Ausztria morális kérdésekben nem marad semleges

Miroslav Wlachovský és Alexander Schallenberg külügyminiszterek (A szerző felvétele)
Pozsony |

Szlovákia, Csehország és Ausztria külügyminiszterei az orosz-ukrán háború kapcsán egyetértettek abban, az országok közti együttműködés kulcsfontosságú. Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerint országa csak addig marad semleges, amíg nem morális kérdésekről van szó.

Miroslav Wlachovský szlovák külügyminiszter arra emlékeztetett, a háború kitörésének idején a szlovák miniszterelnök külpolitikai tanácsadója volt, így tudta, hogy a levegőben lóg egy lehetséges támadás. Az orosz egységek ugyanis már régebb óta mozgolódtak. 2022 február 24-én a hír mégis sokként érte. Kifejtette, ezzel szemben kellemes meglepetés volt számára az Európai Unió gyors és egységes reakciója, melyben elítélték az orosz agresszort. Szlovákia álláspontja tiszta, a háború kitörésének idején pedig nem csak katonai, hanem humanitárius segítséget is nyújtottunk. Az ország 669 millió eurónyi összegben segítette az Ukrajna önvédelmét és kihangsúlyozta, a segítségnyújtás korai időpontját, amely kulcsfontosságú volt Ukrajna számára. Wlachovský szerint fontos, hogy az unió segítse a nyugat-balkáni országok integrációját mivel ez is azt a célt szolgálja, hogy Ukrajna számára minél nagyobb nemzetközi támogatást szerezzenek.

A háborús helyzet kapcsán Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter arról beszélt, bár Ausztria nem tagja a NATO-nak és a második világháború óta semleges országként lép fel, a neutralitása „szigorúan katonai kérdésekben érvényes, értékbeli kérdésekben soha”. Kijelentette, a háborúban addig támogatják Ukrajnát, amíg az szükséges. Hozzátette azonban, hogy az országoknak más problémái is vannak a háborún kívül. Migrációval, inflációval és energiaválsággal küzdenek, és a saját érdekeiket is szem előtt kell tartaniuk.

Jan Lipovský cseh külügyminiszer az unió feladatáról beszélve azt mondta, nem szabad elfelejtenünk, hogy az EU egy békeprojektnek indult. Ahhoz, hogy Európa valódi erővel bírjon, Lipovský szerint az uniónak szüksége van az Amerikai Egyesült Államokkal való együttműködésre. 

„Oroszország minden nap emlékeztet minket arra, hogy meg kell tudni védeni magunkat”

– tette hozzá a cseh külügyminiszter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?