A szülők 15%-a vett már fel hitelt a gyereke miatt

pénz euró

A szülők 15%-a vett fel már hitelt a gyereke számára, 5%-uk 2000 eurós összegig, 4%-uk pedig 400 euróig – derült ki a KRUK társaság felméréséből, amely azt térképezte fel, hogyan segítik anyagilag a szülők a gyerekeiket.

Az is kiderült, hogy a szülők 3%-a 2 ezer és 4 ezer euró közötti kölcsönt vett fel a gyerekének, 2%-uk pedig 4 és 20 ezer euró közti összeget. Ezeknek a szülőknek a döntő többsége 45 és 64 év közötti, és szűkös körülmények között fenntartott háztartásban él.

„Ezeknek a kölcsönöknek a felét a gyerek továbbtanulásának finanszírozására használták fel. Ugyanakkor sok szülő használati cikkekre költötte, ruhaneműket (22%), háztartási felszereléseket (15%), elektronikai berendezéseket (17%), illetve ezek közül leggyakrabban mobiltelefont vásároltak rajta” - mondta Jaroslava Palendalová, a társaság vezérigazgatója.

A válaszadók 10%-a azért vett fel kölcsönt, hogy a gyereke adósságát törlessze, és közülük minden hatodik már elmúlt 65 éves. „Sok nyugdíjasnak gondjai adódnak emiatt, mert közülük többen eredetileg abban a tudatban igényelnek ilyen hitelt, hogy azt a gyerekük fogja törleszteni” – tette hozzá Palendalová.

A legtöbben Eperjes megyében vesznek fel kölcsönt a gyereküknek, az összes ilyen kölcsön negyedét, a legkevesebbet pedig Pozsony megyében (10%).

Ezeknek a hiteleknek a 14%-át lakásvásárláshoz adott segítség miatt vették fel a szülők, 11%-át pedig a gyerekük gyógykezelésének költségeire. „Leggyakrabban az államigazgatásban és a szociális szolgáltatások terén dolgozó szülők vesznek fel kölcsönt a gyereküknek, továbbá az iparban és az építőiparban dolgozó szülők, többségük özvegy” – zárta Palendalová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?