A parlament nem szavazta meg a képviselők fizetésének csökkentéséről szóló javaslatot

igor matovič

Nem csökken a parlamenti képviselők fizetése az országos átlagbér szintjére, a törvényhozás pénteken elutasította Igor Matovič OĽaNO-elnök erre vonatkozó javaslatát. Matovič szerint a képviselők fizetését a pártjuk egészíthette volna ki az állami támogatásból.

Jelenleg a gazdaságban dolgozók előző évi havi átlagos nominálbérének a háromszorosát keresik a képviselők, Matovič javaslata szerint már a jelenlegi parlamenti képviselők fizetése is a harmadára csökkent volna.

A javaslat szerint ha a párt fizetéskiegészítést adna a képviselőinek, a pontos összegeket minden hónap végén közzé kellett volna tennie, és az indoklást is, hogy miért kapta a pénzt a képviselő.

A képviselők fizetése 2022-ben 3270 euró volt. Emellé költségtérítés is jár, attól függően, hogy Pozsony megyében vagy más megyében élnek-e. A Pozsony megyeiek további 2180 eurót kaptak havonta 2022-ben, a többiek havi 2544 eurót. A tisztségeket betöltő képviselők fizetése magasabb, kiegészítést kap a házelnök, a parlamenti alelnökök, valamint a bizottsági elnökök és alelnökök.

Matovič pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, a képviselők fizetésének csökkentéséről szóló szavazás, továbbá az 500 eurós választási jutalomról és az olajfinomítók különadójáról szóló javaslat a képviselők szociális érzékenységét volt hivatott tesztelni. Akik elutasították a fizetéscsökkentést, azok szerinte úgy vélik, helyes, ha ötezer eurót kapnak a képviselők, függetlenül attól, hogy mennyit dolgoznak. „Több tucatnyi olyan képviselő van a parlamentben, aki csak szavazni jár be, semmilyen képviselői munkát nem végeznek, csak szavaznak, ahogy a pártelnökük utasítja őket, hogy legközelebb is felkerüljenek a jelöltlistára” – jelentette ki Matovič. Úgy véli, a javaslata helyes és igazságos volt, de nem fogja többször beterjeszteni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!