A parlament nem fogadta el az SaS élettársi együttélésről szóló javaslatát

parlament k

Egyelőre nem vezetik be a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét Szlovákiában. A parlamenti képviselők szerdán nem utalták második olvasatba az SaS-nek a Polgári törvénykönyv módosítására vonatkozó javaslatát.

 Az SaS képviselői szerint a javaslat az élettársi kapcsolatban élőket érintő jogszabályok javítására irányul. A javaslat értelmében két különböző nemű, valamint az azonos nemű személyek között is lehetővé vált volna a törvényes élettársi kapcsolat. A javaslat az élettársak öröklési, egészségügyi tájékoztatási és ápolási jogosultságára is irányult.

A jelenlévő 133 képviselő közül 50 szavazott igennel, 37 nemmel, 15 tartózkodott, 31 nem szavazott. Michal Šipoš, az OĽaNO parlamenti klubjának vezetője a szavazás előtt azt mondta, az OĽaNO képviselőinek szabad kezet adtak. Az OĽaNO öt, a Keresztény Unióban tevékenykedő képviselője előre bejelentette, hogy nem fogja támogatni az indítványt.

Vladimíra Marcinková (SaS) képviselő a szavazás után úgy fogalmazott, hogy ez egy minimális jogcsomag volt. „Ez nem olyan dolog, ami megosztaná a társadalmat, gyakorlati helyzetek kezeléséről van szó” – mondta a sajtótájékoztatón, és hozzátette, a második olvasatban módosítható lett volna a javaslat. Az SaS-nek továbbra is az a célja, hogy megerősítse az LMBTQ-emberek jogait, és erről először politikai partnereivel akar egyeztetni.

Richard Sulík, az SaS elnöke elmondta, pártja a következő választás után csak olyan koalícióba lépne be, amely kormányprogramban rögzíti a bejegyzett élettársi kapcsolat elfogadását. „Az SaS csak azzal a feltétellel lesz része a következő koalíciónak, ha a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló javaslat, amelyet képzett szakembereink fognak megvitatni és időben kidolgozni, bekerül a koalíciós szerződésbe vagy a kormányprogramba, és jóvá is hagyják” – mondta.

Richard Vašečka (OaNO) parlamenti képviselő a javaslat ellen szavazott. „A választás előtt megígértük önöknek, hogy megvédjük a házasságot, azaz egy férfi és egy nő közötti szövetséget. Ezért nem szavaztam meg ma a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetését” – írta a közösségi hálón, és hozzátette, az élettársak tulajdonjogának rendezésében készek segíteni. „Olyasmibe azonban nem vagyunk hajlandók beleegyezni, amiről számos más ország példáján keresztül kiderült, hogy olyan lavinát indít el, aminek az a vége, hogy az azonos nemű párok gyereket akarnak örökbe fogadni, és büntetik azokat, akik nem értenek egyet az ilyesmivel” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?