Közélet

Hans Zimmer tárgyak falhoz csapkodásával is komponált menethangokat a BMW-nek

Pozsony/München. | Nem ez az első eset, hogy a Grammy-, illetve Oscar-díjas filmzeneszerző, Hans Zimmer hangot komponált a BMW elektromos meghajtású modelljei számára.
author
Demecs Péter

2022. január 11. 19:00

zimmer
A Grammy-, illetve Oscar-díjas filmzeneszerző, Hans Zimmer (balra) új hajtáslánc- és menethangok komponálásával töltötte az elmúlt hónapokat - Felvétel: BMW

Legelőször az iX3 modellben jelent meg a Zimmer által komponált hang. Most, az együttműködés további lépéseként Zimmer új, érzelmekben gazdag szólamokkal és dallamokkal színesíti a márka modellpalettáját, a BMW IconicSounds Electric portfóliót. A megrendelés minden jel szerint olyannyira új volt a tervező számára, hogy a komponálás során falhoz csapkodott tárgyak hangját is felhasználta - állítólag ez a kreatív folyamat része volt, és nem a munka során bekövetkezett idegösszeomlás következménye.

A vállalatcsoport akusztikai mérnökei 2009 óta dolgoznak a hálózatról tölthető modellek mesterségesen létrehozott hangjain, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok figyelmét felhívják a zéró emisszióval közeledő járművekre. A 2014-ben bemutatott BMW i8 modellben ez a gyalogosvédelem az utastér mesterségesen generált hangzásvilágával egészült ki. Amikor a progresszív sportautó tisztán elektromos üzemmódban közlekedett, a technológia jól hallható kapcsolatot épített fel a jármű és a vezető között, aki ekkor még a hagyományos hajtáslánc-technológiák által keltett zajokhoz volt inkább hozzászokva. A BMW i8 elektromos meghajtásának hangját elsősorban az elektromos motor működése ihlette. A merőben új hangzásvilághoz vezető út a BMW 7-es sorozat plug-in hibrid modellváltozataiban 2019-ben bemutatott akusztikus gyalogosvédelmi rendszerig, majd egészen a BMW IconicSounds Electric portfólióig vezetett.

A BMW-rajongó

„Mindig is BMW-rajongó voltam. Gyerekként már messziről felismertem édesanyám BMW-jének hangját, amikor hazaért. Nagy örömömre szolgál, hogy lehetőségem adódott megkomponálni a jövőbeni elektromos BMW modellek hangzásvilágát és megálmodni a vezetés zéró emissziójú élményének érzelmi kötelékét” – fogalmazott Hans Zimmer. 

A BMW IconicSounds Electric portfólió egy átfogó nemzetközi együttműködés eredményeként született meg, Hans Zimmer Los Angeles-i és londoni stúdióiból kiindulva, a BMW müncheni audiolaboratóriumán és számos virtuális megjelenésen keresztül. „Ez egy vissza nem térő lehetőség, hiszen azon túl, hogy segítek megtervezni a jövő elektromos modelljeinek hangzását, a holnapok nagyvárosainak hangzásvilágára is hatással lehetek” – mondta Hans Zimmer, aki nagy örömmel ásta bele magát a BMW-vel közös projektjeibe. „Az ipari forradalom óta először adódik lehetőségünk arra, hogy újratervezzük és újraértelmezzük városaink hangzását. És ebben semmiféle mechanikus határ nem korlátoz bennünket” – tette hozzá.

A hang a gyalogosokat is védi

Az elektromos mobilitás elterjedése a hajtáslánc-technológiák hangzásvilága tekintetében is paradigmaváltást eredményezett. A hagyományos meghajtású járművekkel ellentétben – amelyekben a motorban zajló égési folyamatot jellegzetes hangok kísérik – az elektromos járművek hajtáslánc-technológiája szinte teljesen hangtalanul működik. Visszafogott hangzásuk motoronként nagyon kis mértékben változik. Az elektromos mobilitásra való átállás így a hangzásvilág tervezőinek rendkívüli lehetőséget tartogat, hogy teljesen újragondolják a járművek akusztikai érzékelését.

A jármű hangzása közlekedésbiztonsági szempontból is fontos szerepet játszik, ezért a gyártóknak törvényi kötelességük, hogy elektromos járműveiket akusztikus figyelmeztető rendszerrel szereljék fel. A jármű környezetébe kibocsátott hangok így arra szolgálnak, hogy figyelmeztessék a gyalogosokat és a kerékpárosokat a közeledő elektromos járműre. A hálózatról tölthető BMW modellekbe szerelt akusztikus gyalogosvédelmi rendszer olyan hangot bocsát ki, amely határozottan jelzi az autó jelenlétét, az utasok kényelmét azonban nem zavarja.

A falhoz csapott tárgyak

A hangzásvilágok megkomponálása Renzo Vitale zeneművész, a BMW Group modelljeinek hangzását összeállító részleg kreatív igazgatója és Hans Zimmer közötti szakmai egyeztetésekkel kezdődik. Ezután a megálmodott vezetési élményt dallamokká formálja, közösen mérlegelve, hogy az egyes hangok és elképzelt szólamok milyen érzelmi reakciót válthatnak ki. A szerzőpáros előszeretettel használ tradicionális hangszereket újszerű stílusban, amely lehetővé teszi számukra, hogy az egyes zenei forrásokban rejlő lehetőségeket újradefiniálják és még tovább szélesítsék.

Az innovatív dallamok elkészültekor a hangzásvilág tervezői beépítik a szólamokat a BMW modellekbe, amelyekben valós körülmények között tesztelik őket. Az elkészült hangsávokat közúti forgalomban is meghallgatják és meghallgattatják, hogy az akusztikai kompozíció az egyes My Modes üzemmódok aktiválásakor és a különféle vezetési szituációkban pontosan az elképzelt érzelmi hatást váltsa ki.

És noha Hans Zimmer és Renzo Vitale gyakran használ hagyományos hangszereket, az új szólamok és dallamok megkomponálásakor ezeket leginkább unkonvencionális módon, merőben új hangokat létrehozva szólaltatják meg. A hangzásvilág megalkotói például a gitárhúrokat sokkal inkább pattintják, semmint pengetik, és nem egyszer fordul elő, hogy a különböző tárgyak falhoz csapásával születő, kiszámíthatatlan hangokból nyernek ihletet. A komponálás egy másik fázisában Hans Zimmer először egy három perc hosszúságú szvitet készít, amelyekből ezután ő és Renzo Vitale közösen vonják ki az egyes elemeket, hogy valami teljesen váratlanra összpontosítsanak, egy teljesen új kompozíció és hangkifejezési mód alapjait fektetve le ezzel.

Az egyes hangok nagy pontossággal igazodnak a gázpedál állásához, és így a vezetés intenzitásához. „Amint a vezető rálép a gázpedálra, az sokkalta több lesz, mint egy mechanikai érintkezés – egyfajta átfogó performansz” – mondta Hans Zimmer. „A gyorsulás olyan élménnyé válik, amely az ügyfeleket folyamatosan változó hangsémák egész sorozatán vezeti keresztül” – tette hozzá.

Galéria
Zimmer
Zimmer
Zimmer
Zimmer
+6
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fogaskerekek

Csúcsra ért a transzatlanti egység?

onkológia k

Fél évet is várhatnak a rákbetegek a kezelésre Szlovákiában

Érsekújvár

Óriáskoszorú ünnepi megszentelése Érsekújvárban (VIDEÓK)

remišová k

Remišová: Az orvosok béremelésével a betegellátás minőségének is javulnia kell

pénz euró

Káoszt okozhat a szülői nyugdíjbónusz

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.