Közélet

A tárcák észrevételezik a Lex Csallóköz nevű törvénytervezetet

Tilos lesz golfpályát építeni vagy veszélyes növényvédő szereket használni a védett vízgazdálkodási területeken. Ez a Lex Csallóköz elnevezésű törvényjavaslatból derül ki, melyet a Környezetvédelmi Minisztérium észrevételezésre küldött az egyes tárcáknak.
TASR

2018. május 21. 18:32

- Matej Jankovič/Plus 1 deň

A tiltásokon kívül a törvény meghatározza az egyes állami szervek kompetenciáit a vízvédelem területén. A törvénynek decemberben kellene érvénybe lépnie. 
     

A javaslat legnagyobb hozadéka az eddig meglévő vízvédelemmel kapcsolatos törvények egyesítése. A vízminőség-ellenőrzés területén a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség kapja a legnagyobb szerepet. Ehhez az intézményhez fog lehetni fordulni, ha fennáll a vízszennyezés veszélye, és a felügyelőség fogja értesíteni a többi illetékes szervet. 
     

A törvény továbbá előírja, hogy a Környezetvédelmi Minisztériumnak július 15-éig nyilvánosságra kell hoznia a csallóközi védett vízgazdálkodási terület vízminőségéről szóló jelentést. Az esetleges vízszennyezettség mértékéről szóló információk a Közegészségügyi Hivatal honlapján lesznek elérhetőek.
     

A törvény a védett vízgazdálkodási területeken tiltja például az építkezést vagy az ipari épületek bővítését, kivéve, ha az átépítés hozzájárul a víz hatékonyabb védelméhez. Ezeken a területeken nem lehet vágóhidat építeni, sem szemétlerakót nyitni vagy golfpályát létrehozni. Tilos azoknak a növényvédő szereknek a használata is, amelyek szennyezhetik a vizet, tilos az ásványkitermelés, illetve a terület lecsapolása. A törvény megsértéséért a jogi személyek és a vállalkozók akár 165 000 euró, a többiek pedig akár 5000 euró büntetést is kaphatnak. 
     

A Lex Csallóköz nevű törvény a többi védett területre is vonatkozni fog: a Csallóközre (Žitný ostrov), a Sztrázsó-hegységre (Strážovské vrchy), a Beszkidekre (Beskydy) és a Jávornik-hegységre (Javorníky), a Nagy-Fátrára (Veľká Fatra), az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) nyugati és keleti részére, a Rimócára (Rimavica), a Szalatnára (Slatina) és a Felső-Ipoly (Ipeľ) mentére, továbbá a Murányi-fennsíkra (Muránska planina), a Gölnic (Hnilec) folyó felső szakaszára, a Szlovák-karszthegységre (Slovenský kras) és a Vihorlátra (Vihorlat). 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?