Közélet

A szakértők tárgyalnak, a miniszterek vitáznak

Pozsony | Amíg a szakértők a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről tárgyaltak, addig a koalícióban újabb konfliktus alakult ki. A vita tárgyát ezúttal Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter posztja képezte. A járványhelyzet eközben tovább romlik, ezt bizonyítják a Covid-automata adatai is.
author
Nagy Roland

2021. február 24. 18:32

Richard Sulík és Marek Krajčí
Sulík átvenné Krajčí posztját, de Matovič nem egyezik bele - TASR/AP-felvétel

A miniszterek újabb konfliktusa abból indult, hogy a koalíciós partnerek közül többen is jelezték, Marek Krajčínak személyes felelősséget kellene vállalnia a járványhelyzet alakulásáért, ennek pedig a legkézenfekvőbb megnyilvánulása a lemondás lenne. Andrea Letanovská, a Za ľudí parlamenti képviselője és az egészségügyi bizottság tagja korábban már többször is utalt arra, hogy Krajčínak el kellene hagynia a miniszteri posztot, a bírálókhoz pedig már Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszer is csatlakozott. Az SaS vezetője saját elmondása szerint felajánlotta Matovičnak a tárca irányítását, a gazdasági minisztériumot pedig párttársára, Ján Oravecre bízná.

„Hajlandó lettem volna átvenni a tárcát, mert az egészségügyi minisztérium hibái igencsak szemmel láthatók, és sajnos sok van belőlük. Vállaltam volna a felelősséget a teljes egészségügyért és a koronavírus miatti helyzetért, de a kormányfő elutasította az ajánlatom”

– mondta a gazdasági miniszter.

Sulík
Richard Sulík szerint Marek Krajčí túl sok hibát követett el - TASR/AP-felvétel

Krajčí a leváltásával kapcsolatban azt mondta, a koalíciós partnereinek törekvései elszomorítják. Hozzátette: továbbra is élvezi a miniszterelnök és a pártja támogatását, így „nem futamodik meg a csatatérről”.

Nem javul a helyzet

A szakértők eközben arról egyeztettek, hogyan javítsanak a rendkívül aggasztó járványügyi helyzeten. Több tudós a szigorúbb határzár mellett érvelt, de felmerült a Covid-automata esetleges módosítása is. A miniszterelnök a találkozó megszervezése előtt azt mondta, hogy az ország járványkezelési stratégiája az utóbbi hetekben nem vált be, legyen szó akár a karácsonyi intézkedésekről, a szigorú lockdownról, vagy éppen a Covid-automatáról. A módosításokat Vladimír Krčméry infektológus és Pavol Čekan biokémikus sem zárta ki.

Mindenesetre az egészségügyi minisztérium ismertette a legújabb járványügyi adatokat, és azt is, hogy ezek a jövő héttől milyen változásokat eredményeznek az automata működésében. Ami az országos statisztikát illeti, Szlovákia továbbra is a fekete, vagyis a legsúlyosabb fázisban található. A mutatók az előző héthez képest tovább romlottak: a fertőzöttek heti átlaga 4793-ról 5089-re nőtt, a kórházban kezelt személyek száma pedig jelenleg 3936-on van. A reprodukciós szám 1 és 1,1 között mozog, a három mutató közül ez az egyetlen, ami még nem teljesíti a fekete fázis kritériumait. A bordó fázisba való átlépéshez – és ezzel együtt az intézkedések lazításához – az kellene, hogy a heti esetszám 4000, a kórházban kezelt személyek száma pedig 3000 alá csökkenjen.

Több a fekete régió

Emellett a regionális térképen is romlott a helyzet: előző héten még 19 fekete besorolású járás volt, most már 20 van, a piros besorolású járások száma pedig (ahol a járványhelyzet kedvezőbb volt) 10-ről 6-ra csökkent. 

térkép

A járások besorolása

  • A fekete (legrosszabb besorolású) járások: Báni, Gyetvai, Dunaszerdahelyi, Galántai, Galgóci, Illavai, Turócszentmártoni, Vágújhelyi, Simonyi, Pöstyéni, Vágbesztercei, Nagyrőcei, Rozsnyói, Vágsellyei, Trencséni, Nagyszombati, Stubnyafürdői, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zólyomi.
  • A piros (legjobb besorolású járások): Késmárki, Námesztói, Ólublói, Sztropkói, Felsővízközi, Turdossini.
  • A többi járás bordó besorolást kapott.

A feketével jelölt járásokban továbbra sem nyithatnak ki az iskolák, a munkába járáshoz egy 7 napnál nem régebbi teszteredmény szükséges, az itt élők pedig csakis a járáson belül mehetnek a természetbe. A bordó járásokban az iskolanyitás a helyi közegészségügyi hivatal és a polgármester döntésén múlik, munkába járás esetén itt is kérhetik a 7 napnál nem régebbi tanúsítványt, a járásban lakók azonban utazhatnak más járásokba is természetlátogatás céljából. A piros járásokban nincs szükség engedélyre az oktatási intézmények nyitásához, a munkába járáshoz pedig elég egy 14 napnál nem régebbi teszteredmény is.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovic

Több száz eurós béremelést kaphatnak a nővérek

Krajniak

Nyáron tovább csökkent az állástalanok száma

ff

Ne hagyja az utolsó pillanatra! A szakértők szerint ekkortól kell készülődni a tanévre

adóhivatal

Így fosztja ki az állam a munkavállalók pénztárcáját

matovič k

Matovič újból nekiment az SaS-nek: Mečiarhoz és Ficóhoz hasonlította a pártot

kullancs

Vigyázzunk a kullancsokkal, egyre többen kapják el az agyvelőgyulladást!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.