Közélet

A padlóburkolatok ára is megugrott, és jövőre újabb drágulás várható

Pozsony | A padlóburkolatok ára már most is jóval nagyobb, mint egy évvel ezelőtt, a gyártók és az ágazatban működő cégek állítása szerint pedig jövőre újabb drágulásra kell felkészülnünk.
ÖSSZEFOGLALÓ

2021. november 24. 21:31

parketta
A jövő év első negyedében újabb 10–15 százalékkal nőhet a padlóburkolatok ára. - TASR képarchívum

Az építőanyagok ára rég nem látott csúcsokat döntöget, több építőanyag ráadásul már hosszabb ideje hiánycikknek számít. Nagy a kereslet azonban a szakemberek iránt is. Az elmúlt hónapban nagyjából tíz ajánlat jelent meg az állásportálokon a legkülönfélébb padlóburkoló pozíciókra, ám ezek észrevétlenek maradtak. A mestereknek ugyanis van elég munkájuk, és minimum az idei év végéig foglaltak.

Nem éri meg várni

A ház- és lakásfelújítást végzőkkel folytatott beszélgetések során pár mondat után kiderül, hogy ha ehhez most kellene hozzálátniuk, valószínűleg hagynák az egészet. Nem éri meg azonban várni, januártól ugyanis tovább nőnek az árak, és a munkáért is többet kell majd fizetni. Ez különösen igaz a padlóburkolatokra, amelyek közül a legdrágábbak a világjárvány kirobbanásának az idején még nagyjából annyiba kerültek, mint most a legolcsóbbak. „A legnagyobb árugrást a fa parketták esetében mérhettük, amelyek 20 százalékkal drágultak. A vinyl padlók és a szőnyegek ára átlagosan 10, az Ázsiából behozottaké 20 százalékkal nőtt” – magyarázza Dawid Gorzolka, a Tarkett Slovakia régiós menedzsere. Az árak azonban az előző negyedévhez képest ugrottak meg ilyen mértékben, ami a legnagyobb változás az elmúlt évekhez képest, amikor az árak csupán éves szinten nőttek.

Változik az ellátás módja is. Jelentős gondok vannak a fa, tömörfa vagy egyéb anyagok szállításával, és stagnál a keleti országokból származó behozatal is. Ráadásul, világszerte gondok vannak a padlóburkolókkal.

„A világ összes padlóburkolat-gyártóját érinteti a kiesés. Idén a beszállítók több problémával – nyersanyaghiány, magas energiaárak – is kénytelenek voltak szembenézni”

– tette hozzá Gorzolka, aki elismerte, hogy nekik is jelentős gondjaik vannak az Ázsiából származó behozatallal, ahol a logisztika még mindig nem érte el a járvány előtti szintet, és ahol az árak az egekbe szöktek.

Nagy a kereslet

A drágulás ellenére a lakosság vásárlóerejével egyelőre nincs gond, a kereslet tovább nőtt. A bútoripari cégek szerint különösen a tavalyi járványügyi lezárások idején ugrott meg a kereslet a termékeik iránt, amikor sokan otthonról voltak kénytelenek dolgozni, és ehhez az otthonukat is át kellett alakítani.

„Hosszú idő után megnyíltak a hobbiüzletek, és az emberek a szokásosnál nagyobb arányban kezdtek el padlót is vásárolni. A jelenlegi helyzetben, amikor ismét országos lezárás fenyeget a járvány miatt, és nagy a bizonytalanság, az emberek inkább spórolnak, és nem szórják feleslegesen a pénzt”

– magyarázzák a Tarkett Slovakia képviselői. A növekvő árak miatt most inkább csak azok vásárolnak, akik már a lakásuk befejezéséhez közelítenek, és ezért még az idei év végéig szeretnének olcsóbban bevásárolni. A bútorgyártó cégek és a padlóburkolatokat árusító üzletek pár százalékos kedvezményekkel próbálják megnyerni a vásárlókat. A készletek azonban vészesen fogynak, a vásárlók így nem mindig jutnak hozzá a kívánt mennyiséghez.

Előre vásárolnak

„Az idei év főként gazdasági szempontból volt különösen nehéz” – mondta el Slavomír Alžbetkin, a Javorina termelőszövetkezet vezérigazgatója. A piaci kilengések az alapanyagok beszerzésében is változásokat idéztek elő. „Szerencsénkre, előre vásárolunk, de így is jócskán le vagyunk maradva a korábbi évekhez képest” – mondta Alžbetkin. Az anyagvásárlásra tizenkét hónappal a bútor tényleges gyártása előtt kerítenek sort. Ennek köszönhetően egyelőre képesek kielégíteni a vásárlói igényeket. „Nem gondolom, hogy az elkövetkező hat–tizenkét hónapban gondjaink lennének a nyersanyaghiány miatt” – vallja Alžbetkin.

Januártól nőnek az árak

A Javorina által gyártott bútorok ára a járvány idején nem nőtt. Az általuk használt alapanyagok ára azonban ugyanekkor több mint 25 százalékkal emelkedett. Az egyes termékek árát a külföldi partnerekkel folytatott kommunikáció alapján szabják meg. Az árlistát egy meghatározott időtartamra adják ki, ami segíti a hazai és külföldi ügyfelek megtartását és a gyártási tervek betartását. „A mi esetünkben ez az időszak egy év, így a növekvő gyártási költségek ellenére sem emeltünk árat. Januártól azonban ezt már nem kerülhetjük el, növelnünk kell az árainkat” – teszi hozzá Alžbetkin. Szerinte a Javorina termékei átlagosan több mint 10 százalékkal nőnek majd.

Egyelőre a parkettagyártók sem szolgálnak hosszabb távú előrejelzésekkel, mivel a piaci helyzet továbbra sem stabilizálódott. „Az alapanyagok drágulásával párhuzamosan nőnek az energiaárak és a szállítási költségek is, és a drágulásnak egyelőre nem látni a végét. Ami biztos, hogy a jövő év első negyedében még 10–15 százalékkal nő majd a padlóburkolatok ára” – fogalmazta meg óvatos jóslatát Dawid Gorzolka.

DANIELA NÉMETH
A szerző a Trend gazdasági hetilap szerkesztője

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
orvosok

Vajon mennyit keresnek a kezdő orvosok a szomszédos országokban?

bevásárlás

Az idei karácsony lenullázhatja a számlánkat

sport a tv-ben 2

Képernyőn a liverpooli derbi

Megérkezett az első hó, így fest a téli Dunaszerdahely

Megérkezett az első hó, nézze, hogy fest a téli Dunaszerdahely

Kassa

A kijárási tilalom ellenére nagyobb a kassaiak mozgástere

gdffd

A patológus megkérdezte az elhunytak családtagjait, miért nem oltakoztak: Hatféle választ kapott!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.