Közélet

A kormányfő nem támogatja az Isztambuli Egyezményt, amíg az ellentétben áll a szlovák alkotmány házasságdefiníciójával

Pozsony | Robert Fico (Smer-SD) kormányfő nem hagyja jóvá, hogy a kormány ratifikálja az Európa Tanács nők elleni és családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményt (az ún. Isztambuli Egyezményt).
TASR

2018. február 22. 17:07

Illusztrációs felvétel - TASR

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő nem hagyja jóvá, hogy a kormány ratifikikálja az ún. Isztambuli Egyezményt, amíg az ellentétben áll a szlovák alkotmányban lefektetett házasságdefinícióval, amely a házasságot kizárólag férfi és nő kötelékeként határozza meg. Fico ezt csütörtökön jelentette ki a Kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve: mindhárom koalíciós párt álláspontját képviseli.   

A miniszterelnök ugyanakkor nem zárkózott el az elől, hogy az egyezményből átemeljék a szlovák jogrendbe a hasznos intézkedéseket, elsősorban azokat, amelyek a nők védelmére, illetve a nők elleni erőszak felszámolására irányulnak. Fico szerint az egyezménybe foglalt intézkedések 98-99 százaléka hasznos.

Az egyezményt még 2011-ben írta alá Szlovákia, Iveta Radičová kormányzása idején. A dokumentumot azóta sem ratifikálták. Fico szerint emiatt semmilyen szankció nem fenyegeti Szlovákiát. Hozzátette: az egyezménnyel Európa védekezhet a migrációval érkező veszélyekkel szemben, de nem fogadhat el olyan intézkedéseket, amelyek ellentétesek az egyes tagállamok polgárainak meggyőződésével és érzéseivel.

2018. február 20. 10:09

Fico, a madame

A kormánykoalíció számára elsősorban azok a passzusok elfogadhatatlanok, amelyek a nemek közötti egyenlőségről, illetve a férfiak és nők családban betöltött, tradicionális szerepeinek, mint sztereotípiáknak az eltörléséről szólnak - magyarázta a kormányfő.

Február 13-án közös nyilatkozatban fordultak a kormányhoz a keresztény egyházak képviselői, melyben kérték, hogy Szlovákia vonja vissza az Isztambuli Egyezmény támogatását.

A témában sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Tibor Bernaťák, az SNS frakcióelnöke is, aki hangsúlyozta: a párt elutasítja az Isztambuli Egyezményt és arra fog törekedni, hogy vonják vissza Szlovákia aláírását. Bernaťák hozzátette: az SNS kiáll a nők védelme mellett és nem tolerálja a nők elleni erőszakot. Az egyezményben azonban véleményük szerint több kockázat is rejlik, utat nyithat például a homoszexuálisok regisztrált partnersége előtt.

Önnek ajánljuk

Kilenc évet kapott Juraj Hossú, Henry Acorda gyilkosa

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Mestertolvajt fogtak Galántán: magára zárta az autót a lopási kísérlet közben

Már 334 forint felett jár az euró

Agócs Attila: A Kuciak-gyilkosság után ki kellett volna lépnünk a koalícióból

Továbbra is elégedetlenek a pedagógusok a fizetésük miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?