Közélet

A szakértők tárgyalnak, a miniszterek vitáznak

Pozsony | Amíg a szakértők a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről tárgyaltak, addig a koalícióban újabb konfliktus alakult ki. A vita tárgyát ezúttal Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter posztja képezte. A járványhelyzet eközben tovább romlik, ezt bizonyítják a Covid-automata adatai is.
Nagy Roland

2021. február 24. 18:32

Richard Sulík és Marek Krajčí
Sulík átvenné Krajčí posztját, de Matovič nem egyezik bele - TASR-felvétel

A miniszterek újabb konfliktusa abból indult, hogy a koalíciós partnerek közül többen is jelezték, Marek Krajčínak személyes felelősséget kellene vállalnia a járványhelyzet alakulásáért, ennek pedig a legkézenfekvőbb megnyilvánulása a lemondás lenne. Andrea Letanovská, a Za ľudí parlamenti képviselője és az egészségügyi bizottság tagja korábban már többször is utalt arra, hogy Krajčínak el kellene hagynia a miniszteri posztot, a bírálókhoz pedig már Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszer is csatlakozott. Az SaS vezetője saját elmondása szerint felajánlotta Matovičnak a tárca irányítását, a gazdasági minisztériumot pedig párttársára, Ján Oravecre bízná.

„Hajlandó lettem volna átvenni a tárcát, mert az egészségügyi minisztérium hibái igencsak szemmel láthatók, és sajnos sok van belőlük. Vállaltam volna a felelősséget a teljes egészségügyért és a koronavírus miatti helyzetért, de a kormányfő elutasította az ajánlatom”

– mondta a gazdasági miniszter.

Sulík
Richard Sulík szerint Marek Krajčí túl sok hibát követett el - TASR-felvétel

Krajčí a leváltásával kapcsolatban azt mondta, a koalíciós partnereinek törekvései elszomorítják. Hozzátette: továbbra is élvezi a miniszterelnök és a pártja támogatását, így „nem futamodik meg a csatatérről”.

Nem javul a helyzet

A szakértők eközben arról egyeztettek, hogyan javítsanak a rendkívül aggasztó járványügyi helyzeten. Több tudós a szigorúbb határzár mellett érvelt, de felmerült a Covid-automata esetleges módosítása is. A miniszterelnök a találkozó megszervezése előtt azt mondta, hogy az ország járványkezelési stratégiája az utóbbi hetekben nem vált be, legyen szó akár a karácsonyi intézkedésekről, a szigorú lockdownról, vagy éppen a Covid-automatáról. A módosításokat Vladimír Krčméry infektológus és Pavol Čekan biokémikus sem zárta ki.

Mindenesetre az egészségügyi minisztérium ismertette a legújabb járványügyi adatokat, és azt is, hogy ezek a jövő héttől milyen változásokat eredményeznek az automata működésében. Ami az országos statisztikát illeti, Szlovákia továbbra is a fekete, vagyis a legsúlyosabb fázisban található. A mutatók az előző héthez képest tovább romlottak: a fertőzöttek heti átlaga 4793-ról 5089-re nőtt, a kórházban kezelt személyek száma pedig jelenleg 3936-on van. A reprodukciós szám 1 és 1,1 között mozog, a három mutató közül ez az egyetlen, ami még nem teljesíti a fekete fázis kritériumait. A bordó fázisba való átlépéshez – és ezzel együtt az intézkedések lazításához – az kellene, hogy a heti esetszám 4000, a kórházban kezelt személyek száma pedig 3000 alá csökkenjen.

Több a fekete régió

Emellett a regionális térképen is romlott a helyzet: előző héten még 19 fekete besorolású járás volt, most már 20 van, a piros besorolású járások száma pedig (ahol a járványhelyzet kedvezőbb volt) 10-ről 6-ra csökkent. 

térkép

A járások besorolása

  • A fekete (legrosszabb besorolású) járások: Báni, Gyetvai, Dunaszerdahelyi, Galántai, Galgóci, Illavai, Turócszentmártoni, Vágújhelyi, Simonyi, Pöstyéni, Vágbesztercei, Nagyrőcei, Rozsnyói, Vágsellyei, Trencséni, Nagyszombati, Stubnyafürdői, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zólyomi.
  • A piros (legjobb besorolású járások): Késmárki, Námesztói, Ólublói, Sztropkói, Felsővízközi, Turdossini.
  • A többi járás bordó besorolást kapott.

A feketével jelölt járásokban továbbra sem nyithatnak ki az iskolák, a munkába járáshoz egy 7 napnál nem régebbi teszteredmény szükséges, az itt élők pedig csakis a járáson belül mehetnek a természetbe. A bordó járásokban az iskolanyitás a helyi közegészségügyi hivatal és a polgármester döntésén múlik, munkába járás esetén itt is kérhetik a 7 napnál nem régebbi tanúsítványt, a járásban lakók azonban utazhatnak más járásokba is természetlátogatás céljából. A piros járásokban nincs szükség engedélyre az oktatási intézmények nyitásához, a munkába járáshoz pedig elég egy 14 napnál nem régebbi teszteredmény is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus – Több nap csökkenés után ismét nőtt a kórházi ellátásra szoruló betegek száma

suli

Ettől a héttől még több iskola nyithat ki

Mária Kolíková
Frissítve

Kolíková marad az igazságügyi miniszter

lövöldözés k

Fegyveres támadás történt egy kazanyi iskolánál, többen meghaltak

koronavírus India

WHO: aggasztó a vírus indiai változata

ddd

Sorozat készül Pamela Anderson és Tommy Lee házasságáról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.