Közélet

Augusztus 20. nálunk - üldözött ünnepből megtűrt ünnep

Szent István napja mostoha sorsú ünnep volt az elmúlt században tájainkon. A rendszerváltás után már szabadon ünnepelhettük, ám még néhány éve is komoly szlovák–magyar feszültséget szított, elsősorban az első Fico-kormány miatt.Szent István napjának modern története a 19. században kezdődött, ekkor vált nagy tömegeket megmozgató ünneppé.
Finta Márk

2016. augusztus 20. 17:01

Akkoriban elsősorban vallási tartalmat és köntöst kapott, ám a század végére átalakult, Szent István alakja pedig a magyar nemzetállam jelképeként került előtérbe, fontos szimbólumává vált a kiegyezés utáni, dualista korszak nemzetállam-építésének – mondta lapunknak Simon Attila történész, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója.
Bár a királyt a történetírás integráló személyiségként tartja számon, a Trianon utáni Magyarországon a közbeszédben Szent István az irredenta kultuszban kapott központi szerepet, Csehszlovákiában pedig pontosan ugyanezért kezdték az alakját más tartalommal megtölteni. Szent István emlegetése irredentizmussá vált, a hozzá kötődő hagyományokat pedig megpróbálták felváltani más ideológiákkal, például a huszitizmussal és a csehszlovák történelmi múlt gyakran kitalált hagyományaival. A király alakjáról lecsupaszították a valláson kívüli dolgokat, kizárólag az egyházmegyék alapítójaként tisztelték, és ünnepnapját szeptember 2-ra tették, hogy elejét vegyék az esetleges irredenta megmozdulásoknak.
 
Himnuszperek
 
Ma a szlovák állam semlegesen viseltetik Szent István ünnepével kapcsolatban, az állami tisztviselők hivatalosan nem köszöntik a magyar kisebbség képviselőit az ünnep kapcsán.
A szlovákiai magyarok számára Szent István ünnepe fontos szimbóluma volt Trianon elutasításának, és az együvé tartozásnak. A maguk módján a tiltás ellenére is ünnepelték, bár mindez visszaszorult a templomokba. 
Simon Attila történész szerint elmondása szerint nagyon sok csehszlovák rendőrségi jelentés tanúskodott arról, hogy az erősen katolikus vidékeken augusztus 20-án nem dolgoztak, ünneplőben mentek szentmisére, holott Csehszlovákiában munkanap volt. A templomokban olyan dalokat énekeltek, melyek a csehszlovák hatóságok szerint irredentának minősültek, például az Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillagát, vagy akár a Himnuszt. A csehszlovák ügyészség a múlt század 20-as éveiben több himnuszéneklési pert is folytatott, a szlovákiai magyarok előtt pedig a határokat is lezárták, hogy ne tudjanak átmenni Magyarországra ünnepelni. 
A visszacsatolás után rövid ideig ismét más jelentést kapott a Szent István-kultusz, a Szent Jobbot 1939 elején vonattal végigvitték Dél-Szlovákia területén is. A háború után azonban teljesen betiltották az ünnepségeket, különösen 1945 és 1948 között. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"243876","attributes":{"alt":"Szent jobb aranyvonat","author":"Képarchívum","class":"media-image","height":"317","title":"Szent jobb aranyvonat","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Új kenyér – a tévében
 
A háború után Magyarországon is visszaszorult az ünnep, hiszen Szent István napját a kommunista hatalom megpróbálta szocialista tartalommal megtölteni. Az új kenyér napjaként, később az alkotmány napjaként ünnepelték katonai parádékkal, s ekkor terjednek el a tűzijátékok is – ám ennek semmi köze sem volt Szent István ünnepének eredeti tartalmához. A csehszlovákiai magyarok az ünnepet a televízióban nézték, nyíltan nem ünnepelhettek – a katolikus régiókban, például az Ipoly mentén azonban a templomokban azért továbbra is igyekeztek fenntartani a hagyományt. 
 
Slota lovas bohóckodása
 
A rendszerváltás után visszakapta az ünnep a korábbi tartalmát, így történt ez a szlovákiai magyarok körében is. Szent István alakja és augusztus 20-a azonban az elmúlt évtizedben is okozott szlovák–magyar feszültséget, elsősorban az első Fico-kormány idején. 2008-ban Ján Slota, a kormánypárti SNS akkori elnöke fonta bele egy durva magyarellenes kirohanásba.
Simon Attila és Kovács László felvidéki történészek A magyar nép története – A 20. század című segédtankönyvét lobogtatva kijelentette, hogy a könyv elfogadhatatlan, mivel hátlapján „egy magyar lovas bohóc” látható – ez Szent István budapesti lovas szobra volt.
 
Magyarok határon túl és a határon
 
2009-ben, a magyar–szlovák kapcsolatok abszolút fagypontján aztán egy soha nem látott diplomáciai botrány borzolta a kedélyeket. Robert Fico kormányfő ugyanis tulajdonképpen kitiltotta Sólyom László akkori köztársasági elnököt Szlovákia területéről, mikor az államfő a komáromi Szent István-szobor átadására ment volna augusztus 21-én. 
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"243877","attributes":{"alt":"Sólyom László a komáromi hídon. Nem jött be","author":"Somogyi Tibor felvétele","class":"media-image","height":"371","title":"Sólyom László a komáromi hídon. Nem jött be","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
Az ünnep azóta nem okozott feszültséget Szlovákiában, ám a szlovák politikum inkább semlegesen, vagy meglehetősen hűvösen viszonyul Szent István alakjához. Az elmúlt években egyedül a KDH egyes politikusai, például František Mikloško nyilatkozott pozitívan a királyról és történelmi jelentőségéről. 
 
Gratuláltak Szijjártónak
Diplomáciai szinten a jelenlegi szlovák kormányzat udvariasan áll a magyar nemzeti ünnephez. Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője lapunknak úgy nyilatkozott, Miroslav Lajčák külügyminiszter gratuláló táviratot küldött magyar kollégájának, Szijjártó Péternek az augusztus 20-i ünnep alkalmából. Ezt egyébként az Egyesült Államok külügyminisztere, John Kerry is megteszi minden évben. Tavaly például arra is felhívta a figyelmet, hogy számára is személyes jelentősége van ennek a napnak, apai nagyanyja ugyanis Budapestről származik.
 
Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?