Közélet

A megkezdett út folytatására buzdította a pápa az Egyházak Ökumenikus Tanácsát

Pozsony | Ferenc pápa arra buzdította a Szlovákiai Egyházak Ökumenikus Tanácsának tagjait, hogy folytassák a megkezdett utat, amely olyan értékes kincs, amit nem szabad feladni. Ugyanakkor két testvéri tanácsot is adott a szabadság és az egység evangéliumának terjesztéséhez. A Szentatya a pozsonyi apostoli nunciatúrán mondott beszédet.
TASR

2021. szeptember 12. 17:46

Frissítve
Ferenc pápa
- TASR-felvétel

A Szentatya beszédében elmondta, az ateista üldöztetés évei után indult el új útjára  a közösség, akkor, amikor a vallásszabadságot ellehetetlenítették vagy súlyosan korlátozták. „Most ennek az útnak az a szakasza köt össze benneteket, amely során meggyőződhettünk arról, milyen szép, ugyanakkor mennyire nehéz szabadságban megélni a hitet. Mert ott kísért annak a veszélye, hogy újra rabszolgává válunk, persze már nem egy rendszer, hanem valami még rosszabb rabszolgájává, és ez a belső rabszolgaság” – jegyezte meg a pápa. Beszéde során utalt Dosztojevszkijre, a nagy inkvizítor legendájára, és azt mondta, segítenünk kell egymást.

A katolikus egyházfő szavai szerint itt, Európa szívében el kell gondolkodnunk, vajon a keresztények nem vesztették-e el az igehirdetés buzgalmát, a tanúságtétel próféciáját. „Vajon az evangélium igazsága tesz szabaddá bennünket, vagy akkor érezzük szabadnak magunkat, ha szabadon irányíthatjuk az életünket és békésen, negatív következmények nélkül haladhatunk előre?” – tette fel a kérdést a pápa.

A katolikus egyházfő rámutatott, hogy az evangelizáció a testvériség révén született meg, Cirill és Metód pecsétje hitelesíti. Szavai szerint a kereszténység e tanúi segítenek bennünket abban, hogy folytassuk utunkat, és Jézus nevében testvéri közösséget alkossunk. „Végtére is másképp hogyan akarhatnánk, hogy Európa újra megtalálja keresztény gyökereit, ha a mi, a saját gyökereink is kiszakadtak a közösségből? Hogyan álmodhatnánk egy ideológiáktól mentes Európáról, ha nincs bátorságunk Jézus szabadságát a hívők egyes csoportjainak érdekei elé helyezni? Nehéz egy evangéliumtól áthatott Európát akarni addig, amíg nem aggódunk amiatt, hogy nem vagyunk egységesek, és nem törődünk egymással ezen a kontinensen” – mondta. A pápa szerint a gyakorlati és a történelmi okok, a politikai béklyó nem lehet leküzdhetetlen akadály az efelé vezető úton.

Két testvéri tanácsot is adott a szabadság és az egység evangéliumának terjesztéséhez. „Az első tanács a szemlélődésre vonatkozik. A szláv népek ismertetőjegye – amit meg kell őrizni – a szemlélődés, amely túlmutat a filozófiai és teológiai fogalmakon, és a misztériumot befogadni képes tapasztalati hitből indul ki” – mondta a katolikus egyházfő. A második tanács a cselekvésre vonatkozik. A pápa szerint az egységet a jó szándék és a közös érték őrzése mellett főleg azáltal érjük el, hogy teszünk valamit azokért, akik közelebb visznek bennünket az Úrhoz. Rámutatott, hogy a szegényekről van szó, akikben ott van Jézus.

Ivan Eľko, a Szlovákiai Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke Janka Krivošová festőművész alkotásának reprodukcióját adta át a katolikus egyházfőnek.

Az ökumenikus találkozó után Ferenc pápa négyszemközt találkozik a Jézus Társasága tagjaival.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sav

Őszre elegünk lett az óvintézkedésekből

A kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

A kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

iskola

Egyre több állástalan talál magának munkát

Vladimír Lengvarský

Lengvarský: Bérpótlékot kapnak, akik az első vonalban dolgoznak a járvány idején

Tompa Mihály Alapiskola

GALÉRIA: Megújult a Tompa Mihály Alapiskola

koronavírus Románia

Romániában két hétre bezárnak az iskolák, kötelezővé válik a maszkviselés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.