Hogyan fényképezzük le jól az eladásra szánt autónkat?

fotó
Pozsony |

A használt autók esetében az őszi értékesítési szezon a tavaszival együtt az egyik legerősebb. Az autóvásárló figyelmének felkeltése érdekében érdemes olyan fényképet készíteni az autóról, hogy előnyei minél jobban kidomborodjanak. Mit kell tennie, hogy az autójáról készült fotók a lehető legjobbak legyenek?

Nem kell profi fényképezőgép, az autókról manapság már mobiltelefonnal is minőségi és jó fényképeket lehet készíteni. Ha mobillal készít felvételt, ellenőrizze, hogy tiszta-e a telefon lencséje. Nyugodtan készítsen több felvételt, hiszen később majd kiválogathatja a legjobbat.

Fontos a tisztaság

Fontos, hogy mindig mosott és megszáradt autóról készítsen fotókat. A mosás utáni nedves foltok ugyanis nem néznek ki jól – főleg a sötét színű autókon –, s akkor is fénylenek, ha az autó alatt víztócsák vannak.

Mindig takarítsa ki az utasteret, legalább egy benzinkúton porszívóval, törölje át a műszerfalat. A hétköznapi használat során sokan számos kacatot hordanak magukkal az autóban, a fényképezés előtt ezeket érdemes kivenni, hogy üresen tudjuk lefényképezni az autót. Ez egyrészt azért jó, mert az utastér így a felvételeken jobban fog kinézni, másrészt pedig azért, hogy az autó semmilyen részét vagy felületét ne takarja el olyan tárgy, amely nem oda való.

Ha igazán profi képeket szeretne készíteni, gondoljon a környezetre is. Válasszon a jármű típusának megfelelő helyszínt – egy sportautót nem feltétlenül kell erdőben, egy terepjárót pedig lakótelepen fotózni.

autó

Ügyeljen a fényre

Gondoljon arra, hogy milyen irányból süt a nap; az autó színe akkor fog a legjobban kitűnni, ha hagyja, hogy a fény „átcsússzon” rajta. Ha a fényforrás a fotós felé néz, a színek és a részletek elvesznek – ezért ne fénnyel szemben fényképezzen (bár egy tapasztalt fotós így is érdekes képet készíthet). Az ideális az, ha felhős időben fotózunk, amikor szórt a fény. Figyeljen a naplementére – a fény lágy, de a hosszú árnyékok vagy a meleg fény és az autó karosszériáján visszaverődő kék égbolt kombinációja megnehezíthetik a fotózást. Ugyanakkor nem ajánlott délben fotózni, tehát akkor, amikor a napsütés a legerősebb.

foto

A külső

Ne használja a fényképezőgép nagylátószögű üzemmódját – a széles objektív torzítja a képet. Ráadásul többnyire felesleges is; még az alapvető mobilkamera-beállítások is elég nagy látószöget biztosítanak. Mindig az egész autót fényképezze. Helyezze az autót a kép közepére, nem kell művészi benyomást kelteni.

A felvételeken akkor fog az autó a legjobban mutatni, ha a fényszóró szintjéről vagy magasabbról fényképez, soha ne vállmagasságból készítsen felvételt. Kivételt tehet az alacsony sportautók esetében, ahol ez néha jól mutathat. Fényképezze az autót minden szögből, és kísérletezzen a szögekkel. Törekedjen arra, hogy az autó mögött egységes háttér (fal, horizont) legyen, és győződjön meg arról, hogy például az autó tetejéből nem lógnak ki táblák vagy oszlopok.

A többi fotónak tartalmaznia kell az autó elejének és hátuljának részleteit, az esetleges sérüléseket és a motorteret. Fontos, hogy a felvételeken az esetleges sérülések is jól láthatók legyenek. Fölösleges eltitkolni a hibákat, hiszen a vásárló a helyszínen úgyis észreveszi.

A szerző felvétele

A belső

A legnehezebb jó képeket készíteni az utastérről. Hogy a felvétel ne legyen túl sötét vagy túl világos. Az sem jó, ha a nap a felvételen megvilágítja mondjuk a műszeregység egy részét vagy a csomagtartó felét – ez ugyanis eltorzítja a fényképet.

Az egész belső teret a hátsó ülésről lehet a legjobban lefényképezni. Ha szükséges, hajtsa hátra az első háttámlákat, amennyire csak lehet, hogy az üléseket is lássa. Ne vegyen fel túl sokat a szélvédőről (az automatikus kontrasztkiegyenlítés feleslegesen sötétté tenné a fotó többi részét), inkább csak az ülésekről és a műszer-egységről készítsen több képet. Fontos közelibb képet készíteni az ülés kárpitozásáról vagy a sebességváltó karjáról – ezeken látni a legjobban, mennyire kopott az autó utastere. A vezetőülést nyitott ajtón és ablakon keresztül érdemes lefényképezni. Ne feledkezzen meg az extra felszereltségről is felvételt készíteni, így a szellőztetett ülésekről, adaptív sebességtartóról, prémium audiorendszerről, panorámatetőről stb.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?