Közélet

A magyar nyelvre ugranak

Pozsony | Szinte csak a magyar nyelv használata miatt indított eljárást a kulturális minisztérium az államnyelvtörvény alapján 2013 és 2015 között, derül ki az államnyelv használatáról szóló jelentésből.
Szalay Zoltán

2016. február 17. 10:06

Bár elfogadásakor azt hangsúlyozták, nem a kisebbségek ellen irányul, mégis erre használják a nyelvtörvényt. 
 
60 beadvány érkezett 2013 októbere és 2015 októbere között a kulturális minisztériumba a nyelvtörvény megsértése ügyében, ebből tízet elutasított a tárca. A beadványok jelentős része a magyar nyelvhasználatot érinti: magyar nyelvű óriásplakátok, hirdetések, kulturális eseményekre szóló meghívók, magyar nyelven tartott önkormányzati ülések. A tárca hét ügyben kezdett eljárást egy külön törvény, az államigazgatási ellenőrzést szabályozó jogszabály alapján, mindannyiszor a magyar nyelv használatával kapcsolatban. Elvétve más nyelvek és a szlovák helytelen használata miatt is panaszkodtak az állampolgárok, egy feljelentés a gorál nyelvjárás használata miatt érkezett egy regionális lapban. Az 50 bejelentésből, amelyeket megalapozottnak ítéltek, 16nál már a bejelentés címében feltüntették a magyar nyelvet. A jelentés nem tartalmaz adatokat a bírságokkal kapcsolatban. Jozef Bednár, a minisztérium szóvivője lapunk kérdésére megerősítette, egyelőre nem szabtak ki bírságot a nyelvtörvény megsértése miatt. 
 
A kulturális minisztérium 2009 óta kétévente méri fel az államnyelvtörvény használatát. 2011 óta már csak akkor szabhat ki bírságot a tárca, ha a törvénysértés olyan információ esetében történik, ami az állampolgárok életét, egészségét, biztonságát vagy vagyonát veszélyeztetheti, vagy ha közigazgatási szerv által kiadott közérdekű információról van szó. Egyéb szervek is felügyelik az államnyelv használatát, így a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet (SOI) vagy a frekvenciatanács, ez utóbbi 2013 és 2015 között 1365 euró bírságot szedett be különféle médiumoktól. A mediális területen leginkább a cseh nyelvvel akadtak problémák, egyes csatornák cseh nyelvű szinkronnal sugároztak olyan műsorokat, amelyeknél ezt nem teszi lehetővé a nyelvtörvény. Sándor Anna nyelvész szerint továbbra sem kiegyensúlyozott az államnyelv és a kisebbségi nyelvek védelme. „Ha a magyar nyelv beszélőinek különböző problémáik adódnak a magyar nyelv használata miatt, az arra ösztönzi őket, hogy ne használják ezt a nyelvet - állítja a nyelvész. - A jogszabályok aránytalanul védik a többségi nyelv használatát.“ 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.