Közélet

Augusztusban is 4,97 százalékos volt a munkanélküliség Szlovákiában

Augusztusban is 4,97 százalékos volt a munkanélküliek aránya Szlovákiában. Az előző hónaphoz viszonyítva ez az arány nem változott, az előző évhez képest 0,45 százalékponttal csökkent – tájékoztatott pénteken Marián Valentovič, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVaR) vezérigazgatója.
TASR

2019. szeptember 20. 18:24

Az azonnal munkába állítható álláskeresők száma augusztusban elérte a 137 006-ot. A júliusi adatokhoz képest ez a létszám 33 fővel emelkedett, ami 0,02 százalékos növekedésnek felel meg, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 8,01 százalékos a csökkenés, ami 11 929 fővel kevesebb munkanélkülit jelent" – közölte Valentovič.

Az előző havi adatokhoz képest augusztusban négy megyében csökkent a munkanélküliségi ráta. A legjelentősebben, 0,06 százalékponttal Kassa megyében. Három megyében a munkanélküliség növekedését regisztrálta az ÚPSVaR, a legnagyobb mértékben, 0,1 százalékponttal a Nyitrai kerületben emelkedett a regisztrált munkanélküliek aránya. A Besztercebányai régióban nem változott az arány.

Eperjes megyében volt a legtöbb munkanélküli, 8,3%, a szlovákiai átlag fölött volt ebben a tekintetben Besztercebánya megye is 6,59%-os, valamint Kassa megye 7,59%-os munkanélküliséggel. A járások közül a Rimaszombati járásban a legtöbb a munkanélküli (15,17%), a legkevesebb, 1,94%-nyi pedig az ÚPSVaR adatai szerint a Vágsellyei járásban.

Augusztus végén a munkaügyi hivatalok 94 895 szabad munkahelyet tartottak nyilván, 1029-cel többet, mint júliusban.

Ján Richter munkaügyi miniszter paradoxonnak nevezte a betöltetlen munkahelyek számának növekedését. „A lehetséges hatásokkal, egy esetleges újabb válsággal is foglalkozunk, de inkább a gazdaság lassulásáról beszélünk” – mondta Richter. A munkaügyi tárca fő feladata a küszöbön álló gazdasági visszaesés ellenére továbbra is a munkáltatók igényeinek megfelelő munkavállalók keresése. „95 000 szabad munkahely soha nem volt még Szlovákiában” – mutatott rá Richter.

A diplomások elhelyezkedése az egyik legnagyobb probléma a munkaerőpiacon. Az orvosoknak és a diplomás egészségügyi szakembereknek, a gépészeti és a fémmegmunkáló ágazatban diplomát szerzett abszolvenseknek nem okoz gondot az elhelyezkedés. A tavaly végzett diplomások közül 410 szerepel még a munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, többségük humán végzettségű. „Van még mit tenni, hogy összehangoljuk az oktatást a munkaerőpiac igényeivel” – tette hozzá Richter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A páciens szenved, megoldás nincs

Érsekújvári járás: Kecskék a padláson, kiéheztetett és láncra vert kutyák az udvaron

Eltűntként keresik a 20 éves Michalt

Tépések és karmolások nélkül nem megy

Régiófoci: kevés a bíró, a fiatalok gyorsan feladják

Befejeződött Európa legnagyobb szabású hídépítése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.