Közélet

A mezőgazdasági kockázati alap létrehozása továbbra sem biztos

Pozsony | Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás jócskán megnehezíti az agrártermelők munkáját. A gazdák érdekvédelmi szervezetei ezért évek óta sürgetik egy ágazati kockázati alap létrehozását, amely mentőövként szolgálhatna a bajba jutott termelőknek, a szaktárca azonban nem sieti el a dolgot.
Susla Béla

2021. január 13. 18:14

szárazság
Illusztrációs felvétel - Fotó: pixabay

A talajkérget repesztő szárazság, majd a hirtelen, szinte özönvízszerűen lezúduló esők az elmúlt években alaposan megtizedelték a termést. Nem beszélve arról, hogy a kiadós esőzések miatt például tavaly is jelentősen elhúzódott az ősziek betakarítása, így az ország több régiójában még december közepén is a termés begyűjtésén dolgoztak a gazdák.

„Az időjárási viszontagságok az elmúlt öt évben alaposan megnehezítették a termelők munkáját. Rendszerszintű intézkedésekre lesz szükség ahhoz, hogy csökkentsük a károkat a mezőgazdasági termelésben. Azt kell elérni, hogy célszerűen növeljük az ágazatban az állami segítségnyújtást, kihasználva a vidékfejlesztésre szánt eszközöket, a legmegfelelőbb növénykultúrákat és -fajtákat kell termeszteni, és állandóan figyelemmel követni a károkat. Létre kell hozni az ágazati kockázati alapot, és észszerűen összeállítani a stratégiai tervet az elkövetkező évekre” – nyilatkozta lapunknak Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője.

Hasonló hangnemben fejtette ki véleményét, és rugalmas, hatékony megoldásokra vár a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) is, a klímaváltozás hatását ugyanis leginkább az ország déli régiói érzik meg.

„A kedvezőtlen időjárási tényezők előreláthatatlanok, és rengeteg bizonytalanságot okoznak a gazdáknak. Ezen tényezők orvoslása érdekében mostanáig egyetlen kormány sem tett konkrét lépéseket, nem hozott hatékony intézkedéseket, mondjuk például a kockázati alap létrehozásával”

– vallja Patasi Ilona, az AKS elnöke.

A földművelésügyi tárca már 2019-ben jelezte, hogy elkészült a kockázati alap tervezete. „Az alap előkészítése a végső szakaszához érkezett. A nem biztosítható kockázatokra szánt éves összeg értéke mintegy 31,8 millió euró, aminek a 82 százalékát a földművelésügyi tárca állná, míg az agrártermelők 18 százalékkal járulnak hozzá a kockázati alap kiadásaihoz” – hangsúlyozta bő egy évvel ezelőtt az agrártárca. A minisztérium új vezetése még tavaly júniusban nyilvános vitára bocsátotta a biztosított és be nem biztosított kockázatokról szóló szakmai anyagot. Abban egyebek mellett elismeri, hogy az egyik megoldás a kockázati alap lenne, amely a minisztériumi számítások szerint 31 millió eurós összeggel rendelkezhet.

Az agrártárca idén azonban már egészen más eszközök és formák bevezetését fontolgatja a kockázati tényezők orvoslására. „A 2020–2021-es átmeneti időszakban a kockázati tényezők kezelésére új eszközök bevezetésén gondolkodunk: dotáció formájában a kommersz biztosítási sémákra, konkrétan a természeti katasztrófákra, az állati és növényi betegségekre, a kedvezőtlen éghajlati körülményekre, a kártevők okozta kiesésekre fókuszálva” – részletezte Anežka Šrojta Hrdá, a szaktárca szóvivője. Az agrártárca kiemeli, hogy az elkövetkező időszakban támogatni szeretné a vízszabályozást is, ezzel is hozzájárulva az időjárási viszontagságok mérsékléséhez. A feltételezett dotáció abból a támogatási tervezetből indulhat ki, amely részét képezi az EU Közös Agrárpolitikájának.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hamran István Peter Kovařík
Frissítve

A magyar Hamran István is még játékban van az országos rendőrfőkapitányi posztért

országos tesztelés BA

Az előzetes eredmények szerint Pozsony megyében 0,8 százalék alatti a pozitivitási arány

Roman Mikulec

Mikulec e hét végéig eldönti, hogy kinevezi-e Kovaříkot a rendőrség élére

koronavírus-vakcina

A 85 évnél idősebbek telefonon is igényelhetik a védőoltást

Giuseppe Conte
Frissítve

Az olasz kormányfő kedden benyújtja a lemondását

koronavírus

Hat tünet, amely bizonyítja, átestünk a koronavírus-fertőzésen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.