Közélet

A középiskolások 75%-a Čaputovát választaná meg elnöknek

Pozsony | Ha csak a középiskolások szavaznának a közelgő elnökválasztáson, Zuzana Čaputová nyerné meg azt, aki csaknem 50 százalékkal több szavazatot szerezne a diákok körében, mint az ellenfele, Maroš Šefčovič. Ez a középiskolások körében tartott, szimulált elnökválasztásnak az eredményéből derül ki, melyet a Középiskolásokért (Pre stredoškolákov) Polgári Társulás tagjai szerveztek meg.
TASR

2019. március 23. 08:53

Zuzana Čaputová - TASR-felvétel

A szimulált választásra március 18. és 20. között került sor 54 szlovákiai városban és községben. A voksoláson 128 gimnázium és szakközépiskola 15 évnél idősebb diákjai vettek részt. Karolína Schwabová, a szervezők egyike pénteken elmondta: mintegy 31 000 „választásra jogosult személy” adta le a voksát. Hozzátette: választásra jogosult személynek számított minden 15 évnél idősebb középiskolai tanuló.

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy az első fordulóhoz képest magasabb volt (csaknem 8 százalék) az érvénytelen szavazatok száma. Ezt azzal magyarázzák, hogy többen protestszavazatokat adtak le, például más jelölt nevét írták a szavazólapra. Az egyházi iskolákban volt a legmagasabb az érvénytelen szavazatok aránya.

„Hét iskolában például több volt az érvénytelen szavazat, mint a Maroš Šefčovičre leadott voks”

– tette hozzá Schwabová.

A szavazóbizottságok tagjai diákok voltak. „Ez azért fontos, mert a középiskolásokat így közvetlenül is bevonjuk a folyamatba” – magyarázta Veronika Cigáneková projektkoordinátor. Elmondása szerint a projekt fő célja, hogy motiválják a fiatalokat a választásokon való részvételre és erősítsék a politikai tudatosságukat. „Hogy tudatosítsák, hogy ez nem egy távoli dolog, hanem éppen hogy őket és a mindennapi életüket is érinti” – fűzte hozzá.

A Középiskolásokért PT 2012 óta működik. Egy információs portált működtet fiatalok számára, ezen kívül informális oktatási rendezvényeket szervez országszerte. Az elnökválasztásról például 90 workshopot tartottak. Együttműködnek a zmudri.sk portállal is. A PT 2017-ben szimulált megyei, 2018-ban szimulált önkormányzati diákválasztást rendezett. 2019-ben megszervezik a szimulált európai parlamenti diákválasztást is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Oszlopnak ütközött egy szlovákiai turistabusz Budapesten

VIDEÓ: centikkel kerülték el a hegyről lezúduló sziklák az autót

Tragikus baleset a Dunaszerdahelyi járásban: egy férfi meghalt, egy nő súlyosan megsérült

Istentisztelet közben szakadt le egy templom teteje, többen meghaltak

Trump: a Mueller-jelentés egyes megállapításai "marhaságok"

Mentőhelikopter szállította kórházba a motorost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?