Hol kötelező a téli abroncs Európában?

abroncs
Pozsony |

Múlt pénteken már a fővárosban is kiadósan havazott, s bár a hó nem maradt meg, ez is egyfajta utolsó figyelmeztetés volt azoknak a sofőröknek, akik még nem cserélték le a nyári gumiabroncsokat télire. Vannak országok, ahol télen kötelezőek a téli gumiabroncsok, máshol, Szlovákiát is beleértve csak akkor, ha az utat összefüggő hó- és jégréteg borítja.

Európában nem létezik egységes szabályozás a téli abroncsok használatára, ezért is érdemes még azelőtt utánajárni, milyen előírások érvényesek az egyes államokban, mielőtt útnak indulnánk külföldi síelésre. Több európai országban érvényes olyan előírás, mint Szlovákiában, tehát hogy a téli abroncs csak behavazott vagy jeges úton kötelező. Így például Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban vagy Svájcban.

Másutt viszont sokkal szigorúbbak az előírások és a téli abroncs akkor is kötelező, ha az úton egy milliméternyi hótakaró sincs. Ebbe a csoportba meglepően nemcsak az északi országok, mint Svédország, Norvégia vagy Finnország tartoznak, hanem olyan államok is, mint Horvátország, Szlovénia és Törökország.

Ellenkező a helyzet Nagy-Britanniában, Hollandiában, Portugáliában, Görögországban vagy Cipruson. Itt nem kötelező a téli abroncsok használata. Ugyanebbe a csoportba tartozik még Lengyelország, Ukrajna, Bulgária és Magyarország is.

Azon túl, hogy Szlovákiában a vonatkozó előírások meghatározzák, téli abroncs kötelező a hóval vagy jéggel borított úton, még az abroncs minimális profilmélysége is meg van határozva. A 3,5 tonnánál nem nehezebb gépkocsikon a minimum 3 mm-es profilmélység kötelező, míg a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárműveken ez 6 mm. Ezen a téren is találunk kivételeket Európában. Például Németországban, Olaszországban, Svájcban és Spanyolországban a téli abroncsok minimális profilmélysége csak 1,6 mm. Ellenben Csehországban, és erre érdemes odafigyelni, a minimálisan előírt profilmélység 4 mm. Értelemszerűen minél kopottabb egy abroncs, annál rosszabb a tapadóképessége, főleg nedves útfelületen.

„A téli abroncsok oldalán mindig szerepelnie kellene az alpesi szimbólumnak, ami egy hópehely a hegyen. A Szlovákiában és Csehországban érvényes normák szerint elég az M+S (Mud+Snow, tehát sár és hó) jelölésű abroncs is, bár ennek tulajdonságai télen nem olyanok, mint a kifejezetten téli gumiké. 2010 után iktatták az európai jogrendbe az eredetileg kanadai 3 PMSF jelölést – ezeknek az abroncsoknak szigorú teszteken kell igazolniuk, hogy helyt állnak a téli útviszonyokon. Németország 2018-tól használja elsődlegesen ezt a jelölést az abroncsokon. Fokozatosan már országok is elkezdték használni, például Norvégiában, Finnországban és Svájcban” – nyilatkozta Aleš Langer, a Continental Barum technikai ügyfélszolgálati részlegének főnöke.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?