A kormány is rábólintott a vállalkozások támogatására

Krajniak
Pozsony |

Szerdán a kormány is rábólintott a járványügyi megszorítások miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak nyújtott állami támogatásokra. Milyen feltételeknek kell megfelelniük, hogy hozzájussanak a pénzhez?

A Milan Krajniak munkaügyi miniszter által előterjesztett és a kormány által elfogadott javaslat szerint az érintett vállalkozások újra igénybe vehetik a munkahelyek megtartása érdekében beindított Elsősegély program 3B intézkedéscsomagját. A 3B intézkedéscsomagból azok a munkáltatók igényelhetnek támogatást, akik annak ellenére sem bocsátották el az alkalmazottaikat, hogy a járványügyi intézkedések miatt nem végezhették a munkájukat a szokásos módon. A támogatást azok vehetik igénybe, akiknek november végén és decemberben be kellet zárniuk, és emiatt minimum 40 százalékkal csökkentek a bevételeik, miközben legfeljebb 49 embert foglalkoztatnak. Akiknek a bevételei 40–59,99%-kal csökkentek, azok egy alkalmazottra legfeljebb havi 450 eurós támogatásra számíthatnak, 60–79,99%-os csökkenés esetén ez 630 euró, 80 százalék felettinél pedig 810 euró. A munkaügyi tárca előzetes becslései szerint a támogatás 24 millió eurós többletkiadást jelent majd az államnak.

A kormány a szerdai ülésén elfogadta a munkaügyi tárca azon javaslatát is, amely alapján a munkáltatók és az önálló kereső tevékenységet végző személyek (SZČO) későbbre halaszthatják a társadalombiztosítási járulék befizetését. A 2021 decembere után fizetett járulékot így 2024. december 31-ig fizethetik be az erre jogosultak. A halasztással azok élhetnek, akiknek a nettó forgalmuk vagy a vállalkozásból származó bevételeik több mint 40 százalékkal estek vissza. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?