Közélet

Alkalmi diákmunka karácsony előtt – figyelni kell a részletekre

Pozsony | Karácsony előtt sok diák vállal alkalmi munkát, a munkaadók előszeretettel alkalmazzák őket, hiszen utánuk alacsonyabb járulékot kell elvezetni. A Szociális Biztosító figyelmeztet: a diákokat a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelenteni a rendszerbe.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2016. november 15. 20:16

A diákok általában idénymunkáról szóló megállapodást szoktak kötni, melynek előnye, hogy ha valaki havonta nem keres többet egy meghatározott összegnél, nem kell elvezetnie semmit a Szociális Biztosítóba. Ez az összeg évente változik – jelenleg 200 euró. Vagyis ha a 26 éven aluli diák havonta nem keres többet 200 eurónál, nem kell járulékokat fizetnie – csak a munkaadó térít bizonyos százalékpontnyi baleset- és garanciabiztosítást. A diákok ezt a kivételt csak egy munkaadónál érvényesíthetik, úgy, hogy nyilatkozatot tesznek, mely szerint a munkáltatóval kötött szerződésre kérik a felmentést a járulékfizetés alól. Az ehhez szükséges nyomtatvány megtalálható a Szociális Biztosító oldalán (www.socpoist.sk). A nyomtatványt nem kell minden hónapban kitölteni, elég egyszer. „Nem érdemes csalni, azaz senki ne igényelje a felmentést több szerződés esetében, mivel ez a nyilvántartás alapján kimutatható, és ha fény derül a csalásra, büntetés fenyeget” – figyelmeztet a Szociális Biztosító.

Ha az alkalmi munkából származó havi jövedelem túllépi a 200 eurót, a diák alkalmazott már fizet 7 százalékpontnyi társadalombiztosítást, ebből 4% az öregségi, 3% a rokkantsági járulék. Az is előny számukra, hogy nem kell beteg- és egészségbiztosítást fizetniük, így a munkavállalónak 6,4, a munkaadónak pedig 12,6 százalékponttal alacsonyabb járulékot kell elvezetnie. „A munkaadó köteles az alkalmi munkát vállaló diákokat még a munkavégzés megkezdése előtt bejelenteni a rendszerbe, éspedig a Registračný list FO elnevezésű formanyomtatvánnyal” – figyelmeztet a Szociális Biztosító.

Ha valaki egyszerre több munkaadóval is megállapodást köt, a járulékfizetési kivételt érdemes a legmagasabb bevételből érvényesíteni. Megtakarítható egy kis pénz úgy is, ha valakinek ingadozik a bevétele, az egyes havi jutalmak között nagy különbségek vannak. Ilyen esetben a munkaadó a járulékfizetési kötelezettséget a havi átlagfizetésből számolja ki. Ha a diákok nem havi rendszerességgel kapnak fizetést, akkor a járulékot utólag, a szerződés megszűnése után kell befizetniük.

A diákok jutalmából is kell adózni, ugyanakkor nem árt tudatosítani: lehet érvényesíteni az adómentes minimumot – ez azt az alapösszeget jelenti, melyet mindenki leszámíthat a jövedelméből, adózni csak a maradék összegből kell. Az adómentes rész egész évben érvényesíthető, nem kell megvárni az éves adóelszámolást vagy adóbevallást. Ilyen esetben folyamatosan minden havi bérből levonják az éves adómentes rész tizenketted részét, ami jelenleg 316,94 euró. A bruttó bérből először leveszik a járulékokat, majd az adómentes részt, és csak a maradékból kell adózni. Ha a járulékok és az adómentes rész leszámítása után az adóalap nullával egyenlő, vagy még annál is kisebb, egyáltalán nem kell adót fizetni. Diákok esetében gyakran előfordul, hogy akár egy hónap alatt több megbízási szerződést kötnek, több alkalmi munkát vállalnak. A havi adómentes rész érvényesítéséről szóló nyilatkozatot azonban csak egy munkaadóval írhatnak alá, és bár a másik vagy a többi munkaviszonyból származó jövedelem is alacsony, azokból már biztosan levonnak adóelőleget. Ezt azonban márciusban majd vissza lehet igényelni. Az adóhivatal automatikusan nem ad vissza semmit, írásban kell kérni – azaz adóbevallást kell kidolgozni, és a kérvény az adóbevallás részét képezi. (sza)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
matovič k

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

matovič k

Matovič: Bármelyik nő alkalmasabb lenne az elnöki posztra, mint Čaputová

Orbán Viktor k

Keményebb szankciókat követelnek Magyarországgal szemben a szlovák EP-képviselők

c

Lekapcsolt lámpák és kemencék – Európa készülődik a téli energiaválságra

csehország tüntetés k

Tízezrek követelték a kormány lemondását több cseh nagyvárosban

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.