Közélet

A V4-es országok közül a szlovákiai fiatalok laknak legtovább a szüleiknél

Pozsony | Szlovákiában a férfiak átlagosan 32 évesen, a nők pedig 29 évesen költöznek el a szüleiktől. Ez 30,8 éves átlagot jelent, ami azt mutatja, hogy a szlovákiai fiatalok a 3. legkésőbb költöznek el otthonról az EU tagállamai közül. A második helyen Horvátország végzett, ahol a fiatalok átlagosan 31,9 évig várnak az önállósulásra, az első helyezett pedig Málta, ahol 32,2 évig. Ez az Eurostat legújabb adataiból derül ki. A ranglista másik végén a svédek és a dánok vannak, akik átlagosan 21 éves korukban költöznek el otthonról.
TASR

2018. május 24. 18:36

Illusztráció - Felvétel: Matej Kalina/Plus Jeden Deň

„Ugyanezt a tendenciát mutatják a lakásvásárlásra felvett hitelek statisztikái is. Az első saját lakásra a fiatalok leggyakrabban közvetlenül a 30. életévük betöltése előtt vesznek fel kölcsönt” – közölte Anna Jamborová, a ČSOB szóvivője. 

A V4-es országok közül a szlovákiai fiatalok maradnak legtovább a szüleiknél. Összehasonlításképpen: Csehországban átlagosan 26,4 évesen költöznek el otthonról, Magyarországon 27,4, Lengyelországban pedig 27,7 évesen. 

2018. május 23. 18:53

A szülők beperelték a gyereket, mert nem volt hajlandó elköltözni otthonról - győztek

Az Európai Unióban a költözési átlagéletkor 26 év körül mozog. Továbbá minden tagállam esetében érvényes, hogy a nők korábban költöznek el a szülőktől, mint a férfiak. 

Jamborová kifejtette: ha közelebbről megnézzük a 25 és 34 év közötti korosztályt, láthatjuk, hogy ezek 55,5 százaléka a szüleinél lakik. Ez az arány azonban nőtt az elmúlt években. Összehasonlításképpen: 2005-ben 45 százalékról beszélhettünk. Az uniós átlag ennél a korosztálynál 28,5 százalékon van. Az EU-ban ezzel az eredménnyel Szlovákia – Horvátország után (58,7%) – a második helyen áll. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Épülhetne az első felhőkarcoló

Amnesty: A romák szegregációja a legnagyobb gond

Bajnokok Ligája a tévében

Fal nyomott agyon egy 15 éves fiút Jókán

Szabadulna kritikusaitól a polgármester

VIDEÓ: Nem sokon múlt a tragédia a Szoroskőn

Legfrissebb galériák
Olvasta már?