Danko részegen okozhatott balesetet? Csak órákkal később fújt

Danko
Pozsony |

Közzétette a rendőrség, hogy bár Andrej Danko, az SNS elnöke a múlt csütörtöki közúti balesete után megfújta az alkoholszondát, de csak 15 órával a történtek után.  Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ennyi idő elteltével már egy teljesen részeg ember is kijózanodhat, ezért soha nem derül ki, hogy az SNS elnöke ittasan okozta-e a balesetet.

Az SNS elnökének az alkoholtesztje negatív volt – tájékoztatott Jana Šimunková, a Pozsonyi Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője azzal, hogy a szondázás alatt került sor az érintett kihallgatására.

A baleset csütörtökön 23:30 táján történt Pozsonyhidegkúton (Dúbravka), egy kereszteződésben. A rendőrség megismételte, hogy amikor a járőr a helyszínre érkezett, sem a balesetet okozó sofőr, sem a gépkocsi nem volt a helyszínen. „A gyanúsítottal pénteken 14:30-kor sikerült kapcsolatba lépnie a pozsonyi közlekedésrendészetnek, ezután hallgatták ki és elvégezték az alkoholszondás ellenőrzést” – tette hozzá a a szóvivő. Azon megfogalmazásából, hogy a rendőrségnek csak „14:30-kor sikerült kapcsolatba lépnie” a gyanúsítottal, arra lehet következtetni, hogy az SNS elnöke sikeresen hátráltatta az alkoholteszt elvégzését.

Danko múlt pénteken délelőtt azt állította, hogy a balesete kapcsán együttműködik a rendőrséggel, minden szükséges lépést megtett. Hangsúlyozta azt is, hogy a baleset során semmi baja nem esett, ezért is ment el a helyszínről. Az RTVS vasárnapi vitaműsorában már azt állította, hogy a baleset helyszínéről azért hajtott el, mert megsérült, és a sérüléseit kellett otthon ellátnia. Arra a kérdésre, hogy miért nem hívott a helyszínre mentőt, ha megsérült, illetve miért nem hívta ki a rendőröket, ha nem volt részeg, nem hajlandó válaszolni.

Régen kijózanodhatott

František Majerský, a KDH képviselője, aki egyben gyorsmentőként is dolgozik, azt állítja, hogy ennyi idő elteltével nem alkoholszondát kellett volna megfújatni Dankóval, hanem el kellett volna rendelni a vértesztet, ez ugyanis még kimutathatta volna az alkoholt a szervezetében. „Elképzelhetetlen, hogy 15 órával később valakinek a leheletében még bemérje a szonda az alkoholszintet. Kérdéses, hogy egy átlagos állampolgárral is ilyen előzékenyen viselkedett volna a rendőrség” – állítja Majerský.

Ľubomír Okruhlica, a pozsonyi drogelvonó központ igazgatója nem akart Danko esetéről konkrétan nyilatkozni, mondván, nem ismeri a részleteket. Általánosságban viszont elmondta, hogy egy felnőtt férfi szervezetében átlagosan 0,2 ezrelék alkohol szívódik fel minden órában. „Tehát ha egy ember szervezetében két ezrelék alkohol van, ami már a rendkívül erős részegség határán mozog, akkor tíz óra után az alkoholszonda nullát fog mutatni” – mondta a szakértő azzal, hogy ez a példa az emberek túlnyomó többségére igaz, ám akadnak olyanok, akiknek a szervezete ettől lassabban vagy gyorsabban bontja fel az alkoholt.

Tart a vizsgálat

Danko balesetének ügyében a kár-okozás és közérdeket szolgáló berendezés megrongálása és működésének veszélyeztetése miatt indult bűnvádi eljárás. „Az illetékes ügyészség állásfoglalása szerint az ügy kivizsgálása az előkészítő szakaszban van, amely nem nyilvános, és mindennemű információ nyilvánosságra hozása akadályozhatná vagy meghiúsíthatná a bizonyítási eljárást” – tette hozzá a rendőrség. Danko beismerte, hogy nekihajtott egy oszlopnak, a baleset miatt elnézést kért, a károkat kész megtéríteni. Az SNS elnöksége hétfőn támogatásáról biztosította a párt elnökét. (Denník N, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?