A szavazólap lefényképezése sérti a szavazás titkosságát

Választás 2023

A kitöltött szavazólap lefényképezése sérti a szavazás titkosságát. A választó ezzel nemcsak elárulja, kire szavazott, hanem bizonyítékot is szolgáltat róla – mondta Marek Domin docens, alkotmányjogi szakértő, egyebek mellett az Alkotmánybíróság döntéseire hivatkozva.

Az Állami Választási Bizottság hozzáfűzte, nem lehet megakadályozni, hogy a szavazó lefényképezze az általa kitöltött szavazólapot, és nem is lehet szankcionál azért, ha szabadon úgy dönt, hogy azt nyilvánosságra is hozza.

A törvény ugyanis nem rendelkezik erről. „Ugyanakkor ha a szavazólapot azzal a céllal fényképezi le, hogy igazolja, kire voksolt, az bizonyítékként szolgál a választási korrupcióra. Tehát ha az őt korrumpáló személynek így bizonyítja, hogy kire szavazott, akkor elképzelhető a büntetőjogi felelősségre vonás” – véli Domin. A választási bizottság viszont arra figyelmeztetett, ha a szavazó nyilvánosságra hoz egy lefényképezett szavazólapot, az még nem egyértelmű bizonyíték arra, hogy valóban úgy is szavazott, mint ami a felvételen látható.

A szavazás titkossága a szabad választójog egyik alapelve. „Azt szolgálja, hogy a választó úgy adhassa le a szavazatát, hogy senki ne deríthesse ki, kire szavazott, illetve kire nem” – tette hozzá Domin.

A választási bizottság már korábban is foglalkozott ezzel a témával. „Már több határozatban leszögezte, senki sem kényszerítheti a választót, hogy szolgáltasson bizonyítékot arról, kire szavazott” – közölte a belügyminisztérium sajtóosztálya.

Az elmúlt napokban már a közösségi hálón is megjelentek felvételek kitöltött szavazólapokról, ugyanis a külföldről, levélben szavazók már megkapták postán a szavazólapokat. Sőt, a pártok és a jelöltek is terjesztenek ilyen felvételeket, köszönetet mondva a rájuk adott szavazatért. A korábbi választások napján is számtalan ilyen fénykép körözött a közösségi hálón.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?