A Legfelsőbb Bíróság megerősítette Kočner és Rusko 19 éves büntetését

kočner rusko

A Legfelsőbb Bíróság kedd délután jóváhagyta a Specializált Büntetőbíróság tavaly februári ítéletét, amely a váltóhamisítási ügyben bűnösnek találta a Kuciak-gyilkosság megrendelésével is vádolt Marián Kočnert, valamint Pavol Rusko egykori gazdasági minisztert. Mindketten 19 év letöltendő börtönbüntetést kaptak, Kočnernek pedig 10 ezer eurós büntetést is fizetnie kell.

A Legfelsőbb Bíróság ugyanakkor elutasította az ügyész, Ján Šanta fellebbezését, amelyben 20 éves büntetést kért Kočnernek, ahogy a vádlottak fellebbezését sem fogadta el a törvényszék.

„Az igazság ma győzött. De ez csak a kezdet” – mondta Daniel Lipšic, a Markíza televíziót képviselő ügyvéd.

A bíróság szerint Kočner és Rusko, miután megegyeztek Štefan Ághgal, akinek az ügyében külön eljárás indult, négy hamis váltót állítottak ki a Markíza kereskedelmi televízióra. A váltókkal 69 millió eurót akartak kicsalni a csatorna jelenlegi tulajdonosaitól. Kočner leghamarabb 2033-ban, Rusko nagyjából két évvel később kérvényezheti a feltételes szabadlábra helyezést.

 

Kočner és Rusko négy hamis váltót állított ki a Markíza kereskedelmi televízióra. A váltókkal 69 millió eurót akartak kicsalni a csatorna jelenlegi tulajdonosaitól. Mivel rendkívül súlyos bűncselekményt követtek el, Kočner leghamarabb 14 év múlva kérheti feltételes szabadlábra helyezését. A büntetésbe beszámítják a 2018 júniusától a vizsgálati fogságban töltött hónapokat, ezért legkorábban 2033-ban kérheti a szabadon engedését. A férfi ekkor 72 éves lesz. Kočnert a Kuciak-gyilkosság megrendelésével is vádolják, ez a per még folyamatban van.

Pavol Rusko, aki Kočnerhez hasonlóan szintén 57 éves, eddig nem töltött el hosszabb időt vizsgálati fogságban, így hozzávetőlegesen két évvel tovább marad rács mögött. Rusko 2003 és 2005 között a ma már nem létező ANO egykori kormánypárt vezetője volt, és a második Dzurinda-kormány gazdasági miniszteri tisztségét is betöltötte, ám a szóban forgó Markíza televízió vezérigazgatója is volt egy ideig. Azzal is vádolják még, hogy meg akarta gyilkoltatni egykori üzlettársát, Sylvia Volzovát. Ebben az ügyben még nincs ítélet.

Marek Para, Kočner és Rusko ügyvédje a tárgyalás után arról beszélt, az európai jogorvoslati fórumokhoz fordulnak, az eljárást ugyanis nem tartják igazságosnak.

A vádat képviselő Ján Šanta szerint a most lezáruló per a szlovák igazságszolgáltatás legnagyobb gazdasági jellegű ügyéről szólt, hiszen az elítéltek közel 70 millió eurós csalást akartak elkövetni.

„A fejenként 19 év börtönbüntetés valóban példaértékű és egyben törvényes, valamint igazságos. Nemcsak egy csatát nyertünk meg, hanem egy komoly háborút is” – fogalmazott az ügyész.

Daniel Lipšic, a Markíza televíziót képviselő ügyvéd tegnap úgy nyilatkozott, szerinte az igazság győzedelmeskedett. „De ez még csak a kezdet” – írta a közösségi oldalán. Lipšic arról is beszélt, néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy a Kočnerhez és Ruskóhoz hasonló befolyással rendelkező embereket ilyen súlyos börtönbüntetésre ítéljék. Az ügyvéd kiemelte, Kočner nyilvánosságra került Threema-üzeneteiben is gyakran kommunikált a váltókról. Az elkövetők ügyvédjei azt igyekeztek bebizonyítani, hogy a kommunikáció dokumentációját manipulálták. Lipšic kiemelte, a váltóügyben még az előtt adták be a vádiratot, hogy a Threema-üzenetek felbukkantak volna, így a védelem nem állt szilárd lábakon. A kérdéses kommunikációban Kočner többször egyeztetett a váltóügyről a Smer egykori igazságügyi államtitkárával, Monika Jankovskával, aki jelenleg vizsgálati fogságban van. (czg, TASR)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?