A Magyar Szövetség bemutatta az EP-listáját

A Magyar Szövetség EP-listájának vezetője Berényi József lett.
Pozsony |

A Magyar Szövetség Országos Tanácsa (OT) szombaton döntött arról, kik kerülnek fel a párt listájára a közelgő európai parlamenti választásokon. A listavezető Berényi József lett.

Forró Krisztián, a párt elnöke szombaton úgy fogalmazott, a lista összeállításakor fontos szempont volt a gazdag politikai tapasztalattal rendelkező képviselőjelöltek felvétele, ezért is esett Berényire a választás, aki korábban külügyi államtitkári pozíciót is betöltött, jelenleg pedig Nagyszombat megye alelnöki székében ül.

Berényi az élen

Berényi listavezetőként megköszönte a párt bizalmát és kiemelte, a szlovákiai magyar közösség számára fontos lenne, hogy a helyi és megyei önkormányzatok mellett az Európai Parlamentben is legyen képviselete. Hangsúlyozta, Szlovákia helyét csakis az Európai Unióban tudja elképzelni, hiszen a csatlakozás számos előnnyel járt az ország lakossága számára, legyen szó akár a szabad utazásról, akár az uniós támogatásokról. Ugyanakkor nem gondolja, hogy nem szabad kritikát megfogalmazni az európai intézményrendszerrel szemben, Berényi szerint ez nem egyenlő az unióból való kilépéssel. Ezt követően ismertette, milyen politikai célokat szeretnének képviselni Brüsszelben.

A politikai célok

Elsőként a Minority Safepack nevű, a nemzetiségi kisebbségek védelmét célzó kezdeményezést említette, amelyet több mint egymillió uniós állampolgár írt alá, és amellyel az Európai Bizottság ennek ellenére sem kezdett el érdemben foglalkozni. Berényiék felélesztenék a témát, és ha mandátumhoz jutnak, szorgalmazni fogják a szükséges normák kidolgozását a kisebbségek jogegyenlősége érdekében.

Ami a megosztó kulturális-etikai témákat illeti, a listavezető kijelentette, teljes mértékben toleráns magatartást szeretnének tanúsítani az LMBTQ-közösség tagjaival szemben, és elutasítanak mindenféle diszkriminációt, ugyanakkor nem értenek egyet az „LMBTQ-féle életstílus propagálásával, főleg az ifjúság körében”. Berényi szerint ugyanis ez valós probléma, és elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió ezzel kapcsolatban nyomást gyakoroljon az egyes tagországokra. Ugyanígy elutasítják a kötelező menekültkvóták bevezetését, szerintük az EU migrációs politikája 2015 óta egyébként is rossz irányba halad.

„Megértjük, hogy egy országnak munkaerőre van szüksége, és ezt más, az EU-n kívüli országok lakosaival akarja megoldani, de ami most zajlik, az árt az Európai Uniónak. A munkaerő-toborzást a Közel-Keleten és Észak-Afrikában kell lefolytatni, és azokat kell beengedni, akik átmennek a szűrőn”

– fogalmazott.

Az orosz–ukrán háború kapcsán Berényi azt mondta, továbbra is elítélik, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, hiszen mint minden kérdést, úgy a kisebbségek helyzetét is tárgyalóasztal mellett kell megbeszélni, a katonai beavatkozás pedig nem lehet megoldás.

„Viszont azt tapasztaljuk, hogy mind Oroszország, mind az Európai Unió presztízskérdést csinál a hadi helyzetből, mindkettő csak és kizárólag a győzelemre épít, ez pedig hosszú távon nagyon komoly veszélyeket jelenthet, mert nem látni a folyamat végét”

– közölte, hozzátéve, egyik fél sem kezdeményezi a béketárgyalásokat. Az EU szankciós politikájával kapcsolatban leszögezte, az eddig elfogadott 13 csomag biztosan megnehezítette az oroszok dolgát, de visszavonulásra nem kényszerítette őket, és károkat okoztak magának az uniós gazdaságnak is.

A többi név

A párt EP-listájának második helyén Pandy Péter, az Országos Tanács elnöke kapott helyet, őt követi Orosz Örs, a párt alelnöke, majd Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara (AKS) vezetője. A névsor a következő képviselőjelöltekkel folytatódik: Iván Tamás, Mag Fodor Enikő, Herbácskó Anita, Mészáros Anikó, Köpönczei Péter, Marczinkó Zoltán, Klenovics Gábor, Drab Melinda, Brunczlík Viktor, Ivanecký János, Miklós László.

Forró hangsúlyozta, a lista összeállításánál a fiatalok beválogatása szintén fontos volt a párt számára, valamint ügyeltek a nők képviseletére is, amit az is bizonyít, hogy a lista egyharmadát női jelöltek adják. A pártelnök bízik abban, hogy a Magyar Szövetség ezúttal sikeres lesz a június 8-án esedékes választáson, és legalább egyetlen mandátumot sikerül szereznie. Emlékeztetett, öt évvel ezelőtt mintegy 400 szavazat hiányzott ahhoz, hogy képviselőt küldhessenek Brüsszelbe.

Galéria
A Magyar Szövetség EP-listája

1. BERÉNYI József, Nagyszombat megyei alelnök

2. PANDY Péter, a Magyar Szövetség Országos Tanácsának elnöke, Kassa megyei képviselő, jogász

3. OROSZ Örs, a Magyar Szövetség alelnöke, Nyitra megyei képviselő

4. PATASI Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke

5. IVÁN Tamás, a Szlovákia Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke

6. MAG FODOR Enikő, Besztercebánya megyei képviselő

7. HERBÁCSKÓ Anita, polgármester

8. MÉSZÁROS Anikó, EP képviselői asszisztens

9. KÖPÖNCEI Péter, polgármester, Nyitra megyei képviselő

10. MARCINKÓ Zoltán, polgármester

11. KLENOVICS Gábor, közgazdász

12. DRAB Melinda, vállalkozásfejlesztési tanácsadó

13. BRUNCZLÍK Viktor, tanár

14. IVANECKÝ János, menedzser

15. MIKLÓS László, volt környezetvédelmi miniszter

Aktuális kérdések

Forró továbbá kitért azokra az aktuális témákra is, amelyekről az Országos Tanács ülésén tárgyaltak. Elmondta, nem értenek egyet a büntető törvénykönyv módosításával, amelynek eredményeként rövidülnek a bűncselekményekkel kapcsolatos elévülési idők. A párt egyhangú álláspontja, hogy ezek az intézkedések nem segítenek a korrupció elleni harcban. Az orosz–ukrán háború második évfordulója kapcsán úgy fogalmazott, elítélik a katonai agressziót, és támogatják, hogy az ország humanitárius segítséget küldjön a bajba jutott embereknek. Szintén nagyjából két éve történt, hogy a Sajó folyó vize vörösre színeződött, mint kiderült, a közeli ércbányából kiömlő bányavíz miatt. Forró szerint az előző kormány elhanyagolta ezt a problémát, ezért fontos lenne, hogy az új kabinet komolyan vegye a környezetvédelmi kérdéseket. A gazdatüntetést illetően leszögezte, támogatják a hazai mezőgazdászok kiállását, és elfogadhatatlannak tartják az „EU kettős mércéjét”, amely ahhoz vezet, hogy a szigorú megkötések eredményeként hátrányba kerülni az uniós gazdák az EU-n kívüliekhez képest. A párt továbbá pozitívan értékelte Horony Ákos nemrégiben kinevezett kisebbségi kormánybiztos eddigi tevékenységét.

„Örülünk, hogy a kormány egy szakmailag rátermett biztost nevezett ki”

– mondta. Végül pedig kiemelte a magyar és a szlovák kormány jó viszonyát.

Az államfőválasztás

A sajtótájékoztatón felmerült a közelgő államfőválasztás témája is, amelyen Forró maga is jelöltként indul. A pártelnök szerint a választás első fordulója kiemelten fontos a szlovákiai magyarok számára.

„Meg kell mutatnunk, hogy itt vagyunk”

– emelte ki, hozzátéve, fel kell hívni a figyelmet a kisebbséget érintő problémákra, mint például a dél-szlovákiai régiók fejlesztése, a kettős állampolgárság helyzete, vagy a kollektív bűnösség elve, ami még ma is érvényben van.

Újságírói kérdésre Gyimesi György, a párt alelnöke elmondta, nem tudja elképzelni, hogy a Magyar Szövetség a választás második fordulójában Ivan Korčokot támogassa, hiszen az elképzelései szöges ellentétben állnak a magyar pártéval, legyen szó akár Ukrajnáról, akár az uniós vétójog eltörléséről. Forró ennél visszafogottabban fogalmazott, szerinte meg kell várni, mit ígérnek a második fordulóba jutó jelöltek a kisebbségek számára, de mint mondta, ahhoz, hogy Korčok választására buzdítsák az embereket, ahhoz az államfőjelöltnek nagyon sokat kellene tennie. A pártelnök azt sem zárta ki, hogy egyetlen jelöltet sem támogatnak a második fordulóban

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?