2023 az autók világában

Kona
Pozsony |

Válságok ide vagy oda, az autók szerelmeseinek nem kell szomorkodniuk, 2023-ban is számtalan, a hazai vásárló számára is érdekes új modellt fognak bemutatni. Mire számíthatunk idén?

Tény, hogy az utóbbi években már az alternatív meghajtás és az elektromobilitás az egyik leggyakrabban ragozott téma, 2023-ban viszont még számos, belső égésű motorral rendelkező modell kerül a piacra, bár jóllehet, ezek lesznek az utolsó generációk, idővel ugyanis mindent felvált az elektromos meghajtás.

Dacia

Idén érdekes év vár a francia kézben lévő román márkára, amely Szlovákiában már átvette a Škodától a népautó megnevezést. A Dacia bemutatja eddigi legdrágább és egyben első hibridmodelljét, amely a 103 kW teljesítménnyel rendelkező Jogger Hybrid lesz. A klasszikus belső égésű motorral és LPG-meghajtással kombinált változatot így kiegészíti a hibridrendszer, amely az új 1.8 E-Tech motorra fog épülni. A márka következő újdonsága lesz a Spring Extreme elektromobil erősebb változata, amelyben az elérhető teljesítmény 15 kW-tal lesz több, pontosabban 48 kW.

jogger

Škoda

A nálunk is rendkívül közkedvelt cseh modellnek nyáron kellene bemutatnia a modernizált Scala és a Kamiq modelleket, amelyek viszont csak 2023 végén, 2024 elején kerülhetnek a piacra. 2023 második felében érkezik meg a vadonatúj Kodiaq és Superb, az utóbbi a vadonatúj Passat rokona lesz, így kérdés, mennyire fognak neki örülni a Volkswagen kon- szernen belül. Bár ezen két modell világbemutatója is idén lesz, a piacon csak 2024-ben fognak megjelenni. A motorházukban viszont állítólag a plug-in hibrid meghajtáson kívül még belső égésű erőforrások is lesznek.

MG és Mitsubishi

Az MG tavaly lépett a szlovák piacra, és már jövőre számos újdonsággal készül. Megérkezik a belső égésű motorral rendelkező HS, az MG4 crossover, amely nagyságban a VW ID.3 modellnek fog konkurálni. Később érkezhet a praktikus elektromos MG5 kombi, valamint a kisebb elektromos SUV ZS EV.

A Mitsubishi számára 2023 sajnos a Renault-val való szorosabb együttműködésről fog szólni. Piacra dobják az új ASX-et, ami tulajdonképpen egy kicserélt márkajellel rendelkező Renault Captur. Később még bemutatkozik a Mitsubishi Colt, tehát a Renault Clio átöltöztetett változata.

Kia

A koreai márka legfontosabb újdonsága jövőre az elektromos zászlóshajó, az EV9 bemutatása lesz. Amit már tudni lehet, hogy érdekes, szögletes karosszériája nagyban hasonlít majd a korábban bemutatott EV9 elnevezésű koncepcióra, az autó hossza körülbelül öt méter lesz. Az E-GMP platformra épülő modell fejlesztése már több mint 44 hónapig tart, s álcázott változatai a tesztvezetések során már szinte az egész világon megjelentek.

Ezen kívül ősszel kellene bemutatni a Picanto és a Sorento ráncfelvarráson átesett változatait, az utóbbi modell esetében a módosítások állítólag elég jelentősek lesznek.

BMW

A bajor autógyártó tán egyik legnagyobb újdonsága lesz idén az ötös sorozat új generációja, amelynek teljesen átdolgozták az utasterét. Nemcsak klasszikus szedán változatban lesz elérhető, hanem kombiként, és a kínai piac számára fontos hosszabbított szedánként is megrendelhetik majd. A modell erőforrásai is jelentős változáson esnek át, a kétliteres négyhengeres és a háromliteres hathengeres motorok viszont megmaradnak, sőt, Münchenben állítólag még a dízelmotortól sem akarnak megválni. Az új ötössel viszont megérkezik annak elektromos meghajtású változata, amely az i5 elnevezést kapja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?