A Magyar Szövetség elnökségének tagjai többségében Pellegrinit támogatják

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke (Fotó: Somogyi Tibor)
Pozsony |

Az államfőválasztás előtt a Magyar Szövetség elnökségéből tizennégyen közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben arra szólítják fel a választóikat, a voksolás második fordulójában Peter Pellegrinire adják a szavazatukat. Ketten nem csatlakoztak a nyilatkozathoz, Mózes Szabolcs elnökségi tag pedig egyenesen a választástól való távolmaradásra buzdít.

„Alulírottak, a Magyar Szövetség elnökségi tagjai ezúton nyilvánítjuk ki támogatásunkat Peter Pellegrininek az elnökválasztás második fordulójában” – olvasható a párt vezetésének többsége által támogatott közleményben. Hozzáteszik, egy békés jövőt szeretnének, Pellegrinit pedig a béke hangjának tartják, illetve szerintük államfőként ő nem engedne az „európai progresszív elit nyomásának”, hogy az Európai Unió tagállamainak jogköreit korlátozzák és menekültkvótákat vezessenek be. A közleményben leszögezik, a Hlas elnöke lehet a garanciája a Magyarországgal és a V4 többi államaival való jó kapcsolatnak és együttműködésnek. „Ez teszi Peter Pellegrinit olyan jelöltté, aki mögé fel tudunk sorakozni, és javasolni tudjuk személyét választóink számára. Tisztelettel kérjük Önöket, hogy ne hagyják másokra a jövőnkről való döntést, és vegyenek részt az elnökválasztás második fordulójában” – zárják a közleményt, amelyet a Magyar Szövetség elnökségének alábbi tagjai írtak alá:

Forró Krisztián, pártelnök
Pandy Péter, az Országos Tanács elnöke
Gyimesi György, alelnök
Orosz Örs, alelnök
Csenger Tibor
Berényi József
Nagy József
Agócs Gergely
Cziprusz Zoltán
Pál Attila
Furik Csaba
Bárdos Gyula
Viola Miklós
Andruskó Imre

A Magyar Szövetség elnökségének alábbi tagjai azonban cikkünk megjelenéséig nem csatlakozott a közleményhez:

Pataky Károly
Mózes Szabolcs

Közülük Mózes a közösségi oldalán terjedelmes bejegyzésben ír arról, hogy a szombaton, az elnökválasztás második fordulójakor nem járul az urnákhoz. A döntése indoklásában először felidézi Pellegrini azon lépéseit, amelyek problémásak a magyar kisebbség szempontjából. „Csendesen végignézte Hedvig és a DAC-drukkerek megveretését, megszavazta az államnyelvtörvényt és az állampolgársági ellentörvényt, kormányfőként szerepét túljátszva szlovák iskoláért lobbizott a Csallóközben, provokációnak nevezte a kétnyelvűségi küzdelmeket” – sorolja Mózes, majd ellenfele, Korčok esetében is felidézi a hasonló ügyeket. „Ő volt az, aki miniszterként a zökkenőmentes, konstruktív és szívélyes szlovák-magyar kapcsolatok között rendszeresen előkapott egy-egy magyar témát, hogy »szuverenitási ügyet« kreáljon belőle. A mi ügyeinket pedig - kisebbségi törvény - az apparátusa gáncsolta, az ő beleegyezésével” – írja a korábbi külügyminiszterről. Mózes arra is rámutat, a béke és a háború témája az államfőjelöltek esetében szerinte nem játszik központi szerepet. „Aki pedig azt hiszi, a gyenge reprezentatív funkcióval megáldott szlovák államfő személyén múlik európai béke és háború, az üsse fel az alkotmány elnöki jogköröket tartalmazó fejezeteit és nézze meg az ország geopolitikai súlyát. Bárki lesz az elnök, minden picit is komoly ügyben a kormány és a parlament dönt, az államfő asszisztál” – szögezi le.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Magyar Szövetség a választás első fordulójában Forrót indította, aki a múlt héten Pellegrinivel közös sajtótájékoztatóján a Hlas elnökének támogatására buzdított. A párt azonban határozatot nem fogadott el arról, beálljanak-e valamelyik továbbjutó jelölt mögé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?