A Vár utcai gyilkosság miatt Szlovákiába látogat az EP küldöttsége

pozsonyi lövöldözés

A pozsonyi Vár utcában történt lövöldözés miatt december 16-án Szlovákiába érkeznek a demokráciáért, a jogállamiságért és az alapvető jogokért felelős európai parlamenti megfigyelőcsoport (DRFMG) tagjai.

A küldöttség vezetője Sophie In ‘t Veldová holland képviselő lesz. A delegációban helyet kap Vladimír Bilčík (Spolu) szlovák EP-képviselő, valamint Elena Jončeva bolgár képviselő is.

A küldöttek szeretnének többet megtudni a gyűlölet-bűncselekmény hátteréről és az összefüggésekről, tárgyalni a szlovák hatóságokkal a gyűlölet elleni küzdelem, valamint az LMBTQ-közösség és más sebezhető csoportok védelme céljából tett konkrét lépésekről. Arról is tájékozódni akarnak a képviselők, hogy az európai intézmények hogyan tudnának a leghatékonyabban részt venni a gyűlölet terjedése és a fiatalok online térben történő radikalizálódása elleni küzdelemben.

A delegáció ellátogat a tragikus terrortámadás helyszínére, a Tepláreň bárhoz is.

Az Európai Parlament sajtóközleményében emlékeztetett, hogy a támadást az LGBTIQ+-közösség elleni gyűlöletbűncselekménynek, október 17-én pedig terrortámadásnak nyilvánították. Az EP-jelentés arról is említést tesz, hogy a szlovák alkotmány szerint a házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, és az azonos nemű pároknak nincs lehetőségük házasságot kötni, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élni.

Az EP rámutatott, hogy a közvélemény-kutatások szerint a szlovákiaiak mindössze 31 százaléka ért egyet azzal, hogy az LGBTIQ+ embereknek ugyanolyan jogaik legyenek, mint a heteroszexuálisaknak, ez pedig a legalacsonyabb arány az EU-tagországok között.

A demokráciáért, a jogállamiságért és az alapvető jogokért felelős európai parlamenti megfigyelőcsoportja Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová 2018. februári meggyilkolása óta figyelemmel kíséri a szlovákiai helyzetet. 

(TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?