Közélet

A Smer és az ĽSNS kampányol leginkább érzelmekkel

Pozsony | A Smer kormánypárt és az ellenzéki, szélsőséges ĽSNS használta a legtöbb agresszivitásra utaló kifejezést az EP-választások előtti kampányban.
Czímer Gábor

2019. május 22. 18:52

Marián Kotleba - TASR-felvétel

A Bisnode elemzőcég szakembere, Milan Petrák a kutatásában a pártok által az EP-kampány során használt nyelvi kifejezéseket vizsgálta. Az elemzésből kiderül, hogy a politikai szubjektumok gyakran agresszív, dogmatikus, vagy éppen túldramatizált kifejezéseket használnak.

Kotlebáék a legagresszívebbek 
Petrák szerint a kutatása a retorikájuk alapján igyekszik értékelni a pártokat. "A kutatás azt vizsgálja, hol helyezkedik el az adott politikai párt a mérsékelt – radikális – szélsőséges skálán" – mondta a szakember.

A kutatás szerint Marian Kotleba pártja, a szélsőséges ĽSNS használta a legtöbb agresszivitásra utaló kifejezést. "A vizsgált pártok közül az ő szótáruk a legagresszívabb, legdogmatikusabb és a legtöbbször náluk fordulnak elő az olyan drámai kifejezések, mint az erőszak, támadás és halál" – mondta Petrák, és hozzátette, a kommunikációja alapján erre a pártra mondható leginkább, hogy szélsőséges.

A Smer radikalizál
A skálán, amelyen az első hely a legrosszabb értékelést elért ĽSNS-é, a szélsőjobboldaliakat a Smer követi. Ők használták kampányukban a legtöbb érzelemre építő kifejezést. Robert Fico pártjának szótárában ugyancsak gyakori a dogmatikus és agresszív szófordulat, de minden más vizsgált politikai formációt megelőztek az ideológiai töltetű kifejezések használatának számában. Ez utóbbi elsősorban abból adódik, hogy a párt a liberalizmus és a kapitalizmus veszélyeit igyekszik hangsúlyozni. Petrák elmondta, az adatok elemzésekor ő is felfigyelt arra, hogy Smer retorikája a második legszélsőségesebbnek bizonyult. "A Smernél látható egy olyan tendencia, hogy radikalizálni akarja a szimpatizánsait" - magyarázta a szakember.

A kutatásából az is kiderült, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) a 2014-es és 2016-os kampány óta sokat rontott az értékelésén, a harmadik legrosszabb értékelést kapta. A mozgalom szóhasználatában túlságosan gyakori az ideálok említéséből adódó illúziókeltés.

A középmezőny és a békések
A Progresszív Szlovákia - Spolu pártszövetség középen helyezkedik el a skálán. „Ennek a pártnak nem igazán agresszív a kommunikációja, de ennek ellenére magas az illúziókeltő és a dogmatikus kifejezések száma” – mondta Petrák és hozzátette, hogy a skálán szinte azonos helyezést ért el az SNS is. A kutatás szerint a leginkább tényszerűen a Boris Kollár nevével fémjelzett Sme rodia és a Híd párt kommunikált. Az utóbbi politikai szubjektummal kapcsolatban fontos azonban megjegyezni, hogy csak a párt szlovák nyelvű megnyilatkozásait vizsgálták.

Mit vizsgáltak?
Az elemző a vizsgálat során elsőként az agresszív kifejezések, mint a „manipulált”, „visszataszító”, „rosszakaró” stb. használatát vizsgálta. A kutatásban a fennkölt ideálok említéséből adódó illúziókat (szabadság, nemzet, megváltás, stb.), a dogmatikus kifejezéseket (teljesen, mindenki, abszolút, stb.), a „mi” és az „ők” szembeállítását, a konkurens ideológiák és képviselőik ellen irányuló kifejezéseket, dramatikus szóhasználatot (harc, vér, halál, félelem, stb.) szavak és a szimbólumok (zászlók, eskü, stb.) használatát vizsgálták. Az elemzést tavaly október elseje és az idei év április 24-e között készítették, a pártoknak a honlapjukon nyilvánosságra hozott szövegeit és a vezető személyiségek blogjait vették górcső alá. Petrák ezzel kapcsolatban elmondta, a közösségi médiában zajló kampány elemzésére nem voltak erőforrásaik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szigorúbb büntetések várnak a sofőrökre

Šefčovič fontos posztot kaphat Brüsszelben

Átadták a Madách-díjat

Érsekújvár kulturális főváros lesz

Žitňanská: A parlament nem teljesítette a kötelességét

Csetneki vízivár, a Bebekek ősi fészke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?