Közélet

A NATO értékelő jelentése kritikus a Szlovák Fegyveres Erőkkel szemben

Brüsszel | Az Észak-atlanti Szövetség felrója a Szlovák Fegyveres Erőknek a gépesített hadosztály kiépítésének lassú tempóját, valamint a katonák és a katonai orvosok alacsony számát is. Ez a NATO értékelő jelentésének összefoglalójából derül ki, melyet Martin Dubéci, a parlamenten kívüli Pregresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) párt tagja osztott meg pénteken a közösségi hálón.
TASR

2018. augusztus 10. 18:29

A felvétel illusztráció - google

A dokumentum szerint a NATO azt ajánlja Szlovákiának, hogy kétszerezze meg az erőfeszítéseit a szövetség céljainak megvalósítása terén, a mennyiség, a minőség és az idő tekintetében is. A NATO továbbá jobb védelmi stratégiát vár Szlovákiától.

Arról, hogy a szlovák hadsereg prioritása lesz egy gépesített hadosztály kiépítése, még 2017-ben egyeztek meg a NATO-tagállamok védelmi miniszterei. Egy közepes típusú hadosztálynak már idén fel kellett volna állnia, de ezt a célkitűzést nem sikerült teljesíteni. 2030-ig kellene kiépíteni a nehéz gépesített hadosztályt, a NATO azonban ezzel a határidővel sem elégedett.

 

A szlovák kormány 2017-ben hagyta jóvá a 4×4 és 8×8 típusú, páncélozott gyalogsági harcjárművek vásárlását a régi, elavult járművek helyett. Egyelőre azonban nem született döntés a futóműveket illetően, aminek következtében továbbra sem világos, hogy a közbeszerzésre váró járművek megfelelnek-e majd a nehéz hadosztály követelményeinek, áll a NATO értékelő jelentésében.

A további problémák között a jelentés a katonai orvosok, illetve a Szlovák Fegyveres Erőknél szolgáló katonák alacsony számát említi, valamint azt, hogy a civil egységek nem támogatják kellő mértékben a hadsereget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jakubík és Gacsal: „Nem tudjuk, mi történt”

Európai programot!

Kiska pártja szerint Pellegrini az állam ellen vét, ha nem tesz semmit

Lubyová: Az oktatási tárcánál mindig van pénztartalék

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: Felszámolt temetők VII. / Szarajevó

Magyar arany a szegedi vb-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?