Alig nevezték ki, már több száz művész követeli a kulturális miniszter leváltását

Ľubica Laššáková
Pozsony |

Több mint ezer, jobbára a kultúra világában tevékenykedő személyiség csatlakozott a „Pótvizsgát a kultúrában” kezdeményezéshez, mely egyebek mellett felszólította Ľubica Laššáková (Smer) frissen kinevezett kulturális minisztert, hogy azonnal távozzon a minisztérium éléről.

„Felszólítjuk Peter Pellegrini (Smer) kormányfőt, hogy a tárca élére olyan személyt jelöljön, aki tehetségével és képességével meg tudja szerezni a nyilvánosság bizalmát” – tolmácsolta Ľubica Orechovská, az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője. Az elégedetlen személyiségek szerint a koalíció nem értette meg a tüntető ezrek követeléseit. „Bizonyítsák be azzal, hogy szakembert jelölnek a kulturális tárca élére, hogy megértették, miről van szó: szakmai hozzáértésről, megbízhatóságról és erkölcsi integritásról. Így kellene a közügyeket irányítani. Saját vagyonuk kezelését vagy a családjukról való gondoskodást nem bízzák hozzá nem értő emberre, de az ország sorsát nyugodtan átengedik egy ilyennek”– állítják a kezdeményezés támogatói. 

Ľubica Laššáková nem tartja fairnek a művészvilág felszólítását, mert még csak három napja van a hivatalban. Ráadásul az aláírók közül szerinte többen elismerték, hogy nem ismerik eddigi tevékenységét. „A húsvéti ünnepek után szívesen találkozom a felszólítás aláíróival, hogy megbeszéljük, mit szeretnének tőlem” – reagált az új miniszter. Laššáková elutasította azt az állítást is, mely szerint tapasztalatlan a kultúra világában. Emlékeztetett, hogy több mint húsz évig volt a Szlovák rádió szerkesztője. „Nagyon szívesen találkozom Laššáková asszonnyal, és megkérdezem tőle, mit gondol a kultúránkról, és nem a juhtúrós galuskára és az Anna-bálokra gondolok. Ez is mind elismerést érdemel, és tudjuk, hogy Laššáková asszony a Művelődési és Pihenőpark (PKO) vezetője volt. De hogyan tovább? A fokossal nem jutunk előbbre” – reagált Emília Vásáryová színművész. 

A felhívást vasárnap tették közzé a világhálón, eredetileg 322 képzőművész, színész, rendező, egyetemi oktató, zenész, koreográfus, fotográfus írta alá. Azóta már több mint 1200-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. Köztük Kamila Magálová, Zuzana Fialová, Maroš Kramár, Matej Landl, Zuzana Mauréry, Marián Miezga, Miro Noga, Juraj Kemka, Ady Hajdu, Zuzana Piussi. (TASR, ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?