A kórházhálózat optimalizálásának elhalasztását kéri a ZMOS

F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház és Rendelőintézet

A kórházhálózat optimalizálásának elhalasztását kéri a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS), egyebek mellett a mentőszolgálat folyamatban levő reformjára hivatkozva. Erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt Jozef Božik, a ZMOS elnöke, Simony (Partizánske) polgármestere.

„Amikor 2021-ben jóváhagyták az optimalizálást, egyúttal ígéretet tettek, hogy párhuzamosan létrehozzák a mentőállomások új hálózatát. (...) Ez nem történt meg” – szögezte le Božik, hozzátéve, enélkül az optimalizálás veszélybe sodorja az egészségügyi ellátást.

A ZMOS elnöke egyúttal megismételte, a társulás továbbra is elutasítja öt szülészet megszüntetését, és nem ért egyet a sürgősségi gyermekellátásban tervezett változásokkal sem. Rámutatott, hogy a következő fázisban további 15 ilyen készültség megszüntetése szerepel a tervben. „Mindent megteszünk, hogy megmaradjanak az érintett járásokban a gyermeksürgősségi rendelők, még ha lerövidített ügyelettel, csak este 8-ig fognak is működni” – tette hozzá.

A ZMOS emellett másfajta kommunikációt vár a minisztériumtól. „Arra kérjük a miniszter asszonyt, vonja be az egyes munkacsoportokba a ZMOS szakértőit, akik készek részt venni a megbeszéléseken abból a célból, hogy tudjuk, milyen terveket készít elő a minisztérium” - jegyzete meg Božik azzal, hogy a társulás tudja a legjobban, mi a helyzet az érintett régiókban.

Az optimalizáció elhalasztását akarja elérni a Szlovákiai Kórházak Szövetsége is, szerinte a reform nincs megfelelően előkészítve, és nem lehet 2024 elején beindítani. A szövetség reméli, lesz politikai akarat az ideális esetben egyéves halasztásra. A kinevezését követően Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi miniszter kijelentette, mindenekelőtt az optimalizáció ügyével fog foglalkozni.

Dolinková a jövő hét elején találkozik az önkormányzatok és a kórházak képviselőivel, hogy a kórházhálózat optimalizálásáról egyeztessenek. „Nem kezdhetünk bele a kórházhálózat optimalizálásába, ha az veszélyeztetné a biztonságos és elérhető betegellátást" – mondta. Az egészségügyi minisztérium kikérte Peter Kmec (Hlas) helyreállítási tervért felelős miniszterelnök-helyettes véleményét arról, milyen hatása lenne annak, ha késne a reform. „Az a kérdés, lenne-e ennek bármilyen következménye a helyreállítási terv forrásainak felhasználása szempontjából. Megvárjuk a választ, és ennek megfelelően kezdeményezzük az újabb tárgyalásokat" - tette hozzá Dolinková.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?