Közélet

A tavaszihoz hasonló mélyrepülésbe kezdett az idegenforgalom

Pozsony | A nyári hónapokban tapasztalt átmeneti javulást követően a koronavírus-járvány második, őszi hulláma miatt újabb mélyrepülésbe kezdett a szlovák turizmus. A Statisztikai Hivatal szerint októberben 80%-kal kevesebb turista szállt meg a hazai szálláshelyeken az egy évvel korábbinál.
Molnár Iván

2020. december 23. 12:30

hotel
A tátrai szállodák már október vége felé is kongtak az ürességtől. - TASR-felvétel

A járvány gyors terjedése miatt az őszi hónapokban a szlovák kormány is sorra hozta a megszorításokat, ami a legnagyobb érvágást az idegenforgalomban vállalkozóknak okozta. A Statisztikai Hivatal kedden közzétett felmérése szerint a szlovákiai szállodákban és panziókban októberben csupán 119 ezren szálltak meg, szemben az egy évvel korábbi 600 ezerrel. A vendégéjszakák száma ugyanekkor a tavaly októberi 1,5 millióról az idei év azonos időszakában 450 ezerre esett vissza.

A külföldi turisták őszre csaknem teljesen eltűntek. Míg egy évvel ezelőtt több mint 200 ezer külföldi turista volt kíváncsi Szlovákiára, idén októberben csupán 19 ezer. A fentiek fényében az sem csoda, hogy az idegenforgalommal kapcsolatos járványügyi megszorítások a fővárosi szállodáknak okozták a legnagyobb érvágást. Pozsonyban az egy évvel korábbihoz képest 85 százalékkal kevesebben szálltak meg, a külföldi turisták száma pedig 92 százalékkal esett vissza. Az év tizedik hónapjában csupán Zsolna megyében volt 70 százaléknál kisebb a zsugorodás.

A turizmusban a járvány miatt tapasztalható tavaszi és őszi mélyrepülés az egész évre rányomta a bélyegét. A szlovákiai szálláshelyeken az év első tíz hónapjában alig valamivel több mint 3 milliónyian szálltak meg, csaknem feleannyian, mint tavaly. Az ágazat mélyrepülése miatt rengeteg idegenforgalmi vállalkozás ment csődbe, így az sem csoda, hogy a szlovákiai szállodákban és panziókban idén októberben a szobák száma 1200-zal, az ágyaké pedig 3800-zal csökkent.

Hasonló trendeknek lehetünk tanúi a szomszédos országokban is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemzetközi utazásokról készített legfrissebb jelentése szerint a külföldről Magyarországra utazók száma az idei harmadik negyed-évben 50 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a koronavírus-járvány miatt. Szlovákiából 44 százalékkal kevesebben utaztak Magyarországra, az ő esetükben a mindennapi élet részét képező munkavégzés, iskolalátogatás, üzleti tevékenység továbbra is a megszokott ritmusban folyt, azonban a vásárlások vagy rokonlátogatások száma jelentősen visszaesett. Az egynapos utazók közel négyötöde a szomszédos országokból érkezett Magyarországra, a legtöbben Romániából (24 százalék), Szlovákiából (23 százalék) és Ausztriából (18 százalék). A több napra Magyarországra látogatók közül a legtöbben Németországból (587 ezer fő), Ausztriából (354 ezer fő), Romániából (212 ezer fő) és Szlovákiából (195 ezer fő) érkeztek. Az előző év azonos időszakához képest Ausztria kivételével minden fő küldő országból csökkent a többnapos utazások száma.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gimi

Riport a győri Kazinczyból a járványhelyzet nagy veszteseivel: a végzősökkel

Igor Matovič

Matovič ismét a közösségi hálón bírálja koalíciós partnerét, az államfőt és az újságírókat

Ma temetik Fülöp herceget

Ma temetik Fülöp herceget

Mária Kolíková

Kolíková szerint kötelező lenne közzétenni a Szputnyikra kötött szerződést

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Nem akarjuk elkövetni más országok hibáját

időjárás borús

Friss meteorológiai előrejelzés szombatra!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.