Közélet

A mélyülő ínség törvényt bont

Pozsony | A 2012 végén évtizedes csúcsra tört munkanélküliség gyakran csalásra vagy legalábbis nem jogtiszta megoldásokra kényszeríti az embereket. Sokan a táppénzes időszak meghosszabbításával, a baleset-, vagyonbiztosítási szerződésük „kihasználásával” próbálnak javítani anyagi helyzetükön.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. január 26. 09:07

Tavaly jelentősen nőtt a táppénzen lévők száma és hosszabbra nyúlt a táppénzes időszak tartama is. Ugyanakkor jelentős regionális eltérések mutatkoznak ebben is, akárcsak a munkanélküliségi ráta tekintetében. „Az ideiglenes munkaképtelenség átlagos hossza 2012-ben 50,69 nap volt, ami 5 nappal, vagyis 11 százalékkal hosszabb, mint 2011-ben” – tájékoztatta lapunkat a Szociális Biztosító. A biztosító szerint azonban nőtt a visszaélések száma is, ezt bizonyítja, hogy a felülvizsgáló orvosok az év első 9 hónapjában csaknem háromszor több esetben szakíttatták meg a kezelést, mint 2011-ben egész évben. „A biztosító javaslatára több mint 43 ezer esetben szakították meg a táppénz folyósítását, míg 2011-ben egész évben csak mintegy 15 ezer esetben” – tájékoztat a biztosító.

Nőtt a visszaélések száma az üzleti biztosítások esetében is. Tavaly tíz kétségesnek tűnő kárigényből kilenc biztosítási csalásnak bizonyult – közölte az ország vezető biztosítója, az Allianz-Szlovák Biztosító. A csalások száma leginkább az élet- és baleset-biztosítások terén ugrott meg, egy év alatt megnégyszereződött. „A válság bizonyára befolyásolja a biztosítási csalások gyakoriságát. Leginkább azokban a régiókban próbálnak visszaélni a baleset-biztosítással, ahol magas a munkanélküliek aránya” – közölte Jaroslava Zemanová, az Allianz-Szlovák Biztosító ellenőrzési osztályának vezetője. Egy-egy indokolatlanul hosszú orvosi gyógyellátás révén 1000–2000 euró is kicsalható a biztosító zsebéből, ami sokaknak már megéri a kockázatot – vélik az Allianz szakemberei, akik arra figyelmeztetnek, 266 euró feletti kár esetén már büntetőeljárás indulhat. 
További részletek nyomtatott kiadásunkban.
Önnek ajánljuk
Andrej Danko

Indulatos pártelnöki vita

Zuzana Čaputová

VIDEÓ: Saját vitaműsorral jelentkezett Zuzana Čaputová

peter pellegrini

Pellegrini üzent a kórházból

Lichtmannegger László

VERSEK ÉS ARCOK: A gyűlölködés jelen van a mindennapokban

Józanságpárti felvonulás a 20. század elején

Egy balul sikerült társadalmi kísérlet - A száraz Amerika

Quentin Tarantino

Apa lett Quentin Tarantino

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.