Az új regisztrációs díj miatt drágulnak az öregebb autók

autók
Pozsony |

Ha változatlan formában lép hatályba a gépkocsik regisztrációs díja, akkor nagy valószínűséggel több százezer gépjármű-tulajdonost ér majd kellemetlen meglepetés. Tény, hogy Marián Viskupič (SaS), a törvény kidolgozója szerint a módosítás csupán az autótulajdonosok három százalékát fogja érinteni, a Fiatalabb Történelmi Autók Szövetségének (ZHMV) képviselői szerint en-nek ellentettje igaz, s valószínűsíthető, hogy a behozatalok 61 és az átíratások 47 százaléka drágulhat, ami közel egymillió autót érinthet.

A regisztrációs díj kiszámításának egész rendszere változik. Eddig ugyanis az illeték kiszámításánál figyelembe vették az autó korát, az öregebb gépkocsik esetében pedig csökkent a regisztrációs díj. Újonnan viszont már csak az autó károsanyag-kibocsátási koefficiense és a motor teljesítménye alapján számolják ki a díjat. Ennek köszönhetően az új autók és az elektromobilok tulajdonosai takaríthatnak meg pénzt, az öregebb gépkocsik esetében viszont előfordulhat, hogy a regisztrációs díj magasabb lesz, mint az autó értéke. Például egy tízéves, ám 150 lóerős autóért, melynek értéke 3000 euró körül mozog, majdnem ugyanolyan regisztrációs díjat kell majd fizetni, mint amilyen az értéke.

Furcsa táblázat

Viskupič a módosításról folytatott vitában ugyanazzal a táblázattal érvelt, mint a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP). Ez alapján számolták ki, hogy a drágulás csak a gépkocsi-tulajdonosok három százalékát fogja érinteni. A ZHMV szerint viszont ez a táblázat csak azokat az autókat veszi figyelembe, amelyeket korábban már bejegyeztek a nyilvántartásba és Szlovákián belül csak tulajdonost váltottak, tehát ezek az úgynevezett átíratások vagy átjelentések. A táblázatban 29 184 ilyen eset szerepel, holott 2022-ben összesítve körülbelül 350 ezer átíratás történt.

„A táblázat csak a rendkívül kis töredékét tartalmazza azoknak az eseteknek, amelyekre a megemelt regisztrációs díjak majd vonatkoznak. Hiszen a külföldről behozott, vagy az először bejelentett új autók után is fizetni kell a regisztrációs díjat. Az új illeték gyakorlatilag minden, jelenleg a nyilvántartásban szereplő autóra is vonatkozik majd, ha valamikor később az országon belül eladják. A nyilvántartásban pedig tavaly februárig 2,5 millió személyautó szerepelt. Viskupič úr táblázata tehát a már regisztrált autók csupán 1,1 százalékát érinti” – állítja a ZHMV elnöke, Jakub Berthoty.

Újabb módosítás?

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a regisztrációs díj minden új gépkocsi első bejelentésénél csökken. A ZHMV ezzel kapcsolatban viszont emlékeztetett, hogy a 2022-ben bejelentett 112 990 új gépkocsi 46 százaléka céges autóként volt regisztrálva. „Meggyőződésünk, hogy a törvényhozó egyetlen célja az volt, hogy fellendítsék az új, illetve hat évnél nem öregebb autók vásárlását, s korlátozni a hat évnél öregebb autók eladását és regisztrálását. Ennek a tervezetnek semmi köze a környezetvédelemhez, az Európai Unióhoz, s azt a célt sem szolgálja, hogy spórolja az emberek pénzét” – állítja Berthoty. Emlékeztetett, hogy az új díjszabás miatt a hét évnél öregebb és a 80 kW-nál nagyobb teljesítménnyel bíró autó regisztrációja is megemelkedik. 

Ha másik példaként veszünk egy 110 kW teljesítményű dízelmotorral rendelkező autót, akkor az alap regisztrációs díj 360 euró. Ezt az összeget kell az új szabályok szerint beszorozni azzal a környezetvédelmi együtthatóval (koefficiens), amelybe az adott autó tartozik. Az Euro 5 károsanyag-kibocsátási normát teljesítő autóknál az együttható 0,60. Ebben az esetben tehát a végleges regisztrációs díj 360x0,6, tehát 216 euró lesz. Az Euro 4 együtthatója 0,70, az Euro 3 esetében pedig 0,80.

Ha viszont csak az Euro 2 normát teljesítő (1997 és 2000 között gyártott autók) és nagyobb, mondjuk 200 kW teljesítményű benzinmotorral rendelkező autót vesznek, akkor a regisztrációs díj 1710 euró lesz. Ebben az esetben ugyanis az alap regisztrációs díj 1900 euró, s ezt kell megszorozni az Euro 2-re vonatkozó 0,90-es együtthatóval.

Maga Viskupič egyébként elismerte, hogy azon esetekben, ahol megemelték a regisztrációs díjat, kicsit túllőttek a célon, ezért támogatja Peter Kremský (OĽaNO) parlamenti képviselő módosító javaslatát, mely szerint a drágulás mégsem lenne olyan radikális. A már beterjesztett tervezetről a márciusi ülésen kellene szavaznia a parlamentnek, az, hogy milyen formában fogadják el, viszont egyelőre kérdéses.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?