ilyen kérdés például: Hol jelent gyakran veszélyt a közúti forgalomra az erős szél? A rendelkezésre álló válaszok: községen kívül; községen kívül és autópályán; hidakon és felüljárókon. Az utolsó választ értékelte ki a rendszer helyesnek, holott az erős szél községen kívül vagy autópályán, nyílt területen ugyanúgy gondot okozhat. Ezért is ajánljuk azoknak, akik az új rendszer szerint fognak vizsgázni, hogy több alkalommal is próbálják ki a belügyminisztérium honlapján elérhető teszteket. Még egy jó tanács: az újragenerált tesztekben gyakran előfordultak az autó megcsúszásával kapcsolatos kérdések, ezért érdemes megtanulni, mit nevezünk alulkormányzottságnak, és mit túlkormányzottságnak.

5. Vissza lehet térni a korábbi kérdésre

A kérdéseket nem kell az elsőtől az utolsóig sorrendben kitölteni, a vizsgázó váltogathatja az egyes témaköröket, de vissza is térhet a korábbiakra és módosíthatja a már megadott válaszát. Az egyetlen dolog, amire ügyelni kell, a rendelkezésre álló 30 perc. Ennek lejártával a teszt automatikusan leblokkolódik és a rendszer kiértékeli a megadott válaszokat.

autosuli

6. Magyar tesztek is lesznek

Úgy mint eddig, a továbbiakban is lehetőség lesz arra, hogy a vizsgázó magyar nyelven végezze el a tesztet. Mellékletünk zárásáig viszont még nem volt elérhető a tesztek magyar változata, s az Országos Rendőr-főkapitányságtól sem kaptuk meg a választ arra a kérdésre, mikortól töltik fel a magyar kérdéseket a belügyminisztérium honlapjára.

7. Máshol lesz a vizsga

A teszteket többé már nem az autósiskolákban, hanem a közlekedési hivatalokban, a közlekedésrendészet ügyfélszolgálati központjaiban vagy a járási hivatalokban fogják elvégezni. Ez annyit jelent, hogy az autósiskola már csak szigorúan az oktatásért fog felelni, az elméleti tesztelés a vizsga gyakorlati részével együtt már nem az autósiskola kompetenciája lesz.

8. Áprilistól indul a rendszer

A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint az új tesztelési rendszer áprilistól fog beindulni. Korábban azt tervezték, hogy az elektronikus tesztek csak azokra fognak vonatkozni, akik az autósiskolai kurzust áprilisban kezdik meg, információink szerint viszont a belügyminisztérium úgy döntött, áprilistól már mindenki az új rendszerben fogja elvégezni a tesztet, így azok is, akik már jelenleg járnak a kurzusra.

autosuli

9. Nehezebb lesz levizsgázni

Kétség nem fér hozzá, hogy az új tesztek lényegesen nehezebbek az eddigieknél, s jóval alaposabb felkészülést igényelnek. A belügyminisztérium szerint ennek köszönhetően sokkal felkészültebbek lesznek a kezdő sofőrök, a rendszer ellenzői, konkréten az autósiskolai oktatók egy része viszont állítja, mindezzel csak azt érik el, hogy kevesebb ember jusson hozzá a jogosítványhoz, hiszen az eddiginél jóval nagyobb lesz azoknak a száma, akik megbuknak a vizsgán.

10. Több pótvizsga lesz

Újdonságnak számít az is, hogy míg eddig az elméleti tesztet legtöbb kétszer lehetett megismételni, 2023-tól már három lehetőség lesz az abszolválásra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?