Közélet

A tyúk vagy a tojás fog hamarabb drágulni?

Teljes összeomlás fenyegeti a szlovákiai baromfiágazatot – figyelmeztet a Szlovák Baromfiipari Szövetség (ÚHS), amely szerint a gyártási költségek folyamatosan nőnek, míg a felvásárlói árak csökkennek. A szakmai szervezet szerint elkerülhetetlen az áremelés.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. október 14. 15:30

tojás
- Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

A Statisztikai Hivatal legutóbbi felmérése szerint a vágóbaromfi felvásárlói ára júliusban nagyjából fél, a tyúktojásé pedig több mint 5 százalékkal csökkent egy év alatt. „A felmérés is alátámasztotta azt, amire mi már hosszabb ideje figyelmeztetünk: míg a tenyésztők és feldolgozók gyártási költségei megugrottak, a baromfiért és a tojásért egyre kisebb összeg üti a markukat” – nyilatkozta Daniel Molnár, a Szlovák Baromfiipari Szövetség igazgatója.

Molnár szerint a költségek növekedéséhez leginkább az állam járult hozzá azzal, hogy évről évre látványosan emeli a minimálbért, tavaly megemelte az ünnepi és éjszakai munkavégzésért járó pótlékot, idén pedig bevezette az üdülési utalványt az alkalmazottak számára.

„Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a vállalkozók is egyre többet fizetnek az energiaszolgáltatóknak, miközben drágultak a csomagolóanyagok és a szállítás” – tette hozzá Molnár. Szerinte tavaly és idén együttesen 22,5 százalékkal nőttek a baromfitenyésztők egy alkalmazottra számított átlagos bérköltségei, az energiaköltségek – tevékenységi körtől függően – a 2016 óta eltelt időszakban 41–56 százalékkal emelkedtek, nem beszélve a takarmányok 7 százalékos drágulásáról. Nem csupán a baromfitenyésztők és a tojástermelők panaszkodnak, egyre nehezebb helyzetben vannak a feldolgozók is. Átlagos éves bérköltségeik tavaly és idén csaknem a harmadával nőttek, 2013-hoz képest pedig 57 százalékos a növekedés.

„Míg a költségeink folyamatosan nőnek, a bevételeink egyre zsugorodnak. 2013-ban például a vágóbaromfi kilogrammja 1,01 euróba került, mára csaknem az ötödével, 82 centre esett vissza. Hasonló a helyzet a tojásárral: 100 tojásért 2017-ben több mint 8 eurót adtak, mára ez nagyjából 13 százalékkal, 7,1 euróra csökkent” – mondta Molnár. Az ÚHS adatai szerint a hűtött csirke kilója 2013-ban még meghaladta a 2 eurót, mára 1,71 euróra esett vissza, miközben kedvezményes áron már 1,50-ért is kínálják. „Ha mindez még nem lenne elég, az üzletláncokban egyre több a bizonytalan minőségű importbaromfi, amit olyan áron kínálnak, hogy a hazai gyártási költségeket sem fedezi” – mondta Molnár.

A Szlovák Baromfiipari Szövetség igazgatója szerint fenntarthatatlan, hogy a baromfiipari cégek kiadásai folyamatosan nőnek, a felvásárlási árak pedig csökkennek, a jövőben így fel kell készülnünk a hazai baromfiipari termékek drágulására. Daniel Molnár azt nem hajlandó elárulni, hogy pontosan mekkora emelést tartanának elfogadhatónak. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Nagymegyer

Mentőöv kell a nagymegyeri strandfürdőnek

*

Tényleg olcsóbbak lesznek a repülőjegyek a járvány után?  

koronavírus

Egy új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában

Trianon

A parlament vezetése is megemlékezett Trianon 100. évfordulójáról

Szenc

Zökkenőmentesen indultak újra az óvodák

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.