Közélet

A Tisztességes Szlovákiáért elutasítja a kormány támadásait

A Tisztességes Szlovákiáért tüntetéseinek szervezői elutasítják a kormány felől érkező támadásokat. Azt is elutasítják, hogy valaki irányítaná és pénzelné őket külföldről, vagy, hogy államcsínyt akarnának elkövetni. Az esetleges megfigyelésükkel és lehallgatásukkal kapcsolatban azt mondták, hogy ez egyértelműen zaklatásnak és megfélemlítésnek minősül.
TASR

2018. november 13. 17:53

- TASR-felvétel

„Ezek mind kitalált dolgok" – jelentette ki Juraj Šeliga a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés terén tartott rövid sajtótájékoztatón azokra a vádakra reagálva, amelyek szerint a mozgalmat külföldről irányítják. Elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a feltételezések szerint a titkosszolgálat embereivel figyeltették meg őket. „Nem találok erre legális magyarázatot. Semmi rosszat nem csináltunk" – jelentette ki, és hozzátette, hogy ez egyértelműen zaklatás.

Hasonló a véleményük a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) tevékenységéről is.

„Mindenkit meg akarnak félemlíteni, aki az államhatalom ellen fordul"

– mondta Šeliga. Azt is elmondta, hogy a NAKA elkérte a számlakivonataikat is.

„A Tisztességes Szlovákiáért minden kiadása egy átlátható számlán van feltüntetve. Nincsenek ott semmilyen külföldi szervezettől származó összegek, nem is beszélve arról a vádról, hogy egy amerikai milliárdos pénzelne minket"

– hangsúlyozta Šeliga.

2018. november 13. 17:36

Kiska szerint meg akarják félemlíteni a Tisztességes Szlovákiáért szervezőit

A kezdeményezés elszomorítónak tartja, hogy „29 évvel a bársonyos forradalom után az állam meg akarja félemlíteni az aktivistákat". Karolína Farská bejelentette, hogy pénteken, a bársonyos forradalom évfordulójának előestéjén a mozgalom résztvevői a Szlovák Nemzeti Felkelés terén gyűlnek össze. „Arról szeretnénk beszélni, hogy amit 1989-ben elkezdtünk, azt folytatnunk kell és be kell fejeznünk" – tette hozzá Šeliga.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) megvizsgálja a korrupciós bűncselekmények gyanújával tett névtelen feljelentést, amely a Tisztességes Szlovákiáért tüntetések szervezőit érinti. A névtelen feljelentés szeptember 10-én érkezett a rendőrségre. A megbízott nyomozó beidézte azokat a személyeket, akiket a büntetőfeljelentés értelmében kihasználtak, vagyis bizonyos szempontból megkárosítottak.

2018. november 13. 12:22

A NAKA azt vizsgálja, hogy tényleg Soros pénzeli-e a Tisztességes Szlovákiáért mozgalmat

A Hinni akarunk (Chceme veriť) kezdeményezés is a támogatásáról biztosította a tüntetések szervezőit. „A rendőrség elit egységének, a NAKA-nak az a feladata, hogy a maffiával és a korrupcióval kapcsolatos ügyeket vizsgálja ki, nem az, hogy aktivistákat zaklasson" – mondta Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót (Zastavme korupciu) alapítvány munkatársa, amely szintén a kezdeményezés része.

A kezdeményezés szerint a rendőrség intézkedései elriaszthatják azokat, akik a jövőben valamilyen menetet vagy demonstrációt szeretnének szervezni. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a gyülekezési jog alkotmányos jognak számít, ezért a rendőrségnek védenie kellene, és nem tiltani. A kezdeményezés 200 polgárjogi aktivista és közszereplő reakciójaként jött létre Ján Kuciak és jegyesének meggyilkolása után. A kezdeményezéssel az államot akarják felszólítani arra, hogy intézkedéseket tegyen az emberek bizalmának visszanyeréséért.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség a napokban beidézte kihallgatásra a Tisztességes Szlovákiáért tüntetések több szervezőjét is. Néhányukat csütörtökön (11. 15.) hallgatják ki. A feljelentésben az áll, hogy államcsínyt szerveztek, és hogy Soros György üzletember pénzeli őket. Arról, hogy az aktivistákat Soros pénzeli, Robert Fico (Smer-SD) is beszélt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kiska nem lesz elnök

Előzés közben szenvedtek balesetet, három fiatal sérült meg

Lesz-e csúcsrangadó a BL-ben?

Az MTVA székházában éjszakázott 13 ellenzéki képviselő

Borostyánba zárt százmillió éves madártollat találtak

A szlovák országgyűlés megválasztása

Legfrissebb galériák
Olvasta már?