Közélet

A pályázónak jó, de a régiót nem menti meg

Lajos P. János

2017. október 4. 14:08

Pozsony | Két pályázati felhívás alapján osztaná el Széchenyi Programiroda a szlovákiai kisvállalkozóknak és mezőgazdasági termelőknek szánt közel 16 millió eurót.

A maximális pályázati összeg viszonylag alacsony, a határidő pedig szoros. 

Legfeljebb 15 ezer euróra pályázhatnak két felhívás alapján Szlovákia 18 déli járásában bejegyzett vagy ott fiókteleppel rendelkező vállalkozások, egyéni vállalkozók illetve itt állandó lakhellyel rendelkező őstermelők. Mindkét felhívás keretösszege azonos: 2,425 milliárd forint, vagyis jelenlegi árfolyamon számítva mintegy 7,8 millió euró. A támogatást a magyar állam biztosítja, elvben a Magyar Közösség Pártjának (MKP) regionális fejlesztési tervéhez, a Baross Gábor Tervhez kapcsolódóan. A pályázatot a magyarországi Széchenyi Programiroda bonyolítja le, a hazai tájékoztatást az MKP által létrehozott Baross Alapítvány (BA) végzi. „A gazdaságélénkítő program a Baross Gábor Terv megoldásaira és prioritásaira épül” – tájékoztatta lapunkat Iván Tamás, az alapítvány ügyvezetője. Az alapítvány összesen 23 helyszínen tájékoztat a tervről és a pályázati felhívásról. „Már 16–17 találkozón vagyunk túl, több mint ezer vállalkozóval tudtuk felvenni a kapcsolatot” – mondta Iván. Az alapítvány honlapján valójában semmilyen tájékoztatás nincs a felhívásról, ott csak a Baross Terv szerepel, illetve a meghívók a Baross-fórumokra. 

De minimis 

A pályázati felhívás csak a programiroda honlapján szerepel, Iván nem tudott információval szolgálni arról sem, hogy miért így írták ki a pályázatot. „A támogatási összeg nagysága tekintetében a programiroda kompetens” – mondta lapunknak az alapítvány ügyvezetője. Szerinte az úgynevezett de minimis támogatási korlátozás miatt szabták ilyen alacsonyra a támogatási összeget. Ez valóban igaz a mezőgazdasági vállalkozásokra, amely az egyik felhívás célcsoportja, általánosan azonban az ilyen formában adható támogatás felső határa 200 ezer euró három év alatt. A legfeljebb 15 ezer eurós támogatás a 30 százalékos minimális önrésszel mintegy 21 400 eurós befektetést tesz lehetővé. Iván szerint, ha esetleg a jövőben folytatódik majd a pályázati program, változhat a támogatás maximális összege is. 

Leszakadó régió 

A Baross Gábor Terv célja a leszakadó régiók felzárkóztatása, és Iván szerint ez egységesen kezeli a teljes déli régiót, a mintegy 2,04 százalékos munkanélküliséggel rendelkező Galántai járást és a Rimaszombati járást, ahol még mindig 20 százalék feletti a munkanélküliek aránya. „Mások a specifikumok, a Dunaszerdahelyi járásban 14 ezer vállalkozás van, a Nagymihályiban 2 ezer, de a Baross Terv alapján minden déli járás hátrányos helyzetű, leszakadó” – állítja Iván. 

Minden pénz jól jön 

A vállalkozók örülnek a pályázati lehetőségnek, még ha úgy látják lehetne több is a felső határ. „Kisgépekre megfelel ez a támogatás is, ebbe beleférnek az egyszerűbb, vontatott berendezések – mondta lapunknak Fazekas Attila pelsőci mezőgazdasági vállalkozó. – Egy traktor 80 ezer, egy kombájn 200 ezer euró, de egy ekét már tudunk venni ebből az összegből.” Szerinte a pályázat feltételei egyszerűek, tartható az október 20-i határidő. 

Felzárkóztatási álom 

A közgazdászok is elismerik, hogy a kis- és középvállalkozásoknak minden támogatás megfelelő, de úgy vélik, nagy hozzáadott hatást nem lehet tőle várni. „Nagyobb támogatás biztosan jobb lenne, de 15 ezer euró is segít egy egyéni vállalkozónak – mondta lapunknak Dudás Tamás, a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem oktatója. – A foglalkoztatás terén viszont nem igazán várok tőle nagy hatást, de a támogatottnak a jelenlegi munkaerőt meg kell tartania.” 

Gál Zsolt közgazdász, a Komenský Egyetem oktatója is elismeri, hogy hasznos lehet a vállalkozóknak a támogatás, de nem várja tőle, hogy segíteni fog a valóban leszakadóban lévő régióknak. „Magyarország saját leszakadó régióit sem tudja felzárkóztatni, Északkelet-Magyarországtól a Dél-Dunántúlig sok régió van, ahol nem sikerült a felzárkóztatás, merész dolog lenne, hogy a határon túl ez sikerülhet – mondta lapunknak Gál. – Nyilván minden pénz jól jön, segít, de itt nagyon kicsi a felhasználható pénzösszeg is.” A támogatás elaprózása szerinte azt bizonyítja, hogy a támogatásnak elsősorban politikai céljai lehetnek. „Most lesznek a megyei választások Szlovákiában, a magyar kormány több módon is támogatná itteni szövetségesét, az MKP-t. Minél több pályázó részesül olyan támogatásban, ami az MKP-hoz is köthető, az segíthet a pártnak” – magyarázta Gál. 

Baross-pályázat Mezőgazdasági vállalkozások – pályázati összeg: u 15 ezer euró – mezőgazdasági gépek, kertészeti technológia u 10 ezer euró – üveg- és fóliaházak telepítése u 5000 euró – méhészet létrehozása, fejlesztése u 10 ezer euró – borászati eszközök beszerzése u 12 ezer euró – ültetvényfajok fajtaszerkezetváltoztatása Kis- és középvállalkozások – pályázati összeg: u 15 ezer euró a vállalkozások eszközbeszerzése Pályázati határidő: 2017. október 20, 16.00 óra Elektronikus regisztráció: www.baross-palyazatok.eu 

Önnek ajánljuk