Az új kulturális miniszter mindjárt botránnyal indított

Ľubica Laššáková
Pozsony |

A kulturális minisztérium élére jelölt Ľubica Laššáková bocsánatot kért azért, mert támogatta Robert Fico összeesküvés-elméletét, és mert túl gazdagnak nevezte a harmadik szektor szervezeteit.

A kulturális minisztérium élére jelölt Ľubica Laššáková (Smer) a kultúra világában tevékenykedők és a közvélemény számára is ismeretlen volt. A Smer Besztercebánya megyei elnökének, többéves megyei és városi képviselőjének neve legfeljebb regionálisan volt ismert.

Kínos antré

Laššáková a Denník N-nek adott első interjúja azonban annyira felháborította a kulturális és több civil szervezet vezetőit, hogy petíciót indítottak a kinevezése ellen. A leendő kulturális miniszter ugyanis igaznak minősítette Robert Fico Soros György Amerikában élő milliárdossal kapcsolatos összeesküvés-elméletét. „Az említett úr játékai valódiak, még akkor is, ha gyakran felvetik, hogy ugyan mit tehet egy nyolcvanéves öregember a tengerentúlról. Irányítja a dolgokat Szlovákiában és nem csak Szlovákiában” – állította a szerdai interjúban Laššáková. Arra a kérdésre, mire alapozza ezen állítását azt felelte, a harmadik szektor túlságosan gazdag ahhoz képest, milyen összegből működnek hivatalosan. „Lenniük kell más forrásoknak is, valakinek támogatnia kell őket, és úgy vélem, ezek a pénzek a tengerentúlról érkeznek” – mondta Laššáková.

Petíció indult ellene

Sorosozós kijelentései miatt több civil és kulturális szervezet petíciót indított a smeres politikus kinevezése ellen. „Szavait abszurd támadásnak tartjuk a teljes harmadik szektor és mindazok ellen, akik gyakran nagyon bonyolult körülmények között végzik áldozatos munkájukat” – fogalmaznak közös nyilatkozatukban a kezdeményezők. Hozzátették, Laššáková diszkvalifikálta magát.

„A kulturális tárca élére jelölt Laššáková nagyon rosszul indított, megalapozatlan gyanúsítgatására petícióval reagáltunk, ami jelzi, hogy a kulturális szcéna egységes és érzékeny” – mondta Bindics Gábor kulturális menedzser.

Hasonlóan vélekedik Hégli Dusan, az Ifjú Szivek Táncszínház művészeti vezetője is. „Nem tartom szerencsésnek a szerdai nyilatkozatát, melyben a civilek ellen hangol, és megosztja a társadalmat. Az elődjét, Marek Maďaričot a kulturális élet szereplői elfogadták, mondhatni, magasra tette a lécet. Az új minisztertől elvárom, hogy tájékozott, felkészült legyen” – mondta Hégli.

Bocsánatot kért

Andrej Kiska államfőnél tett bemutatkozó látogatása után Laššáková bocsánatot kért a Soros Györggyel kapcsolatos kijelentéseiért. Elismerte, hogy szavai leírva elrettenthették az embereket. Úgy fogalmazott, az utóbbi napok eseményeinek nyomása alatt, nagyon szerencsétlenül fogalmazott.

„Ma még nem lehet tudni, vajon a bocsánatkérése őszinte volt-e. Szakmai múltja sovány; nagy feladat a jól teljesítő Maďaričot pótolni” – véli Bindics Gábor.

Hűséges smeres

Laššáková Robert Ficót is védelmébe vette, mondván, valószínűleg ő is kipakolt volna egymillió eurót a kormányhivatalban Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után. Volt újságíróként azt sem tudta elítélni, hogy Fico „mocskos prostituáltaknak” nevezte az újságírókat. Laššáková szerint ugyanis a folyamatos nyomás alatt a kormányfőnek elpattanhattak az idegei.

Kinevezését követően folytatni szeretné a krasznahorkai vár és a Szlovák Nemzeti Galéria felújítását. Nagyobb figyelmet szentelne a regionális kulturális intézmények fejlesztésének. A koncessziós díjjal kapcsolatban nem árulta el, hogy az emelése vagy a csökkentése mellett van-e. Leszögezte azonban, hogy a díjat nem törölné el. Elődje, Marek Maďarič az SNS tiltakozása miatt nem tudta megvalósítani a díj emelését. Laššáková arról sem foglalt állást, milyen modell alapján tudja elképzelni a közszolgálati RTVS működését. Kitért a közmédia államosítását firtató kérdés elől is, és arról sem akart beszélni, szerinte módosítani kell-e az RTVS vezérigazgatójának megválasztását szabályozó törvényt.

Szászi Zoltán költő, publicista elsősorban tisztességes hozzáállást és a megteremtett támogatási struktúrák, a Kisebbségi Kulturális Alap megtartását és fejlesztését várja az új tárcavezetőtől. „Elvárom, hogy a nemzetiségek és az úgynevezett államalkotó nemzet egyenrangú partnere és haszonélvezője legyen a kulturális tárca pályázatainak és támogatásainak, ahol alapvető tézis a szakmaiság legyen. Tehát ne baráti kapcsolatokon múljanak a dolgok, hanem korrekt, igazi szakmai pályázatokra költsük el azokat a pénzeket, melyeket az állam a kultúra támogatására szán” – zárta Szászi Zoltán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?