Pozsony óvárosában már hétvégén sem ingyenes a parkolás

parkolás
Pozsony |

Fokozatosan terjed a fővárosban az új parkolási rendszer (PAAS), augusztusban már az óvárosban is bevezették, ami főként azokat érintheti, akik autóval érkeznének hétvégi kirándulásra Pozsonyba.

Más európai nagyvárosokhoz hasonlóan Pozsonyban is fokozatosan bevezetik az új parkolási politikát, amelynek értelmében minden egyes leparkolt autó után fizetni kell. Értelemszerűen a város, illetve az adott városnegyed lakóira vonatkoznak a legkedvezőbb feltételek, a legtöbbet pedig a városba látogatók fizetik, illetve azok, akik autóval ingáznak Pozsonyba munkába minden nap. Matúš Vallo főpolgármestert sok kritika érte a parkolási politika bevezetése miatt, ám a gyakorlat igazolta, hogy azokban a negyedekben, ahol bevezették az új rendszert, gyakorlatilag egyik percről a másikra megszűnt a gond a parkolással. Az utcákról eltűntek a több napon vagy héten át egy helyen parkoló autók, így már nem probléma szabad helyet találni – akár napközben, akár este. Ennek köszönhetően végre nemcsak az adott negyedek lakói tudnak kényelmesen leparkolni, hanem napközben azok is, akik csupán néhány órára érkeznek az adott negyedbe valamit elintézni.

Az új parkolási politikát augusztustól az óvárosban is bevezették, s ez jelentős korlátozást jelent a látogatóknak. Ugyanis míg más negyedekben minimum hétvégén ingyenes a parkolás, addig az óvárosban hétvégén és ünnepnapokon is fizetni kell. Nem is keveset, óránként két eurót. Az SM0 jelölésű óvárosi zónában reggel nyolctól éjfélig kell fizetni. A zónában 58 új, a parkolási díj kifizetésére szolgáló automata van.

Az új rendszert azokon az utcákon is bevezették, ahol az elmúlt 17 évben a magánkézben levő BPS Park társaság szedte a pénzt a parkolásért. Vallo sikerként könyvelte el, hogy a parkolóhelyek végre a város tulajdonába kerültek, a magáncég viszont a város eljárását törtvénytelennek nevezte, s a fővárosi közigazgatási bírósághoz fordult. A BPS Park szerint komoly jogi hiányosságokat és hibákat tartalmaz az a dokumentum, mely alapján kihelyezték az új közlekedési táblákat. A cég meggyőződése, hogy a bíróságnak fel kellene függesztenie az új parkolási rendszer hatályosságát.

Pozsony önkormányzata kitart amellett, hogy az eljárás törvényes. Vallo ráadásul rámutatott, hogy a közúti törvény értelmében csak a város által elfogadott általános érvényű rendelet szabályozhatja a helyi úthálózaton a parkolás díjszabását, a vonatkozó rendeletre pedig az önkormányzat rábólintott. A magáncéggel korábban aláírt kétes szerződéseket érvénytelennek tartja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?